Hyppää sisältöön

Kirjoja jalkapalloilijoille

Julkaistu
Kirjoja jalkapalloilijoille

Meidän perheen lasten iloisia kesäpuuhia voi kuvailla yhdellä sanalla: jalkapallo. Heille mieluisia kesävaatteita voi kuvailla yhdellä sanalla: peliasu. Heidän kesäiset keskustelunsa koostuvat lähinnä sanoista mokke, keskitys, häkki, filmata, sisäsyrjä, tykki, pusku, pilkku, muuri, toppari ja saksari.

Pitkään toivoin, että lapseni harrastaisivat kanteleen soittoa. Jotenkin jaksoin uskotella itselleni, että voisin jollakin tasolla vaikuttaa siihen, mitä lapseni harrastavat ja mikä heitä kiinnostaa.

Kuvataidekoulu, tiedekerho, sirkus ja tanssi ovat mielestäni oikein kehittäviä ja mukavia harrastuksia kenelle tahansa lapselle. Harmi vaan, että ne eivät kiinnosta omia lapsiani.

Vähitellen olen antanut periksi. Tässä perheessä harrastetaan jalkapalloa. Lajia, josta en itse piittaa vähääkään.

Mutta on jalkapallon harrastamisessa toki hyviäkin puolia: Lapset ulkoilevat paljon ja mukisematta, säällä kuin säällä. He oppivat sosiaalisia taitoja ja ovat osa intohimoista yhteisöä. Jalkapalloa pelatessaan lapset eivät juurikaan riitele, sillä pelissä on tarkat säännöt, joita jokaisen täytyy noudattaa. Ja mikä parasta, rankkojen treenien jälkeen lapset ovat niin loppuun väsyneitä, että he usein vain kaatuvat sänkyyn.

Kun on kesä ja aurinko paistaa, edes kentän laidalla norkoilu ei tunnu kovin kurjalta.

Ja sitten on tietysti jalkapallokirjat, joiden avulla paatuneimmankin kirjavihaajan voi houkutella lukemaan. Tässä kolme kirjavinkkiä pienille futaajille:

Timo Parvela: Paten jalkapallokirja

Paten jalkapallokirjan päähenkilö on Parvelan suositun Ella ja kaverit -sarjan sivuhenkilö Pate. Hän on äärettömän kekseliäs, sinnikäs ja yksinkertainen tyyppi, joten hänen seikkailunsa ovat aina hulvattoman hauskoja. Paten jalkapallokirja on meidän lasten ehdoton suosikki. Sen huumori osuu myös jalkapalloilijan omaan nilkkaan, mikä on tietysti sekä hauskaa että opettavaista. Paatuneimmallekin harrastajalle tekee hyvää opetella nauramaan itselleen.

Kohta tokaluokkalainen Sudenkuono pitää Timo Parvelan kirjoittamista kirjoista siksi, että ne ovat hauskoja ja siksi, että niitä lukevat kaikki muutkin. Selvästi yhteisöllisyys ja porukkaan kuulumisen tunne on pienille koululaisille tärkeää niin harrastuksissa kuin kirjallisuuden kentälläkin.

Paten jalkapallokirjan kerronta on yksinkertaista ja selkokielistä ja juonenkäänteet ja henkilhahmot tunnistettavia. Kirja sopii siis mainiosti pienille koululaisille ja alle kouluikäisille lapsille. Ja samalla mukana on tilannekomiikkaa, joka viihdyttää myös aikuista lukijaa. Pasi Pitkäsen kuvitukset kikatuttavat erityisesti 6-vuotiasta Karhuntassua.

Paula Noronen: Supermarsu tekee maalin

Tämä Paula Norosen kirjoittama ja Pauliina Mäkelän kuvittama lastenromaani sopii sellaisille lukijoille, joille jalkapallo ei ole maailman ainoa intohimo. Kirjassa tapahtuu nimittäin myös paljon muuta, eivätkä siinä esiintyvät henkilöt itse asiassa ole varsinaisesti kovin lahjakkaita jalkapalloilijoita.

Supermarsu-kirjat kertovat 11-vuotiaasta Emiliasta, jonka lemmikkimarsun purema muuttaa erikoiseksi supersankariksi, Supermarsuksi. Sarjan kirjoissa Emilia elää jännittävää kaksoiselämää ja selvittää supervoimiensa avulla milloin minkälaisia kinkkisiä tilanteita.

Supermarsu tekee maalin -kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun Emilia kuulee ystävänsä Simon vaihtavan koulua. Eikä siinä vielä kaikki: Lisäksi läheisen futispuiston paikalle meinataan rakentaa suuri urheiluareena, jolle Emilian jalkapallojoukkueella ei ole asiaa. Supermarsun on puututtava peliin.

Norosen lastenromaanit ovat Parvelan kirjojen tapaan hyvin suosittuja. Niiden juonenkäänteet ovat kuitenkin monimutkaisempia, välillä jopa liian poukkoilevia omaan makuuni. Mutta alakouluikäiset lukijat rakastavat Supermarsu-kirjoja, joten jokin juju niissä on oltava.

 

Maali! Jalkapalloilijan kirja

Jalkapalloaiheisia tietokirjoja on tarjolla paljon ja niiden laatu vaihtelee laidasta laitaan. Ainakin itse koen, että monet suomenkielelle käännetyt lasten tietokirjat saattavat olla välillä hyvinkin puisevaa luettavaa. Tämä Penguin Randon Housen julkaisema, suuressa työryhmässä kirjoitettu tietoteos on kuitenkin huomion arvoinen.

Havainnollistavan infografiikan keinoin kirja pureutuu esimerkiksi jalkapallon historiaan, sääntöihin ja pelaajilta vaadittaviin taitoihin. Teos on ulkoisesti iso ja näyttävä ja sen kuvat ovat värikkäitä ja viihdyttäviä.

Kirjan kieli on yksinkertaista ja tekstiosuudet niin lyhyitä, että ne palvelevat myös sellaisia lukijoita, jotka eivät tavallisesti lue paljon. Kirja on siis takuuvarmasti sopiva lapselle, joka ei pidä lukemisesta, mutta rakastaa jalkapalloa. Lisäksi tämä kirja sopii aikuiselle, jonka syystä tai toisesta kannattaisi ymmärtää jalkapallosta vähän enemmän.

 

Lue myös: