Hyppää sisältöön

Ihorauhaa

Kun vauvan iho on vereslihalla, siitä tulee avuton olo – ei vähiten äidille, jonka sielu on vereslihalla.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Vero Manrique/Unsplash
Ihorauhaa

”Onpas pahannäköinen tuo sun iho…”

Tällaisiin kommentteihin joutuu moni ihotautia sairastava ikävä kyllä tottumaan.

Iho on suurin ja näkyvin elimemme. Sen vaurioita on vaikea peittää, mutta antaako se oikeuden kommentoida toisen ihon ulkonäköä?

”Ihotautia on raskasta sairastaa ja muiden kommentit tekevät sen vielä raskaammaksi. Kun sairastava tekee kaikkensa hoitaakseen ihoaan, ja silti joku tulee kommentoimaan ikävästi tai neuvomaan, niin tuntuuhan se pahalta”, sanoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihotauti voi vaikuttaa heikentävästi sairastavan minäkuvaan ja itsetuntoon. Allergia-, iho- ja astmaliiton kyselyssä ihotautia sairastaville 90 prosenttia koki, että heidän ihorauhaansa oli rikottu eli oli tuijotettu, kommentoitu epäasiallisesti tai neuvottu.

Vauvallani oli ruoka-allergioita, jotka näkyivät iholla. Oli punaisia näppyjä, verinaarmuja, rupia. Iho kutisi niin paljon, että pienokainen raastoi sitä minikynsillään.

Iho kutisi niin paljon, että pienokainen raastoi sitä minikynsillään.

Hänen ihonsa keräsi katseita. Syyttäviä katseita: etkö hoida vauvasi ihoa? Moni myös katsoi asiakseen neuvoa, miten ihoa kannattaisi hoitaa. He olettivat tietävänsä sen paremmin kuin ihotautilääkärit.

Kun vauvan iho on vereslihalla, siitä tulee avuton olo – ei vähiten äidille, jonka sielu on vereslihalla. Vauvani on jo nuori aikuinen, mutta edelleen hän joutuu tekemään paljon töitä hoitaakseen ihoaan. Edelleen hän saa epäasiallisia kommentteja ihostaan.

Ihotaudit ovat erittäin yleisiä ja niitä tunnetaan tuhansia. Yksi yleisimmistä on atooppinen ihottuma, jota sairastaa yli miljoona suomalaista jossain vaiheessa elämäänsä.

”Olen kokenut atooppisen ihottumani vuoksi usein läheisyyden välttämistä, pelätään, että ihossani olisi joku tarttuva tauti. Olen kokenut muiden kauhistelua ja soimaamista ja saanut patisteluja pyrkiä ihon huolehtimiseen.

Olen kokenut itsehäpeää tilanteissa, kun tiedän ihoni olevan huonossa kunnossa, enkä voi tehdä asialle mitään.”

Pahimpana varmaan on, kun atopiaani on käytetty syynä eroamiselle parisuhteesta” kertoo Lari tarinaansa allergia.fi -sivustolla.

Allergia-, iho- ja astmaliitto kannustaa Ihoviikolla 7.–13.11. suhtautumaan kehopositiivisesti niin omaan kuin toistenkin ihoon. Itse kunkin kehoa tulee kunnioittaa. Jokainen iho on upea ja arvokas ja jokaisella on oikeus ihorauhaan.

Allergia-, iho- ja astmaliiton järjestämää Ihoviikkoa vietetään tänä vuonna teemalla Ihorauha. Viikon aikana liiton jäsenyhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia, tarjoavat tietoa, neuvontaa ja vertaistukea.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *