Hyppää sisältöön

Kuppi teetä?

Tietäähän sinunkin nuoresi, mitä suostumus tarkoittaa?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Morgan Sessions
Kuppi teetä?

Maistuisiko kuppi teetä? Entä haluatko maitoa tai hunajaa? Harvalle tulisi mieleen tyrkyttää teetä, jota toinen ei halua – tai vielä pahempaa: yrittää juottaa teetä tajuttomalle. Suostumuksen varmistaminen on yhtä yksinkertaista. Voi kysyä, mistä toinen tykkää ja kertoa, mistä itse tykkää.

Seksuaalirikoslaki uudistui tämän vuoden alussa, ja se korostaa jokaisen, erityisesti lapsen ja nuoren itsemääräämisoikeutta ja seksin vapaaehtoisuutta. Avaintermi on suostumus.

Tea Consent, englanninkielinen video, havainnollistaa suostumusta vertaamalla sitä teen tarjoilemiseen.

Jokaisella on oikeus kieltäytyä milloin vain teekupillisesta – samoin on oikeus kieltäytyä milloin vain seksistä. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys. Sanallinen ja kaikenlainen muukin painostus on kiellettyä. Jos itsemääräämisoikeus ja vapaaehtoisuus olisi kaikille itsestäänselvyys, meillä ei olisi seksuaalirikoksia.

Nuorten riski joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi on moninkertainen vanhempiin ikäluokkiin verrattuna, ja useimmiten tekijänä on toinen nuori. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin raportista (PDF) (Krimo).

Tuomituista lähes neljäsosa oli 15–19-vuotiaita. Alaikäisiä heistä oli lähes puolet. Lähes kaikki tuomitut, 99 prosenttia, olivat poikia ja miehiä. Valtaosa heistä oli uhreille tuttuja vähintäänkin netistä, jossa osa rikoksista tapahtui.

Tea Consent videota näytetään joidenkin koulujen kuudesluokkalaisille. Toivon mukaan kasvamassa on sukupolvi, joka ymmärtää mitä kunnioitus toisen itsemääräämisoikeutta kohtaan tarkoittaa. Havainnollisen esimerkin kautta on helppo kertoa nuorelle, mitä uuden seksuaalirikoslain tarkoittama suostumuksellisuus merkitsee.

Englantilaistutkimuksen mukaan varsinkin pojat olivat epävarmoja siitä, miten suostumus varmistetaan. Epävarmuus ilmeni mm. sen pohdiskeluna, miten suostumuksen selvittäminen voi onnistua tunnelmaa pilaamatta. Voisiko asian ehkä sittenkin hoitaa ilman suoraa kysymystä, erilaisiin vihjeisiin luottaen?

Seksuaalikasvatus on eräs vanhempien tärkeimmistä ja yhtä aikaa vaikeimmista tehtävistä. Olen itsekin vanhempana puhunut itsemääräämisoikeudesta omien nuorteni kanssa. Ei se aina helppoa ole. Nykyisin avuksi löytyy onneksi paljon materiaalia verkosta. Siitä huolimatta ei kannata unohtaa kasvokkain juttelun merkitystä.

Tässä joitakin esimerkkejä tukimateriaaleista:

Nuorten Exit järjestää maksuttomia verkkoluentoja vanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä tarjoaa tietoa seksuaalisesta itsemäärämisoikeudesta, suostumuksesta sekä grooming-ilmiöstä. Järjestö myös auttaa tukitapaamisilla seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita 13-29-vuotiaita sekä heidän läheisiään.

Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on yläkoululaisille suunnattu mobiilipeli, jonka teemana on seksuaalikasvatus. Sen kautta voi oppia, mitä tulee tehdä, jos joku pyytää alastonkuvia tai mitä tarkoittaa seksuaalinen häirintä tai suostumus.

Mun keho, mun rajat (PDF) on Pelastakaa Lapset ry:n selkokielinen opas nuorille seksuaalisesta viestittelystä. Oppaassa käsitellään muun muassa kuvien jakamista ja leviämistä sekä groomingia.

Tietoa uudistuneesta seksuaalirikoslaista:

www.seksuaalirikoslaki.fi

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *