Hyppää sisältöön
Lapsen Maailman 1/2024 kannessa nuori pipopäinen tyttö talvisessa saaristomaisemassa.

Lapsen Maailma 1/2024

”Tunnistamme nykyisin entistä paremmin oppimisvaikeuksia ja neuropsykiatrisia häiriöitä ja osaamme antaa oikeanlaista tukea. Ennen se verhoissa kiipeilevä lapsi laitettiin vain jälki-istuntoon. Opettajat katsovat oppilaita nyt laajemmin lapsina, eivät vain oppilaina”, sanoo erityisopettaja Mari-Anna Grönholm.

Seela ja Eelis Kokkonen elivät lapsuutensa Afrikassa. Paluumuutto Suomeen kuusi vuotta sitten oli iso kulttuurishokki. Ikävintä heistä on Suomessa rasismi. Ja toppavaatteiden pukeminen ja pitäminen on ihan kamalaa… Niinpä heillä onkin pysyvä kaipuu maailmalle.

Jännitteitä luokkahuoneessa? Ympäröivän maailman ristiriidat heijastuvat myös kouluun. Tunteita kuumentaviakin aiheita pitää käsitellä koulussa, sanoo tulevia opettajia opettava professori. Mikä on tilanne Kummun koulussa Outokummussa, jossa samoilla oppitunneilla istuu venäläis- ja ukrainalaistaustaisia oppilaita?

”Ei ole kauhean yleistä tulla veneellä tai laivalla kouluun”, pohtii Hertta Lehtinen, 10. Matka meren yli perheen veneellä ei tosiaan ole samanlainen koulumatka kuin monella muulla. Velkuan yli 300 saaresta koostuva alue on yhteydessä mantereeseen lossien ja siltojen avulla.

Tilaa lehti

ja tuet Lastensuojelun Keskusliiton työtä!

Tässä numerossa

Kasvu
Huumori auttaa oppimaan
Ryhdy lapsikuiskaajaksi!

Koulu & varhaiskasvatus
Muksubussilla matkataan vaikkapa leikkipuistoon
Saaristokasvatus edistää kiintymistä kotiseutuun
Otteita erityisopettaja Mari-Anna Grönholmin päiväkirjasta
Ympäröivän maailman ristiriidat heijastuvat myös koululuokkaan

Perhe
Maailmankansalaiset Seela ja Eelis Kokkonen kaipaavat Etiopiaan
Afganistanilainen Javad Nabizada saapui Suomeen alaikäisenä turvapaikanhakijana vuonna 2015. Tapasimme hänet kummiäitinsä Anna Sahinojan kanssa loppuvuodesta 2018. Mutta mitä Nabizadalle kuuluu nyt?

Tue Lastensuojelun Keskusliiton työtä!

Tilaa lehti!

Edullinen kestotilaus verkkokaupasta vain
69€ / vuosi! Tutustu myös muihin tilausvaihtoehtoihimme.

Tilauslomake

Tutustu uusimpaan numeroon