Hyppää sisältöön

Näin kirjoittaminen hoitaa: 5 tapaa

Julkaistu
Näin kirjoittaminen hoitaa: 5 tapaa

Juteltiin hyvän ystäväni kanssa kummankin lempiaiheesta: kirjoittamisesta. Hän elää parhaillaan vaikeaa vaihetta perhe-elämässään. Ensimmäistä kertaa elämässään hän alkoi kirjoittaa varhaisimmista muistoistaan. Hän oli aiemmin kirjoittanut runoja, unipäiväkirjaa ja fiktiota, mutta nyt hän päästi kynänsä valloilleen oikein kunnolla.

Mitä enemmän hän kirjoitti, sitä enemmän hän muisti. Mitä enemmän hän muisti, sitä selkeämmältä kaikki alkoi näyttää. Ensin paperilla, mutta se mikä on paperilla, hahmottuu poluksi. Hän huomasi tulleensa tienhaaraan.

Joskus opasteet ovat niin selkeitä, ettei tarvitse miettiä kahta kertaa, mihin suunnistaa. Ystäväni tapauksessa kumpikaan mahdollisista poluista ei näytä houkuttelevalta: ei se, mikä jatkaa tuttua polkua, eikä se mikä johtaa uuteen maastoon. Hän on leiriytynyt tienhaaraan kirjoittamaan ja yrittää päättää.

Hiljattain eronnut kirjailija Riikka Pulkkinen kieltää Ylen haastattelussa  kirjoittavansa terapiasyistä, sillä ”kirjoittaminen ei ole terapiaa”. Hänen tuoreimman kirjansa aihe on avioero.

Onkohan edes mahdollista sulkea pois kirjoittamisen terapeuttinen ulottuvuus taiteellisesta prosessista? En usko. Ja miksi pitäisikään? Tekeekö se taiteesta jotenkin hienompaa ja ammattimaisempaa, ettei sitä ole käytetty terapiana? Se, onko käytetty vai ei, on tietenkin jokaisen yksityisasia.

Amerikkalainen kirjailija, luovan kirjoittamisen ja sosiologian professori Jessica Lourey alkoi kirjoittaa fiktiota miehensä itsemurhan jälkeen. Oli helpompaa etäännyttää tarina itsestä. Silti hän on vakuuttunut siitä, että juuri fiktion kirjoittaminen hoiti hänet jaloilleen tämän järkyttävän tapahtuman jälkeen. Fiktion kirjoittamisessa kun pätevät sellaiset tarinankerronnan lainalaisuudet, jotka juuri tekevät kirjoittamisesta hoitavaa. Ihmisethän ovat kautta aikojen hoitaneet itseään ja muita kertomalla tarinoita.

Kirjoittaminen ei tietenkään korvaa esimerkiksi psykoterapiaa, mutta siinä on paljon terapeuttisia ulottuvuuksia, joita on tutkittu melkoisesti. Tässä ainakin viisi tapaa, joilla kirjoittaminen hoitaa.

1. Kirjoittaminen on elämän kaaoksen järjestämistä mielekkääseen muotoon. Terapeuttisen kirjoittamisen tutkijapioneerin, James Pennebakerin mukaan kirjoittamisessa hoitaa a) elämän kaaoksen järjestäminen johdonmukaiseksi tarinaksi ja b) näkökulman vaihtaminen. Eivätkös nämä ole myös tärkeitä fiktiokirjoittamisen elementtejä?

2. Traumaattisesta tapahtumasta kirjoittaminen auttaa selviytymisessä. Traumaterapiakeskus suosittelee syvimpien tuntojensa purkamista paperille, jos on kohdannut traumaattisen tapahtuman tai painiskelee ratkaisemattoman ongelman tai ison elämänmuutoksen parissa. Se auttaa jäsentämään tapahtunutta.

3. Tavoitteista kirjoittaminen lisää hyvinvointia. Amerikkalaistutkimuksessa koehenkilöt saivat kirjoittaa joko traumaattisesta kokemuksestaan tai suunnitella itselleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden. He kirjoittivat kahdenkymmenen minuutin ajan päivittäin neljänä päivänä. Hyvinvointimittauksessa viiden viikon jälkeen molempien ryhmien hyvinvointi oli selkeästi parempi kuin kontrolliryhmän, joka kirjoitti aiheesta, johon ei liittynyt tunteita.

4. Kirjoittaminen siitä, mikä on omassa elämässä hyvin, lisää kiitollisuutta. Kiitollisuudentunne on yksi selkeimmin onnellistuttavista tunteista. Siksi monissa terapioissa nykyisin suositellaan kiitollisuuspäiväkirjan pitämistä. Kiitollisuuspäiväkirjaa on tutkittu esimerkiksi täällä.

5. Kirjoittaminen parantaa ajatusten ilmaisua. Jos on introvertti, kuten minä, on monesti helpompaa kirjoittaa kuin puhua. Olin varsinkin nuorempana toivottoman ujo. Jos halusin sanoa jotakin puhelimessa, piti se ensin suunnitella paperille. Nykyisin puhuminen on helpompaa, ja olen varma, että se on kirjoittamisen ansiota.

Mitä ystävälleni muuten kuuluu? Hän ei ole päättänyt. Hän valuttaa tunteitaan paperille lisää, ja katsoo, minkä muodon ne saavat ja mihin johdattavat. Ennen pitkää hänen on jatkettava matkaa, halusi tai ei. Kynän laittaminen paperille on jo ensimmäinen askel päätöksen suuntaan.

 

P.S. Bloggaajat hoi, myös bloggaamisella on luonnollisesti yllämainittuja terveysvaikutuksia!

Blogging – it´s good for you!

https://www.scientificamerican.com/article/the-healthy-type/