Hyppää sisältöön

Hyvää Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa!

”Me voimme kirittää Suomen valtiollisia toimijoita, jotta ne huolehtivat lapsen oikeuksien toteutumisesta”, kirjoittaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Hyvää Lapsen oikeuksien päivää ja viikkoa!

”Halasin jotakuta.”
”Syötiin yhdessä kotona.”
”Nukuin yli 8 tuntia.”
”Uppouduin leikkiin.”
”Nauroin kippurassa.”

Näin lapset vastaavat Lapsen oikeuksien viikon julisteessa kysymykseen ”Mitä kaikkea lapsen oikeus hyvinvointiin voi tarkoittaa arjessa” (pdf).

Lapsen oikeuksien päivä on kansainvälinen vuosipäivä, jota on vietetty YK:n yleiskokouksen aloitteesta vuodesta 1954 lähtien (lapsenoikeudet.fi). Sitä vietetään useissa maissa 20.11., sillä tuona päivänä vuonna 1959 on hyväksytty Lapsen oikeuksien julistus ja samana päivänä vuonna 1989 Lapsen oikeuksien sopimus (lapsenoikeudet.fi).

Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä on vuodesta 2018 lähtien vietetty Lapsen oikeuksien viikkoa (lapsenoikeuksienviikko.fi). Teemaviikon tavoitteena on edistää YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Tämän vuoden Lapsen oikeuksien viikon teema on lapsen oikeus hyvinvointiin. Vaikka viikon ajan erityishuomio on mielen hyvinvoinnin kysymyksissä, on lasten ja nuorten hyvinvointia tärkeää tarkastella ja edistää laaja-alaisesti.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät, kuten terveydentila, omat kokemukset, perheen tilanne ja toimeentulo, elinolot sekä yhteiskunnan tarjoama suojelu.

Eri tavoin haastavat elinolot vaarantavat niin fyysistä, psyykkistä kuin sosiaalista hyvinvointia. Viime vuosien kriisit – sodat, ilmastokriisi ja pandemia – ovat haastaneet erityisesti lasten ja nuorten mielen hyvinvointia.

Lapsilla on Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun. Hyvinvointiin liittyviä lapsen oikeuksia ovat mm. lapsen oikeus terveyteen, riittävään ravintoon, riittävään elintasoon, sosiaaliturvaan sekä terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön.

On valtion velvollisuus huolehtia lapsen oikeuksien toteutumisesta. Me muut voimme kirittää valtiollisia toimijoita tämän velvollisuuden toteuttamisessa ja huolehtia siitä, että lapsen oikeudet toteutuvat omassa toiminnassamme.

Vaikka lapsen oikeudet toteutuvat Suomessa verrattain hyvin, ei työ ole koskaan valmis. Meitä jokaista tarvitaan, jotta lapsen oikeudet toteutuisivat täysimääräisesti.

Siispä sen lisäksi, että nostat lipun salkoon maanantaina 20.11. (ntermin.fi), toivon, että pysähdyt miettimään, miten juuri Sinä voit edistää lasten hyvinvointia ja lapsen oikeuksia. Niin tuona maanantaina kuin ylipäätään toiminnassasi.

PS. Perjantaina 24.11. on lasten vuoro tutustua meidän aikuisten työpaikkoihin kansallisen Lapset mukaan töihin -päivän merkeissä (lapsetmukaantoihin.fi).

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *