Hyppää sisältöön

Jokaisella perheellä on tavaramerkki-ilmeensä — Apinailmeen 10 salattua merkitystä

Jokaisella perheellä on oma tavaramerkki-ilmeensä, joka välittää tunneviestejä paljon sanoja tehokkaammin.
Julkaistu
Jokaisella perheellä on tavaramerkki-ilmeensä — Apinailmeen 10 salattua merkitystä

Jokaisella perheellä on oma tavaramerkki-ilmeensä, jolla välitetään lapsille, vanhemmille tai puolisolle tunneviestejä ilman, että vieras porstuan penkillä niitä ymmärtää. Vieras kuitenkin, yleensä tuttu, jotain aavistelee, hymyilee kämmenensä kalveessa ja kertoo kotona: taas siellä mullisteltiin!

Minun lapsuudenperheessäni tällainen perheen oma ilme on nimeltään Apinailme, ja sen on lanseerannut vuosikymmenten saatossa isä. Hilpeän ja kuvaavan nimen antoi taannoin pikkusiskoni Justiina jonkun isän jurotukseen päättyneen sananvaihdon kirvoittamana: “Katsokaa, taas se otti apinailmeen.” Tuosta lohkaisusta on revitty perheessämme riemua vuosia.

Kun vanhemmat antavat lapsilleen lempinimiä – meillä niitä on antanut isä, kymmeniä – on mukana aina valtavasti hellyyttä ja huumoria. Isä saa siis syyttää itseään tavaramerkki-ilmeensä nimeämisestä. Mutta mitä kaikkea tämä vastahellyydellä ja -rakkaudella nimetty ilme sitten tahtoo viestiä? 

Kokosimme sisarusten kanssa Isän apinailme—suomi-sanakirjan. Vaikka kasvojen perusilme on aina sama – suu tiukassa, alaspäin kaartuvassa synkässä mutrussa, silmät tuikkivat suuttumusta ja leukaperät liikahtelevat kireinä – on yrmeällä mullistuksella runsaasti kontekstisidonnaista viestinnällistä vaihtelua. Apinailmeen viestin ymmärtämisessä on otetava huomioon ainakin tilanne, ilmettä edeltänyt tunnetila, ilmeilyn kohdehenkilö(t) ja ilmeen intensiteetti. Toivottavasti tästä listasta on apua sinulle, joka istut Särkinärän tai Luoma-ahon ovensuupenkillä ja mietit, mistä tällä kertaa tuulee.

Isän apinailme—suomi

1. Etkö todellakaan aio neuvotella tuosta kanssani? 

Yleensä kevyt, nopeasti ohimenevä tunnetila. Ilmeen kohde on yleensä Hellevi-puoliso eli äiti, joka ei jaksa jankuttaa jostain puutarhanhoitoon liittyvästä yksityiskohdasta kovin pitkään. Intensiteetti matala, leukaperät toipuvat. Katseessa häivähtää sivuutetuksi tulemisen tunteesta kumpuava loukkaantuneisuus. 

2. Aiotko todella ottaa asian puheeksi nyt? 

Ilmeen kohde jälleen puoliso, joka eläköityneenä psyk. sairaanhoitajana ja psykoterapeuttina on hanakka ottamaan vaikeitakin asioita puheeksi, vaikka toinen ei ole millään tavalla valmis! Nopeasti leimahtava, silmät laajat ja kiukkuiset. Suun mutru merkille pantavan tuikea. Intensiteetti kiivas. 

3. Onko sinulla todellakin varaa alkaa pottuilemaan tuosta asiasta nyt?

Valtaa naaman, kun joku, yleensä puoliso, ottaa puheeksi kömmähdyksen tai erheen, joka on vielä osittain käsittelemättä ja painaa mieltä. Virhe voi olla vaikkapa väärässä ympäristössä päässyt möläytys, parkkisakko tai varaamatta unohtunut lääkäriaika. Silmissä tuohtumus, joka kilpailee suun seudun syyllisyyden kanssa. Ristiriitainen, vain hiukan matalaa korkeampi intensiteetti. 

4. Taas meni kontrolloinniksi!

Kohteena puoliso, taustalla ydinkokemus itsemääräämisoikeuteen puuttumisesta. Ilmestyy kasvoille yleensä tilanteessa, jossa kokee tulleensa ohitetuksi, jopa jyrätyksi; kun vaikkapa ravintola, jota itse on ehdottanut, ei kelpaa, tai toinen ei halua pysähtyä huoltoasemalle munkkikahville. Silmissä suuttumusta, äänessä kiukkua, leukaperien liikkuvuus kielii kuitenkin dramatiikan puutteesta. Intensiteetti keskivoimakas. 

5. Ei näissä kalaaseissa saa suunvuoroa.

Kun joku keskeyttää keskeyttäjän monologin, puhuu päälle, palaa aiheeseen, josta oli puhumassa ennen kuin tuli itse keskeytetyksi. Kohteena yleensä puoliso tai joku puheliaista tyttäristä. Häivähtää kasvoilla, kuittaantuu yleensä nopeasti huumorilla. Intensiteetti hyvin alhainen. 

6. Taas minua pilkataan. Taas se meni minun pilkkaamiseksi.

Ilmeen saa aikaiseksi sama tunnekokemus, joka valtasi Päätalon Vikke Nilon, kun tämä huomasi joutuneensa hyväpraatisten miesten ringin ulkopuolelle. Ilmestyy  kasvoille melko tummanpuhuvana, kun lapset naljailevat ja kuittailevat enemmän tai vähemmän avoimesti esimerkiksi tilanteessa, joka alkaa sanoilla: “Olenko mie koskaan kertonut, kun…?” Olet sen tuhannen kertaa. Yleensä kääntyy huumoriksi, jos tunneilmasto on armahtavainen. Intensiteetti vaihtelee. 

7. Pitääkö tuostakin asiasta tehdä pilkkaa?!

Nuori sukupolvi ei enää kunnioita mitään eikä ketään. Kaikelle nauretaan. Mikään ei ole pyhää! Viivähtää kasvoilla vain hetken, häivähdys murhetta ja kaipuuta menneisiin aikoihin. Intensiteetti laimea. 

8. Mie syön mitä haluan. Älä sekaannu minun syömiseeni!

Kohdehenkilö yleensä nuorin poika, lääketieteen kandidaatti, joka sepelvaltimotaudista huolestuneena rohkaisee mielensä ja ottaa puheeksi runsaan kaviaarin käytön, tuuman paksuisen voikerroksen ja kolme tuhtia makkarasiivua pullaviipaleen päällä. Silmissä loukkaantunut ahdistus, ääni lievästi takakireä. Intensiteetti matalahko. 

9. Mulla on oikeus vaikka kuolla! Nousen kuulijakunnan yläpuolelle!

Dramaattinen, täynnä pyhää vihaa. Silmät leimuavat, suu täynnä oikeutettua, kiivasta loukkaantuneisuutta. Leukaperät aukaistava jäsenkorjaajalla. Intensiteetti maksimissa.

10. Haistakaa paska koko porukka! 

Tympääntynyt, riidanhaluinen, apinailmeiden Jukolan Eero. Nenän seudulla halveksuntaa, sieraimet värähtävät, silmät kielivät sielun halusta kostaa, iskeä takaisin verbaalisesti. Intensiteetti kuitenkin väljähtänyt, ei viivy kasvoilla kauaa. 

_______________________________________________________________________

Minunkin perheeseeni pesiytynyt ilmeitä, joista lapset tekevät hyväntahtoista pilaa. Mutta mikä niistä kohoaa klassikoksi, josta kirjoitellaan aikuisena pilkkakirjoituksia? Onko se minun pystyleukainen intoiluilmeeni vai puolisoni pysähtynyt toljotus, jonka hän poikamme suureksi huviksi ottaa usein syödessään kasvoilleen. 

Mikä on sinun perheesi tavaramerkki-ilme? 

Otto Kallioranta