Hyppää sisältöön

Kuka auttaa päihderiippuvaisen läheistä?

Päihderiippuvaisten läheiset ovat pitkään kokeneet jäävänsä yksin huolensa kanssa. Onneksi tähän vaiettuun ongelmaan on vihdoin viime vuosina havahduttu.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Lina Trochez/Unsplash
Kuka auttaa päihderiippuvaisen läheistä?

Kunpa kukaan ei saisi tietää. Tästä ei kehtaisi kenellekään puhua. Kenelle voisikaan?

Valtava stressi. Häpeä, salailu, varautuminen, pelastautumissunnitelmat. Pelko siitä, mitähän seuraavaksi tapahtuu. Kaikki tämä on tuttua päihderiippuvaisten läheiselle. Hän voi olla vanhempi, isovanhempi, lapsi, sisarus, ystävä tai työkaveri. Läheisen päihteiden käytöstä kärsii Suomessa arviolta jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Läheisen päihteiden käytöstä kärsii Suomessa arviolta jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Saako mistään apua, ellei päihderiippuvainen ymmärrä itse hakea apua? Miten hän huomaisi, kun taudinkuvaan kuuluu ongelman kieltäminen? Alkoholistin tyttärenä tiedän varsin hyvin, millainen sairaus päihderiippuvuus on. Se on sairaus, jota ei toivoisi kenellekään. Äitinä teen kaikkeni varjellakseni lapseni siltä – niin kuin varmasti jokainen vanhempia haluaa tehdä.

Osallistuin viime lokakuussa webinaariin (THL), jossa pohdittiin ratkaisuja nuorten päihdepalvelujen kriisiin.

Webinaariin osallistunut sosiaalityöntekijä sanoi, että kyse on oikeastaan enemmän kuin kriisistä. Kyse on kansallisesta hätätilasta! Sosiaalityöntekijä kehotti päättäjiä vilkaisemaan väestöpyramidia ja kertomaan sen jälkeen, onko meillä varaa menettää yhtäkään nuorta. Ei ole.

Joka kuukausi kuolee kuusi alle 25-vuotiasta nuorta huumemyrkytykseen.

Päihdelääkäri Margareeta Häkkinen kertoi huumekuolemien lisääntyneen koko ajan. Joka kuukausi kuolee kuusi alle 25-vuotiasta nuorta huumemyrkytykseen. Häkkisen mukaan päihderiippuvuus on useimmiten seuraus siitä, ettei apua pahaan oloon ole saatu.

”Päihderiippuvuus on sairaus, joka pitäisi myös diagnosoida sairaudeksi. Ehkä sitten kaikki ymmärtäisivät, että hoitoa pitää saada”, hän sanoi.

Aivan. Emmehän laita sydäninfarktin saanuttakaan jonottamaan puoli vuotta.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen muistutti webinaarissa, että Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa hallituksia suojelemaan lapsia ja nuoria päihteidenkäytöltä. Se usein unohtuu julkisessa keskustelussa. Pekkarinen huomautti myös, että nuorten päihteidenkäytölle on monia syitä, kuten kaveripiirin paineet tai jännityksenhaku. Joskus voi sitten käydä niin, että käyttö riistäytyykin hallinnasta. Se kuuluu taudin kuvaan. Perhetausta ei tältä suojaa. Kuka silloin auttaa perhettä?

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista läheisistä joka kolmas kertoi, että hänellä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimistaan, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista. Läheiset kokevat usein esimerkiksi surua, toivottomuutta, yksinäisyyttä, arvottomuutta ja häpeää.

joka kolmas päihderiippuvaisen läheinen kertoi, että hänellä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimistaan, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.

”Voin paremmin, kun saan jakaa kipeitä asioita vertaisten kanssa. Minusta on tullut vahvempi”, kertoi läheinen kyselyssä.

Päihderiippuvaisten Läheistenpäivää vietetään kolmatta kertaa torstaina 5.5.2022. Tällä kertaa päihdetyön järjestöt haluavat herättää läheisiä hakemaan apua ja tukea tilanteeseensa. Lisätietoa Läheistenpäivästä: www.laheistenpaiva.fi.

Tukea läheisille tarjoavat

Päihdeneuvonta 0800 900 45
Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset ovat apunasi joka päivä vuorokauden ympäri.
Irti Huumeista -chat 9–15 www.irtihuumeista.fi
Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta.
Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66
Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma-to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe klo 9–15.
Raitis Linja -puhelin 0800 508 230
Luottamuksellista ja kannustavaa keskustelua koulutettujen ammattilaisten kanssa. Raitis Linja päivystää ma–pe klo 12–15.

(soittaminen on maksutonta, anonyymiä ja luottamuksellista)

Lisää tukipaikkoja osoitteessa: https://www.kuivinjaloin.fi/apua-laheisille/mista-apua/

#MyösLäheiset #MistäTukea #HuolehdiMyösItsestäsi
Kampanjan järjestävät: Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys ry, Nuorten Ystävät / Verto Oulu, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Ehyt ry, Tukikohta ry ja MIPA 2.0 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *