Hyppää sisältöön

2-vuotias Sulo Sarre asuu pakettiautossa

Sulo Sarrella on erityisen jännittävä koti. Joka viikko piha on erilainen ja kotiovelta lähtee polku uusiin maisemiin.
Julkaistu
Teksti Viivi Handolin
Kuvat Viivi Handolin ja Petra Rintamarttunen
2-vuotias Sulo Sarre asuu pakettiautossa

Kaksivuotiaan kanssa on ihana matkustaa, sanovat Petra Rintamarttunen ja Samu Sarre. Sulo juttelee jo paljon hauskoja juttuja ja keksii hupaisia leikkejä.

”Emme ole matkalla minnekään.”

Petra Rintamarttunen, 28, on tullut vastaan kotinsa pihalle. Tällä viikolla se sijaitsee Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolan torialueella, kaksi päivää aiemmin se oli Marbellassa, sitä ennen Malagassa ja Nerjassa.

Viisi kuukautta kestänyt matka on ulottunut Suomesta Saksan kautta muun muassa Kroatiaan, Italiaan, Ranskaan ja nyt Espanjaan.

Hoitovapaalla oleva Petra ja hänen miehensä, ohjelmistokehittäjä Samu Sarre, 29, sekä Sulo pakkasivat viime syyskuussa tavaransa ja muuttivat kahdeksanneliöiseen kotiin, joka kulkee pyörillä juuri sinne, minne perheen mieli tekee.

Aiemmin kesällä he olivat irtisanoneet vuokra-asuntonsa, myyneet huonekalut ja ryhtyneet valmistamaan pakettiautosta kotia.

Samu rakensi autoon 150 senttiä leveän sängyn, joka vie puolet kodin tiloista. Loppuihin neljään neliöön mahtuvat keittiö, olohuone, vessa ja bideesuihku.

Pienestä koosta huolimatta kotoa löytyy kaikki, mitä perhe tarvitsee: kesä- ja talvivaatteet, astiat, sekalaiset tavarat, ruokaa ja Sulon lelut. Pojalle riittävät vielä duplot, pikkuautot ja piirustustarvikkeet. Vanhemmat ostivat hänelle 2-vuotislahjaksi polkupyörän, jolla voi potkutella ylimääräistä energiaa.

Arkea autossa rytmittävät rutiinit

Autosta on tullut perheelle koti.

– Emme ole matkalla minnekään, vaan tämä on meidän uusi arkemme, Samu sanoo.

Perheen oli helppo tottua vähäisiin neliöihin, sillä he ovat asuneet tiiviisti tähänkin asti. Kun Samu ja Petra kolme vuotta sitten tapasivat, Samu muutti Petran yksiöön. Sitten syntyi Sulo ja perhe muutti isompaan asuntoon. Koronan vuoksi Samu teki kuitenkin jatkuvasti töitä kotona.

Autossa arkea rytmittävät samat rutiinit kuin aiemmin Suomessa.

Sulo herää kahdeksalta. Aamupalan jälkeen hänet nostetaan rinkkaan Petran selkään ja he lähtevät retkelle tutkimaan ympäristöä. Espanjassa retket ovat suuntautuneet rannalle, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Italiassa usein metsään ja vuorille.

Tuolla välin Samu tekee koodarin töitä, sillä hän työskentelee kokopäiväisesti. Petra on vielä hoitovapaalla.

Kun kaksikko palaa retkeltä, Samu on jo yleensä alkanut tehdä lounasta. Sen jälkeen Samu nukuttaa Sulon päiväunille ja Petra tekee omia juttujaan, kuten editoi videoita, joita hän julkaisee perheen YouTube-kanavalla @Family from Finland. Ja Instagramista löytyy upeita kuvia ja hintatietoja vaikkapa aterioista, elintarvikkeista ja palveluista matkan varrelta.

Nokosten jälkeen ulkoillaan yhdessä. Viiden kuuden maissa syödään taas yhdessä ja sitten ehkä vielä ulkoillaan.

Kun Sulo menee nukkumaan kahdeksalta, vanhemmilla on omaa aikaa kokata ja jutella. Sikeästi nukkuvaa Suloa ei häiritse, vaikka korvan vieressä suhisee paistinpannu ja koti tulvii tuoksuja.

Ihan tavallista lapsiperhe-elämää siis. Ainoa erikoisuus on, että piha ja naapurusto ovat joka viikko erinäköisiä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Sulo nauraa iloisena vanhempiensa välissä pakettiautoon rakennetulla sängyllä.

Kotona on simppeliä, kaunista ja kodikasta. Koko perhe nukkuu hyvin Samu Sarren tekemässä sängyssä.

Ajot yritetään pitää lyhyinä

Perhe nauttii siitä, että voi ulkoilla ja liikkua ympäri vuoden.

– Ihanaa ja ainutlaatuista on myös yhdessäolon määrä ja kaikki kokemukset, joita yhdessä koetaan, kuvaa Petra.

Sulo on ollut vanhempien mukaan mahtava reissukaveri. Matkapahoinvointikin on iskenyt häneen vain kerran, Italian serpentiiniteillä. Lyhyillä matkoilla Sulo viihtyy katsellen maisemia. Joskus ajamisen ohessa luetaan kirjoja, piirretään ja kuunnellaan musiikkia. Välillä turvaudutaan iPadiin.

Ajot yritetään pitää lyhyinä. Pisin matka on ollut Kroatiasta Bolognaan, jolloin autossa istuttiin seitsemän tuntia. Iltapäivällä alkanut matka maltettiin lopettaa vasta keskiyöllä.

Koko perhe viihtyy autossa.

– Sanon usein, että eikö me voitaisi vain ajaa eteenpäin, sanoo Petra.

Samu on ajanut pari vuotta postiautoa ja ollut armeijassa kuorma-auton kuljettaja. Hän rakastaa ajamista:

– Pakettiautossa istuma-asento on hyvä ja ryhdikäs, eikä puoliksi makaava kuten henkilöautossa.

Aluksi ajot ajoitettiin Sulon päiväunien aikaan, nyt mieluummin johonkin toiseen hetkeen.

Kesäksi koti ajetaan Suomeen

Leikkiseuraa Sulo ei vielä kaipaa. Parhaita kavereita ovat äidin kaverit, joita on tavattu muutaman kerran pitkin matkaa. Myös Petran ja Samun äidit ovat käyneet vierailulla.

Tälle keväälle on jo sovittu treffit kavereiden kanssa niin Madridiin kuin Malagaankin. Ne ovatkin ainoita asioita, jotka vaikuttavat perheen matkasuunnitelmiin.

Espanjan jälkeen on tarkoitus kääntää auton nokka kohti Portugalia.

Kesäksi koti ajetaan Suomeen, mutta syksyllä siirrytään taas lämpöisempiin maisemiin, siitä perhe on varma. Elämäntapa tuntuu niin omalta ja mieluisalta, ettei siitä olla luopumassa pitkään aikaan.

Petra Rintamarttunen seisoo Sulo-poika selässään peilikirkkaan, vuoristoisen järven edessä.

Matkalla on koettu useita upeita maisemia. Reissun mieleenpainuvin kohta on ollut Dolomiiteilla sijaitseva Lago di Braies, joka mykisti kauneudellaan.

Hyvä lukija,  

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa (lskl.fi) sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Ulla Siimes, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *