Hyppää sisältöön

Lue vauvalle!

Julkaistu
Lue vauvalle!

Lukukeskuksen ja Goethe-instituutin Kännykkäpelejä vai ääneen lukemista -seminaarissa 24.1.2018 saksalaisen Stiftung Lesenin tutkimuspäällikkö Dr. Simone C. Ehmig muistutti, että Euroopassa on tälläkin hetkellä 73 miljoonaa aikuista, joiden lukutaito on huono tai puutteellinen. Hyvä näpäytys meille suomalaisille, jotka liian usein sorrumme pitämään lukutaitoa itsestäänselvyytenä.

Ehmigin näkemys on, että yleinen lukutaito paranee, jos vain lapsille luetaan enemmän. Lapselle lukemista ei kuulemma voi aloittaa liian aikaisin. Vauvallekin kannattaa Ehmigin mukaan lukea päivittäin vähintään 15 minuuttia.

Helsingin yliopiston kognitiivisen neurotieteen dosentti Sari Ylinen, joka tutkii erityisesti puheen ja kielen oppimista, on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa pienet vauvat hyötyvät lapsen ja aikuisen yhteisistä lukuhetkistä: heidän sanavarastonsa laajenee ja vuorovaikutustaidot, jotka tukevat puheen ja kielen oppimista, vahvistuvat.

Vauvojen ensikirjat loruineen, lauluineen ja leikkeineen ovat perinteisesti tukeneet tuoreiden vanhempien ja vauvojen välistä vuorovaikutusta. Kelan äitiyspakkaukseen on kuulunut vauvan ensikirja vuodesta 1985 lähtien.

Minullekin äitiyspakkauksen ensikirjasta tuli todella tärkeä silloin, kun Ketunhäntä yhdeksän vuotta sitten syntyi. Kun olimme Keken kanssa ensin vain tuijotelleet uutta vauvaamme useita päiviä, tuntui ihanalta tarttua kirjaan ja tehdä vauvan kanssa yhdessä jotain konkreettista – lukea.

Ketunhännän syntymävuonna äitiyspakkauksen ensikirja oli Tittamari Marttisen kirjoittama ja Anne Peltolan kuvittama Iloinen lorutoukka. Osaan vieläkin Iloisen lorutoukan kaikki lorut ulkoa sekä suomeksi että ruotsiksi, sillä luimme kirjan Ketunhännän vauvavuotena päivittäin. Joinakin heikkoina hetkinä huonosti nukuttujen yöunien jälkeen kirja ja lukuhetket tarjosivat takuulla enemmän lohtua, turvaa ja vuorovaikutustaitoja tuoreelle äidille kuin vauvalle.

Myöhemmin olen säilönyt tuon hiirenkorvaisen, kuolatun ja harmaaksi nuoleskellun kirjan pahvilaatikkoon, jonka päällä lukee ”vauva-ajan aarteita”. Laatikosta löytyy kirjan lisäksi itse kudottuja villahaalareita, myssyjä ja muita käsitöitä sekä Sudenkuonolle aikanaan tärkeä pehmolelu.

Joskus olen miettinyt, että olisihan se ollut kivaa, jos Ketunhännän vauvavuotena olisi tullut luettua vähän enemmän myös jotain muuta. Nuoremmille lapsille olen onneksi tajunnut lukea vauvasta lähtien monipuolisesti kirjallisuutta laidasta laitaan.

Kaikki äitiyspakkausten ensikirjat löytyvät Lastenkirjainstituutin listauksesta. Mikä niistä on sinulle rakkain?

 

P.S. Kuinka lapsen lukutaitoa voi tukea? Lue vinkit.