Hyppää sisältöön

Sijaishuollon jälkeen nuori kaipaa pysyvyyttä

Pysyvyydellä on ratkaisevan tärkeä merkitys nuoren hyvinvoinnille silloin, kun on tullut aika aloittaa sijaishuollon jälkeinen itsenäinen elämä. Pysyvyys tarkoittaa sosiaalisesti ja emotionaalisesti tärkeiden suhteiden jatkuvuutta, joka luo tunteen kuulumisesta jonnekin, kiinnittää nuoren muihin ihmisiin ja tukee hänen itsetuntoaan.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Sijaishuollon jälkeen nuori kaipaa pysyvyyttä

A portrait of a depressed guy walking in park

Tulokset ilmenevät Reciprocal Encounters – Young Adults Leaving Care -tutkimuksesta, jossa sijaishuollossa olleet nuoret haastattelivat sijaisperheessä tai laitoksessa asuneita vertaisiaan. Haastattelut tehtiin Englannissa vuosina 2016–2018 ja Suomessa 2011–2012. Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston ja englantilaisen Anglia Ruskin Universityn yhteistyönä.

Haastatelluista 60 % koki voivansa hyvin, 30 % kohtuullisesti ja 10 % huonosti.

Osa nuorista on lohduttoman yksinäisiä

– Koskettavinta on kuulla joidenkin nuorten lohduttomasta yksinäisyydestä ja näköalattomuudesta, sanoo sosiaalityön professori Maritta Törrönen Helsingin yliopistosta.

Nuorelle on hänen mukaansa annettava mahdollisuus kiinnittyä yhteisöön, joka välittää hänestä, ja josta nuori itse välittää niin paljon, että haluaa toimia yhteisön eteen ja sen puolesta.

– Ihmissuhteiden jatkuvuus mahdollistaa sen, että nuori tulee tutuksi ja läheiseksi joidenkin ihmisten kanssa ja voi jakaa heidän kanssaan myönteisiä kokemuksia ja muistoja. Myönteiset kokemukset liittyvät yleensä tiettyihin paikkoihin, joissa nuoret tuntevat olevansa kuin kotonaan.

Lue myös: Sijaisperheessä kasvaneet tsemppaavat muita