Siirry sisältöön
Tutkittua tietoa

Sijaishuollon jälkeen nuori kaipaa pysyvyyttä

05.11.2018 Antti Vanas Mostphotos

1118_tutkittua_tietoa_sijaishuollosta_itsenäistyvä_nuori_kaipaa_pysyvyyttä

Pysyvyydellä on ratkaisevan tärkeä merkitys nuoren hyvinvoinnille silloin, kun on tullut aika aloittaa sijaishuollon jälkeinen itsenäinen elämä. Pysyvyys tarkoittaa sosiaalisesti ja emotionaalisesti tärkeiden suhteiden jatkuvuutta, joka luo tunteen kuulumisesta jonnekin, kiinnittää nuoren muihin ihmisiin ja tukee hänen itsetuntoaan.

Tulokset ilmenevät Reciprocal Encounters Young Adults Leaving Care -tutkimuksesta, jossa sijaishuollossa olleet nuoret haastattelivat sijaisperheessä tai laitoksessa asuneita vertaisiaan. Haastattelut tehtiin Englannissa vuosina 20162018 ja Suomessa 20112012. Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston ja englantilaisen Anglia Ruskin Universityn yhteistyönä.

Haastatelluista 60 % koki voivansa hyvin, 30 % kohtuullisesti ja 10 % huonosti.

Osa nuorista on lohduttoman yksinäisiä

Koskettavinta on kuulla joidenkin nuorten lohduttomasta yksinäisyydestä ja näköalattomuudesta, sanoo sosiaalityön professori Maritta Törrönen Helsingin yliopistosta.

Nuorelle on hänen mukaansa annettava mahdollisuus kiinnittyä yhteisöön, joka välittää hänestä, ja josta nuori itse välittää niin paljon, että haluaa toimia yhteisön eteen ja sen puolesta.

Ihmissuhteiden jatkuvuus mahdollistaa sen, että nuori tulee tutuksi ja läheiseksi joidenkin ihmisten kanssa ja voi jakaa heidän kanssaan myönteisiä kokemuksia ja muistoja. Myönteiset kokemukset liittyvät yleensä tiettyihin paikkoihin, joissa nuoret tuntevat olevansa kuin kotonaan.

Lue myös: Sijaisperheessä kasvaneet tsemppaavat muita

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »