Hyppää sisältöön

Miten lapsen huumori eroaa aikuisen huumorista?

Tiedämmekö, mikä lasta naurattaa? Se tiedetään, että aikuiset voisivat viljellä huumoria lasten arjessa enemmän.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat kazuend, Unsplash
Miten lapsen huumori eroaa aikuisen huumorista?

Lapsi oppii nauramaan ennen kuin puhumaan. Mikä lasta näin kovasti naurattaa?

Pienten lasten huumori on pyrkimystä saada toinen nauramaan. Se voi olla myös hauskan yllykkeen havaitsemista ja siihen vastaamista.

Iän myötä huumorin ilmaisu muuttuu. Epäjohdonmukaisuudet alkavat naurattaa: kun isä laittaa kattilan päähänsä tai kaveri pitää banaania puhelimena, lapsi oivaltaa siinä hauskaa.

Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ottivat selvää, millaista 1–6-vuotiaiden lasten keskinäinen huumori on ja millaisissa tilanteissa se näkyy päiväkodin arjessa.

Analysoitavana oli päiväkodeissa tallennettua videomateriaalia ja havaintopäiväkirjoja. Tutkimukseen osallistui 85 lasta ja 17 ammattikasvattajaa kolmen päiväkodin viidestä lapsiryhmästä.

Aikuiseen huumoriin kuuluu yleensä älyllisesti äkkiväärä, käänteen ympärille rakentuva vitsi. Lapset eivät olleet näin kranttuja. Päiväkodin arkisissa tilanteissa, kuten ruokailuissa, pukemis- ja odotustilanteissa lapset täyttivät hetkiä hauskuudella.

Joku lapsista antoi huumorille pienen alkusysäyksen: löi vaikkapa ruokapöydässä nyrkeillä rintaansa ja katseli kavereitaan vinkeä ilme kasvoillaan. Jos kukaan ei tarttunut täkyyn, lapsi saattoi jatkaa viihdyttämällä itseään. Tai sitten kaveri nappasi idean, ja pian hassuteltiin yhdessä.

Lapset taitavat hyperhauskuuden

Silloin tällöin hassuttelu yltyi joksikin, jota tutkijat kutsuvat hyperhauskuudeksi. Hyperhauskuus on liioittelua, toistoa, yllyttämistä ja fyysistä riehakkuutta. Hyperhauskuuskohtaus saattoi hiipua nopeastikin. Toisinaan aikuinen tuli näissä tilanteissa hillitsemään lapsia.

Hyperhauskuus on sukua leikeissä ilmenevälle karnevalismille. Karnevalismissa asiat vedetään reilusti överiksi, ja joskus tulee rikottua sääntöjä. Kun meteli yltyi, aikuinen tuli usein lopettamaan leikin.

Aikuiselle lapsen huumori voi olla vihje siitä, että odottaminen on venynyt liian pitkäksi. Lapset voivat olla väsyneitä, eivätkä he jaksa enää keskittyä. Aikuiset voivat lähteä mukaan juoneen: jonotus-, siirtymä- ja odotustilanteita voidaan keventää ja helpottaa yhteisen huumorin avulla.

Huumorin käyttäminen on korkean tason taito, ja tutkijoiden mukaan sitä voisi viljellä lasten arjessa enemmänkin. Lasten huumorin ymmärtäminen ja monipuolinen tarkastelu on kasvattajille tärkeää. Se vähentää tilanteiden virhetulkintoja ja ristiriitojen syntymistä ja lähentää näin päiväkodin ihmisiä toisiinsa.

Tuula Steniuksen, Liisa Karlssonin ja Ari Siveniuksen tutkimusartikkeli Construction of Young Children’s Humour in Early Childhood and Education Centre (ECEC) Settings julkaistiin tammikuussa Scandinavian Journal of Educational Research -lehdessä.

Hyvä lukija,  

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Hanna Heinonen, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *