Hyppää sisältöön

Mitä kuuluu, Javad?

Lapsen Maailmassa julkaistiin tammikuussa 2019 juttu Helsingin Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnasta. Jutussa haastateltiin Javad Nabizadaa ja hänen kummiäitiään Anna Sahinojaa. Mutta mitä viidessä vuodessa on tapahtunut?
Julkaistu
Teksti Kaisa Pastila
Kuvat Eeva Anundi
Mitä kuuluu, Javad?

Basira ja Javad Nabizada avioituivat kesällä 2021 Teheranissa.

– Kiitos, hyvää kuuluu! Javad Nabizada, 24, vastaa puhelimeen kotoaan Vantaalta.

Edellisen haastattelun aikaan hän oli 19-vuotias, kävi Helsingin aikuislukiota ja unelmoi sähköasentajan urasta. Se haave on toteutunut. Nuorukainen tekee tällä hetkellä töitä oppisopimuksella sähköfirmassa Helsingissä.

– Kunhan saan tutkintoni valmiiksi, haluan jatkaa sähköalan opintoja korkeakoulussa, Nabizada sanoo.

Isoimmaksi uutisekseen hän nimeää kuitenkin sen, että on mennyt naimisiin.

”Elämässä kaikkein tärkeintä on oma perhe, ja nyt minulla on se.”

– Ajattelen niin, että elämässä kaikkein tärkein asia on oma perhe, ja nyt minulla on se. Haaveilemme vaimoni Basiran kanssa myös lapsista. Isosta liudasta lapsia.

Pari tapasi toisensa Iranissa jo vuonna 2015 eli ennen kuin Javad tuli Suomeen. Basira on afgaanisukua, mutta hänen perheensä on asunut paossa Iranissa siitä lähtien, kun Basira oli viisivuotias.

Häät Teheranissa

Häitä varten Javad Nabizada matkusti Teheraniin kesällä 2021. Samalla hän tapasi oman perheensä ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen – hänen sukunsa puolelta hääjuhlaan osallistui hänen äitinsä, veljensä ja siskonsa.

– Oli ihanaa nähdä äitiä. Huomasin, että tapaaminen teki minulle hyvää. Sydämeeni asettui rauha.

Nabizada tuli aikoinaan yksin Suomeen ja haki turvapaikkaa. Hänen isänsä oli kuollut. Äiti ja sisarukset jäivät Afganistaniin, mutta pakenivat myöhemmin Iraniin.

– Afganistanin tilanne on entistä huonompi. On uusi ärsyttävä hallitus, ja elämä on vaikeaa.

Vaikka äiti ja sisarukset ovat tällä hetkellä Iranissa, Nabizada sanoo, että hänellä on heistä pysyvä huoli. Hän soittaa heille WhatsApp-puhelun muutaman kerran viikossa tarkastaakseen, että kaikki on kunnossa.

Yhteys kummiäitiin on säilynyt

Basira muutti Suomeen kesällä 2022. Kun nuorikko pääsi perille Vantaalle, Anna Sahinoja, Javad Nabizadan kummiäiti, oli ensimmäisten tervehtijöiden joukossa.

– Yhteys Annan kanssa on säilynyt. Käymme usein hänen perheensä luona viikonloppuisin tai sitten Anna tulee meille.

Arkisin Nabizadan ja hänen vaimonsa päivät täyttää kummankin työ. Basira on tällä hetkellä työharjoittelussa päiväkodissa ja toivoo pääsevänsä opiskelemaan alaa tulevaisuudessa. Iltaisin nuoripari laittaa ruokaa yhdessä, katsoo televisiota tai käy lenkillä.

Javad ja Basira pyyhkivät kaiteelta leikkisästi paksua lumikerrosta.

Basira ja Javad haaveilevat isosta perheestä.

Lue edellinen juttu!

Kummiäidin tuki on tärkeä

""

Lue juttu Javadista ja hänen kummiäidistään vuodelta 2019.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *