Hyppää sisältöön

Annanko teinin kukkua yöt ja nukkua päivät?

Monessa perheessä teinit elävät eri vuorokausirytmissä kuin muu perhe - ja yhteiskunta. Mitä tehdä?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat John-Mark Smith/Pexels
Annanko teinin kukkua yöt ja nukkua päivät?

Yhdessä jos toisessakin perheessä kamppaillaan teinien unirytmien kanssa. Nuoret, joilla on kesätyö, saavat kenties pidettyä vuorokausirytminsä ”yhteiskuntakelpoisena” kesälläkin. Jos nuoren rytmit pääsivät repsahtamaan keväällä etäkouluvaiheessa, valoisat kesäyöt tekevät nukkumaanmenosta vain vaikeampaa.

Kuinka moni nuori onkaan nyt kesällä vapaassa pudotuksessa? Voiko vanhempi muuta kuin repiä hiuksiaan ja antaa teinin elää yötyöläisen rytmissään?

Koronakriisi sai minut arvostamaan koulujärjestelmää nuoren elämänhallinnan tukijana. Myös nuoret selvästi arvostavat säännöllistä päivärytmiä ja rutiineja. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, päivärutiinit pitävät elämän kuosissa.

Teinien vuorokausirytmi viivästyy biologisista, sosiaalisista ja psykologisista syistä luonnostaankin. ”Antaa heidän nukkua”, sanoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Liisa Kuula Yliopistolehdessä.

Kehittyvät aivot tarvitsevat paljon unta ja uni suojelee mielenterveyttä.

Toisaalta yhteiskuntaamme ei ole suunniteltu iltavirkkuja varten. Harva virasto tai nuoren tarvitsema palvelu on auki illalla, puhumattakaan kouluista, joten jossakin vaiheessa päivät läpeensä nukkumiseen on tultava loppu.

Psykologi, psykoterapeutti Heli Järnefelt varoittaa vanhempia liiallisesta puuttumisesta teinin nukkumiseen kirjassaan Hyvän unen avaimet – opas unettomuuden itsehoitoon (Duodecim 2021). Nuoren ja vanhemman käsitykset nukkumaanmenoajoista saattavat olla aivan erilaisia. Ristiriita voi stressata kumpaakin ja tiukka kädenvääntö nukkumaanmenoajoista saattaa vain pahentaa nuoren uniongelmaa.

Tiukka kädenvääntö nukkumaanmenoajoista saattaa vain pahentaa nuoren uniongelmaa.

Järnefelt neuvoo höllentämään nukkumaanmenoaikoja vähitellen nuoren kasvaessa. Nuoren pitäisi alkaa itsekin ymmärtää unen vaalimisen tärkeys. Jos unettomuus tai viivästynyt vuorokausirytmi alkavat haitata elämää, nuori tarvitsee tukea. Nuori itse sortuu helposti paikkaamaan päiväaikaista väsymystään vaikkapa energiajuomilla, mikä vain pahentaa ongelmaa. Ikävä kyllä jo joka neljäs suomalaisnuori käyttää energiajuomia viikoittain.

Myös tupakointi on todella haitallista unen kannalta. Tiesitkö, että tupakka aiheuttaa elimistössä stressitilan ja että tupakoivien uni on tutkitusti lyhyempää ja heikompilaatuista?

Koulun vaatimaan unirytmiin Järnefelt suosittelee sopeutumaan aikaistamalla nukkumaanmenoa joka toinen ilta 15-60 minuuttia ja heräämällä saman verran aikaisemmin aamulla noin viikon verran ennen ensimmäistä koulupäivää. Älylaitteiden tuijottelu kannattaisi lopettaa viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Unensaantia voi väliaikaisesti helpottaa melatoniinilla. Aamuheräämisiä voi avittaa kirkasvalolla. Pitkäaikaisiin univaikeuksiin nuori saattaa tarvita kognitiivista käyttäytymisterapiaa. Terapia auttaa muokkaamaan haitallisia nukkumistottumuksia ja ajatusmalleja.

 

Lisää aiheesta:

Riistämme teinien yöunet

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *