Hyppää sisältöön

Tukholma: Niin paljon kysymyksiä

Yksi Tukholman terrori-iskussa perjantaina 7. huhtikuuta kuolleista oli 11-vuotias Ebba Åkerlund, joka oli matkalla koulusta kotiin. Kuvan poika on saapunut Sergelin torille sunnuntaina kaksi päivää iskun jälkeen.
Julkaistu
Teksti Anu Jämsén
Kuvat Jonathan Nackstrand / AFP / Lehtikuva
Tukholma: Niin paljon kysymyksiä

A boy lays flowers at a makeshift memorial near the site where a truck slammed into a crowd yesterday outside a busy department store, in central Stockholm, on April 8, 2017. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jonathan Nackstrand

Kun kuulin siitä, etsin käsiini pienen matkapäiväkirjan, jota pidin, kun kävin 10-vuotiaana hiihtolomalla Rovaniemellä isovanhempiani tapaamassa. Hiihdin Ounasvaaralla, kävin useaan kertaan uimahallissa ja kirjastossa päivittäin. Luin Välskärin kertomuksia, sarjakuvalehtiä ja leikin toimistoa tai hovia. Pelkäsin olla yksin mummolassa, kun taivaalla näkyi revontulia ja pakkanen paukkui. Olin tosi iloinen, kun äiti soitti: koti-ikävä kasvaa suureksi viikon aikana.

Tuo 11-vuotias tyttö oli puhunut äitinsä kanssa puhelimessa juuri ennen iskua. Ehkä hän kertoi, mitä oli saanut läksyksi? Ehkä äiti muistutti, että tytön pitäisi mennä suoraan kotiin?

Nyt tytön luokassa Campus Manillan koulussa on yksi oppilas vähemmän. Koulun rehtori Maija Möller Grimakova kertoi Dagens Nyheterissä:

”Lapset koulussamme ovat surullisia ja levottomia. He esittävät kysymyksiä, joihin me yritämme vastata.”

Kuvan poika on saapunut Sergelin torille sunnuntaina kaksi päivää iskun jälkeen. Uskon, että hänkin on esittänyt kysymyksiä. Mitä niihin voi vastata?