Arkisto avainsanalle “erityislapsi”
-
Nuutilla todettiin kaksivuotiaana lapsuusiän autismi
Noora Koposen esikoisella Nuutilla todettiin kaksivuotiaana lapsuusiän autismi. Miten hänen elämänsä on muuttunut Nuutin kautta? Lue lisää »
-
Erityislapsiperheissä elämä pyörii helposti tukea tarvitsevan lapsen ympärillä
Erityislapsiperheen arki voi olla vauhdikasta ja ihanaa mutta myös kuluttavaa. Oululainen perhe sai matalan kynnyksen tukea Erityistä energiaa -hankkeesta. Lue lisää »
-
Kuka valvoo sijaisperheen työtä?
Kolumnin kirjoittaja on viestinnän ammattilainen ja erityislapsen tavallinen äiti, joka päätyi katsomaan lastensuojelua asiakkaan näkökulmasta. Hänestä etenkään erityislapsiperheet eivät kuulu lähtökohtaisesti lastensuojeluun vaan terveydenhuoltoon. Lue lisää »
-
Missä on itsetuhoisen lapsen paikka? Erityislapsen tarina
Missä on itsetuhoisen lapsen paikka? Perhe joutui raastavaan tilanteeseen, kun lapselle ei tahtonut löytyä apua. Äiti kertoo tarinansa nimettömänä lapsensa yksityisyyden suojelemiseksi. Tämä tarina on kuitenkin tärkeä, sillä se tuo esiin yhteiskuntamme kipupisteitä, heikkoja kohtia, mutta myös onnistumisia. Tässä tarinassa ei syytellä, mutta se herättelee pohtimaan, mitä voisi tehdä toisin. Lopussa pilkahtaa toivonkipinä siitä, että […] Lue lisää »
-
Miksi perhetyö on lastensuojelukoneen ainoa tukimuoto?
Kolumnin kirjoittaja on viestinnän ammattilainen ja erityislapsen tavallinen äiti, joka päätyi katsomaan lastensuojelua asiakkaan näkökulmasta. Hänestä etenkään erityislapsiperheet eivät kuulu lähtökohtaisesti lastensuojeluun vaan terveydenhuoltoon. Lue lisää »
-
Erityislapsen vanhemman 8 toivetta
Takana on kuukausia jatkunut eristäytyminen ja niukkojen palvelujen kausi. Kun arjen rakenteet romahtivat keväällä, se hankaloitti elämää etenkin niissä perheissä, joissa on erityistä tukea tarvitsevia lapsia, vahvistaa Lastensuojelun Keskusliiton hiljattain julkaisema selvitys. Isolle osalle erityislasten vanhempia vanhemmuus tuntuu tavallisenakin arkena ”ilma-akrobatialta” ja tukijärjestelmä ”temppuradalta”. Itse monisairaan lapsen kasvattaneena tiedän hyvin tämän tunteen. Onko siis ihme, […] Lue lisää »
-
Vanhempi, oletko vaarassa uupua? Tässä hälytysmerkit
Ajatteletko usein, että lapsen tulevaisuus on sinun vastuullasi ja tuo vastuu tuntuu miltei musertavalta? Imeekö vanhemmuus kaiken voimasi? Niin, ettet pysty enää nauttimaan lasten seurasta? Romahdatko, jos päivärutiinit lasten kanssa eivät mene juuri niin kuin olit suunnitellut? Suoritatko vanhemmuutta kuin robotti? Pidätkö itseäsi usein epäonnistuneena vanhempana? Fantasioitko salaa jättäväsi perheesi, jotta saisit edes hetken olla […] Lue lisää »
-
Korona-arki kuormittaa yhden vanhemman perheitä ja erityislapsiperheitä
Lapset ovat olleet etäopetuksessa pian kolmatta viikkoa. Monissa perheissä, joissa lapset tai vanhemmat kuuluvat riskiryhmään, lapset otettiin kotiin jo edeltävällä viikolla. Sosiaalinen media ja uutissivustot ovat täyttyneet kuvista, joissa lapset ja vanhemmat istuvat sievästi saman pöydän ääressä, kukin keskittyneinä omiin töihinsä. Tämä on se ihannekuva, johon perheet tähtäävät ja varmasti se monissa perheissä onnistuukin. Näissä […] Lue lisää »
-
Entä jos sinä päätyisit lastensuojelun asiakkaaksi?
Kolumnin kirjoittaja on viestinnän ammattilainen ja erityislapsen tavallinen äiti, joka päätyi yhtäkkiä katsomaan lastensuojelua asiakkaan näkökulmasta. Hän kokee, että perheiden näkökulma on unohdettu, vaikka se olisi tärkeä osa isoa yhteiskunnallista lastensuojelukeskustelua. Lue lisää »
-
Erityisen ihana vanhemmuus
Viikon sisällä ilmestyi kaksi ristiriitaista uutista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksessä kerrottiin, että pienten lasten vanhemmat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin samanikäiset lapsettomat. Toisessa uutisessa (Yle) lyötiin tiskiin pienten lasten vanhempien eroluvut: ne ovat Euroopan korkeimpia. Eniten erotaan noin neljän avioliittovuoden jälkeen. Jokin tässä yhtälössä ei täsmää. Vai onko niin, että ensimmäiset vuodet lapsen tai lasten […] Lue lisää »