Hyppää sisältöön

Eletään oman näköistä elämää 

”Kun tutustuu toisenlaisiin tapoihin elää, voi rohkaistua kokeilemaan uusia ratkaisuja”, kirjoittaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Eletään oman näköistä elämää 

Voinko elää ilman älykännykkää? Onko lapsen pakko harrastaa? Täytyykö ekaluokkalaiselle hankkia puhelin? Miten jaamme perhevapaat? Miten sujuu elämä yhdessä useamman sukupolven kesken? Osaanko valita oikein?

Joitakin arjen ratkaisuja joutuu pohtimaan hyvin pitkään, kun jotkin ratkaisut syntyvät kuin itsestään. Joskus toppahaalarin valitseminen tuntuu lähes ylivoimaisen pitkältä prosessilta, mutta päätös päiväkotipaikan hakemisesta saattaa syntyä hetkessä.

Tietoa mihin tahansa elämänalueeseen liittyvistä vaihtoehdoista on saatavilla lähes rajattomasti, ja mielipiteitä on luettavissa sekä eri foorumeilta että somekanavista kyllästymiseen saakka. Runsas tiedon tarjonta voi olla sekä onni että kirous.

Vaihtoehtoja punnitessa saattaa tajuta, ettei ole olemassa oikeita tai vääriä ratkaisuja, vaan jokaisen olisi tehtävä se itselleen paras päätös.

Sen toteuttaminen ei ole kuitenkaan ihan helppoa. Vaihtoehtojen tulvassa voi olla vaikeaa ymmärtää, mikä juuri minulle, lapselle tai perheellemme olisi paras mahdollinen ratkaisu.

Olin kuulijana asiantuntijaseminaarissa, jossa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilainen päivitteli, miten joka asialle on olemassa oma sovelluksensa tai verkkosivustonsa.

Vauvaperheissä lapset saattavat syödä ja nukkua puhelimen sovelluksen mukaan, ja teinin elämän kuormittavuutta seurataan älykellon avulla. Ammattilaisen mukaan ennen kaikki oli yksinkertaista: perheet luottivat neuvolaterveydenhoitajaan ja omaan järkeensä.

Jäin miettimään asiaa pitkäksi aikaa. On tärkeää, että lasten ja perheiden äärellä on ammattilaisia, joilla on osaamista ja kokemusta ja joiden näkemykseen lapsen ja perheen parhaasta voi luottaa. Yhtä tärkeää on, että perheet luottavat siihen, että osaavat tehdä itselleen parhaita ratkaisuja.

Toisaalta internet, sovellukset ja keskustelupalstat voivat toimia tukena niin arjen hallinnassa kuin vaihtoehtojen pohtimisessakin. Sovellus voi tukea säännöllistä ruokarytmiä, ja älykello muistuttaa nukkumaanmenoajoista ja nukkumisen tärkeydestä. Verkon välityksellä voi löytää muita samassa tilanteessa olevia vanhempia ja peilata ajatuksiaan vertaisten kokemuksiin. Sieltä löytää myös asiantuntijatietoa.

Melkein kaikkiin tilanteisiin löytyy apua ja vinkkejä niin verkosta kuin lasten ja perheiden palveluistakin. Kun tutustuu toisenlaisiin tapoihin olla ja elää, voi huomata, miten ei itse ainakaan halua toimia. Toisaalta voi rohkaistua kokeilemaan uusia tai ehkä jopa valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja!

Minua haastoivat pohdintaan tämän lehden älyluurittomat Eppu ja Mitja. Vaikken juuri nyt ole valmis tekemään päätöstä älyluurittomasta elämästä, sai juttu ainakin harkitsemaan asiaa.

Loppujen lopuksi suurinta osaa ratkaisuista ei voi kukaan vanhempien ja perheiden puolesta tehdä. On luotettava omaan harkintaan ja siihen kuuluisaan maalais- tai kaupunkilaisjärkeen. On elettävä rohkeasti oman näköistä elämää.

Hyvä lukija,  

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Ulla Siimes, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *