Hyppää sisältöön

Ovatko nuoresi tavarataidot hallussa?

Mainonta ja sosiaalinen media tyrkkivät nuoria törsäämään. Osaako nuoresi hallita tavaratulvaa?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Nina Mercado /Unsplash
Ovatko nuoresi tavarataidot hallussa?

Kiidämme kohti kulutusjuhlan huippusesonkia. Hiki päässä pitäisi hamstrata joululahjoja, -koristeita ynnä muita hömpötyksiä.

Mainokset kuiskuttavat joka puolella: osta, osta, osta. Materialismiin perustuva elämäntapa kuluttaa luonnonvaroja, rahaa ja lisäksi uuvuttaa. Se on erityisen kuormittavaa nuorille, joille mainonta luo turhia ulkonäköpaineita.

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan erityisesti naiset ja nuoret kokevat somen lietsomat ostopaineet voimakkaana. Nuorista naisista (alle 34 v.) peräti puolet koki sosiaalisen median tyrkkivän törsäykseen. Ostaminen on älylaitteella aivan liian helppoa!

Yllättäen tutkimus tuo kuitenkin esiin, että suomalaiset ovat Pohjoismaiden ostokielteisintä kansaa. Lähes joka toinen suomalainen (48 %) kertoi, ettei pidä shoppailusta. Hyvä me!

suomalaiset ovat Pohjoismaiden ostokielteisintä kansaa.

Lapselliset miehet -bloggari Topi Linjama kirjoittaa hyvin: ostamatta jättäminen on parasta ympäristönsuojelua. Parasta, mitä voit opettaa lapsellesi ja nuorellesi on sukan parsinta, napin ompelu ja pyöränkumin paikkaus. Lisäksi jeesusteippi pelastaa tavaran kuin tavaran – vähintään pidentää käyttöikää.

Toiseksi parasta ympäristönsuojelua on tutustuttaa jälkikasvu kierrätyksen maailmaan.

Kun tytär muutti omilleen, löysimme paikallisesta Roskalava-ryhmästä hänelle tuliterän sängyn. Kirpparilta löytyivät astiat tuolit ja työpöytä sekä matot. Toiseen maahan muuttavalta kaveriltaan hän sai muun muassa television, mikron ja leivänpaahtimen. Säästimme satasia – ja luontoa.

Saimme hiljattain karvaista perheenlisäystä. Lemmikkitavaramarkkinat käyvät kuumina, huomaan. Perustarvikkeet lemmikki tarvitsee, totta kai, mutta onko kaikki hankittava uutena? On aktivointileluja, puruleluja, koulutusvälineitä sekä josjonkinlaista asustetta. On helppo höpsähtää ja ostaa kaikki uutena.

Koirat ovat siitä hämmästyttävän samankaltaisia olentoja kuin ihminen, että niitä kiehtoo kaikki uusi. Keinoni tähän: laitan osan leluista tauolle. Ta-daa, se on jälleen uusi! Sama toimi lasten kanssa, kun he olivat pieniä. Itse asiassa toimii vieläkin, tytär huomautti nauraen. Hän on vaatekaappia kaivellessaan löytänyt unohtuneita aarteita!

Nokkelimmat lemmikkien kasvattajat pitävätkin sivuillaan käytettyjen lemmikkitavaroiden kirppistä, jonka avulla lemmikinomistajat voivat säästää satasia – ja luontoa.

Perjantaina 26.11. vietämme jälleen vuosittaista Älä osta mitään – päivää. Luonto-Liiton järjestämää teemapäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1993. Sanoma on ajankohtaisempi kuin koskaan. Kotitalouksien hiilijalanjälki vain kasvaa, vaikka suunnan pitäisi olla jyrkästi alaspäin. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta suomalaise tuhlasivat osuutensa maailman luonnonvaroista jo huhtikuussa.

Suomalaiset tuhlasivat oman osuutensa maailman luonnonvaroista jo huhtikuussa.

Ja loppuvuotta kohti kulutus vain kiihtyy… Mitä jos tänä jouluna tekisikin toisin? Lahjat voivat hyvin olla itse tehtyjä, kierrätettyjä, aineettomia, syötäviä – ja tarkkaan harkittuja.

Tavarataidot on yksi tärkeimmistä taidoista, jonka opetamme jälkipolvillemme tässä tavaraa tulvivassa maailmassa. Osta vain tarpeeseen. Pidä tavaroista hyvää huolta. Korjaa, paikkaa, puunaa. Lopuksi kierrätä. Kun jäljellä on roska, lajitele se sinne, missä siitä on vähiten haittaa.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *