Pienen kalastajan kirja
Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset innostuivat tänä kesänä kalastamisesta. Ovat he toki ennenkin kalastaneet, mutta tänä vuonna se tuntui kiinnostavan ihan erityisen paljon.
Kalastamiseen liittyvät aina myös eettiset pohdinnat. Onko kalastaminen väärin? Tuntevatko kalat kipua? Mitä kalat ajattelevat? Miksi ihminen asettuu kalan yläpuolelle?
Olen etsinyt lastenkirjaa, jossa paitsi kerrottaisiin kalastamisesta, myös pohdittaisiin kalastamiseen liittyviä vaikeitakin kysymyksiä. Tällaisen teoksen sijaan olen löytänyt vain aikuisten kalastusoppaita ja kuvakirjoja, joiden tarinan kliimaksi on se, että päähenkilö saa kalan. En oikein edes tiedä, minkälainen olisi paras mahdollinen pienen kalastajan kirja.
Onneksi on Elsa Beskow ja hänen iki-ihana klassikkoteoksensa Pikku-Tommin kalaretki. Vaikka kirja ei ole varsinaisesti mikään eettinen pläjäys, on se kaikessa absurdiudessaan yksi niistä lastenkirjoista, jotka ehdottomasti haluan säilyttää kirjahyllyssäni elämäni loppuun asti.
Pikku-Tommin kalaretki kertoo pienestä ahvenesta nimeltä Välkky. Nimestään huolimatta Välkky ei ole kovin älykäs, vaan hän tarttuu Tommin onkeen. Tommi kuljettaa Välyn saappaassaan kotiin ja pistää sen akvaarioon. Onneksi Välkyllä on ystäviä: Kampela-täti, Lohi-setä ja Hauki-setä. He päättävät auttaa, tapaavat sammakkohaltiattaren, joka taikoo kaloille jalat. Niiden avulla Välkky pelastuu.
Kirjan mieletön juoni sekoitettuna Beskowin klassisiin kuvituksiin luo kivan ristiriidan. Lisäksi kirjassa käytetään ihania sanontoja. Kalat ”leyhyttelevät” tuohtuessaan eviään ja ”koikkelehtivat” jaloillaan pitkin rantoja.
Ja kyllähän kirjan tarina myös kannustaa pohtimaan sitä, miten kaloja kalastettaessa kannattaa kohdella. Kirjan tarinassa Tommi ainakin kokee eettisen herätyksen.
Hauskinta Pikku-Tommin kalaretki -kirjassa on kuitenkin se, että vaikka sen juoni on aikuisen mielestä ihan älytön, lasten mielestä tarina on ihan normaali. Tämä pistää miettimään sitä, että ehkä me aikuiset emme oikeasti ymmärrä sitä, mitä kaikkea kalastaminen lapsille oikeasti merkitsee.