Hyppää sisältöön

Hellahirmurock

Julkaistu
Hellahirmurock

 

Riehun hellan ääressä. Kattila liedelle, pam. Levy päälle, naks. Suolaa veteen, viuh. Perunat veteen plumps, plumps. Äkkiä porukalle sapuskaa! Tuolla ne kiljuu nälissään.

”Tulkaa nyt joku pilkkomaan porkkanoita!”

Hellapoliisi. Määräilevä vaimo, ”pirttihirmu”, sanoo urbaani sanakirja. Mikä on pirttihirmu? ”Epämiellyttävä, määräilevä nainen”. Eipä täällä miehiä kyllä näykään. Näin on, olen hellahirmu. ”Lautasia pöytään!” komennan perhettä, joka on maastoutunut olohuoneeseen ja taitaa näytellä kuollutta.

Joka päivä tätä kuorimista, pilkkomista, paistamista ja keittämistä. Maidotonta yhdelle, lihatonta toiselle, vegaanista kolmannelle, gluteenitonta neljännelle. Mitähän allergiselle koiralle tänään keksisi?

Porkkanalta pää poikki, klak.

Kuka minut tähän nakitti? Miksi juuri minun pitää olla kokki ja siivooja? Voiko tästä tehtävästä sanoutua irti? Entäs jos eläisimme eineksillä? Riittääkö rahat? Kestääkö terveys?

Mitä jos tuikkaan veitset pölkkyyn ja lopetan? Lähteekö mies? Lähdenkö minä? Jääkö lapset heitteille?

Sipuli halki, ruks. Ah, silmissä kirvelee…

Entä jos en lopeta? Lässähtääkö kakku? Palaako puuro pohjaan? Kiehuuko kattila yli? Pinttyykö hella? Lähteekö mies? Lähdenkö minä? Jääkö lapset heitteille?

Kokkaamallako perhe pidetään koossa? Kokkaamalla. Munalla liimataan toisilleen yhteensopimattomat ainekset yhteen.

Laitan radion päälle. Iskelmää. Kaija Koo laulaa ”Mä olen kyllästynyt niihin, voimiin jotka ohjailee mun elämää. Jotka vie mukanaan, itseensä rakastuttaa. En tiedä onko se väärin kun en suostunutkaan pystyyn kuolemaan. Sillä niin olis käynyt jos olis jäänyt eiliseen kii. Joku mua piteli siinä. Se oli niin kamalan vahva. Eikä se halunnut päästää irti”.

Vemputan lannetta ja nostan kädet ylös. Huudan kertosäkeen: ”tämä polkuni loppuun juostu on!” Heittelen kattilaan porkkanat, perunat ja sipulit. Perään viskon pahan mielen ja katkeruuden suolan.

Peilaan naamaa kattilan kyljestä. Yhdestä tietystä kulmasta näytän ihan hyvältä.

Lue tarinan jatko: Kuinka bataattiranskalaiset tehdään?

Lisää arjesta lapsen pitkäaikaissairauden kanssa:

Rokotekriittisyys liittyy rakkauteen

Miksi ihmiset sairastuvat?

Pitkän parisuhteen salaisuus 3: nauru

Älä syrji lasta ruokavalion vuoksi

Näetkö lapsen silmät