Hyppää sisältöön

Unipöksyistä ja tekoälystä apu vauvan uniongelmiin

Unipöksyjen avulla voidaan selvittää, millainen hengitys tai liikehdintä on normaalia ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Terva- ja tutkimusohjelma
Unipöksyistä ja tekoälystä apu vauvan uniongelmiin

Valvovat ja vanhempiaan valvottavat vauvat ovat yleinen pulma: n. 40 % suomalaisista vanhemmista on sitä mieltä, että heidän vauvansa nukkuu huonosti.

Vauvan unen tiedetään häiriytyvän monenlaisten sairauksien vuoksi. Myös äidin hyvinvointia häiritsevät tekijät, kuten masennus, vaikuttavat asiaan.

Helsingin yliopiston kliinisen neurofysiologian professorin Sampsa Vanhatalon johtamassa RIB-tutkimushankkeessa kehitetyt unipöksyt voivat kehittäjiensä mukaan tuoda apua vauvan unettomuuteen ja vanhempien ahdinkoon.

Unipöksyjen avulla voidaan selvittää, millainen hengitys tai liikehdintä on normaalia ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Vanhatalon mukaan hengitysrytmi ja sen tasaisuus ovat erittäin hyviä lapsen unitilojen mittareita. Pelkästään hengitystä tarkkailemalla voidaan nähdä varsin hyvin lapsen syvät ja pinnalliset univaiheet.

Käytännössä unipöksyt toimivat pienellä hengitystä mittaavalla sensorilla, joka on kiinnitetty pöksyjen vyötärölle navan alapuolelle. Hengitysliikkeen tieto siirtyy Bluetooth-yhteyden kautta älykännykkään, josta data siirretään tekoälyn analysoitavaksi. Algoritmi tunnistaa syvät ja pinnalliset univaiheet ja tulkitsee hengityksen muutoksia.

Unipöksyjen ja tausta-algoritmin kokonaisuudesta on valmistumassa tulevan talven aikana kenttätyöhön soveltuva prototyyppi. Pöksyjä voitaisiin lainata vanhemmille neuvolasta, ja mittaustulokset voidaan analysoida verkkopalvelun avulla.

Pelkkä tiedonkeruu tuskin kuitenkaan auttaa vauvoja ja vanhempia navigoimaan kohti Höyhensaaria.

Mitä sitten tehdään, kun vauvan öiset hengitysliikkeet on rekisteröity ja analysoitu? Tämän asian tutkijat jättävät toistaiseksi arvailujen varaan.

Imeväisen aivorytmit: Älyvaatteista laskennalliseen analyysiin ja hoidon monitorointiin -hanke koostuu Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston ja Turun yliopiston tutkimusryhmistä. Mukana on mm. tekstiili-insinöörejä, lääkäreitä, matemaatikkoja, fyysikkoja ja tekoälyn ammattilaisia.