Hyppää sisältöön

Nuorten päihdepalvelut: onko niitä?

Menetämme koko ajan nuoria päihdepalveluiden puutteen vuoksi. Äidit ja isät maksavat tästä epäkohdasta liian kallista hintaa.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Jakob Owens /Unsplash
Nuorten päihdepalvelut: onko niitä?

Alkoholistin tyttärenä tiedän tuskallisen hyvin, millainen sairaus päihdesairaus on. Haluan tehdä kaikkeni varjellakseni jälkikasvuni siltä. Mutta minäkään en voi sille mitään, jos hädän hetkellä nuoreni ei saakaan tarvitsemaansa ammattiapua. Hädän hetki voi koittaa kenen tahansa perheeseen, tulotasosta ja asemasta riippumasta.

En ole huolissani omien nuorteni puolesta – toistaiseksi. Niin paljon kuin toivonkin, ettei elämä murjoisi heitä kohtuuttomasti ja että he välttäisivät sydänsurut ja julmat kohtalon takaiskut, en voi täysin suojella heitä niiltä. Kuten et voi sinäkään omia nuoriasi.

Tiedämme varsin hyvin, miksi monet nuoret ajautuvat hoitamaan ahdistustaan ja murheitaan päihteillä. Nuoret kertovat, että huumeita on helpompi saada kuin hoitoa. Se särkee sydämeni. Ei näin saisi olla!

Nuoret kertovat, että huumeita on helpompi saada kuin hoitoa

Osallistuin viikolla webinaariin (THL), jossa pohdittiin ratkaisuja nuorten päihdepalvelujen kriisiin.

Webinaariin osallistunut sosiaalityöntekijä Heta Kulla-Mykkänen sanoi, että kyse on oikeastaan enemmän kuin kriisistä. Kyse on kansallisesta hätätilasta! Sosiaalityöntekijä kehotti päättäjiä vilkaisemaan väestöpyramidia ja kertomaan sen jälkeen, onko meillä varaa menettää yhtäkään nuorta. Ei ole.

Vilkaise väestöpyramidia ja kerro, onko meillä varaa menettää yhtäkään nuorta.

Päihdelääkäri Margareeta Häkkinen kertoi huumekuolemien lisääntyneen koko ajan. Joka kuukausi kuolee kuusi alle 25-vuotiasta nuorta huumemyrkytykseen. Häkkisen mukaan päihderiippuvuus on useimmiten seuraus siitä, ettei apua pahaan oloon ole saatu. ”Päihderiippuvuus on sairaus, joka pitäisi myös diagnosoida sairaudeksi. Ehkä sitten kaikki ymmärtäisivät, että hoitoa pitää saada”, hän sanoi.

Aivan. Emmehän laita sydäninfarktin saanuttakaan jonottamaan puoli vuotta.

Eija Hiltunen Jyväskylän nuorisovastaanotolta ihmetteli, ettei meillä tällä bruttokansantuotteella ole varaa pitää huolta nuoristamme. Samaa ihmettelen minäkin.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen muistutti, että Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa hallituksia suojelemaan lapsia ja nuoria päihteidenkäytöltä. Se usein unohtuu julkisessa keskustelussa. Pekkarinen muistutti myös, että nuorten päihteidenkäytölle on monia syitä, kuten kaveripiirin paineet tai jännityksenhaku. Joskus voi sitten käydä niin, että käyttö riistäytyykin hallinnasta. Se kuuluu taudin kuvaan. Perhetausta ei tältä suojaa.

Jokainen päihdesairaudesta kärsivä on jonkun lapsi.

Puhumme halveksivaan sävyyn päihdesairauksista kärsivistä. Jokainen heistä on jonkun lapsi. Hän voi olla nuori, joka ei ole saanut apua. Hän on jollekin rakas. Häntä meillä ei ole varaa menettää.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *