Hyppää sisältöön

Hyvä kesä kaikille lapsille

”Ollaan rohkeita huomaamaan avun tarve ja uskalletaan auttaa!” kehottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja ja Lapsen Maailman päätoimittaja Ulla Siimes.
Julkaistu
Teksti Ulla Siimes
Kuvat Mara Leppä
Hyvä kesä kaikille lapsille

Lapsi, loma ja kesä – mainio yhdistelmä! Jos laitat silmät hetkeksi kiinni ja muistelet omia lapsuuden kesiäsi, saattaa mieleesi palautua auringon lämpö iholla, kesän ensimmäinen jäätelötötterö, perheen yhteinen lomareissu tai jokin muu ihana muisto.

Kesäloma on lapsille tärkeä. Sen aikana on mahdollista viettää aikaa perheen kanssa, palautua kouluvuoden ponnisteluista, nauttia väljemmistä aikatauluista, keskittyä kavereihin ja itseä kiinnostaviin asioihin.

Vähän isommat lapset ja nuoret saattavat kesän aikana kerätä tärkeää työkokemusta ja taskurahaa, kartuttaa kokemuksia matkustamalla tai kerätä voimia nukkumalla puolille päivin.

Suurimmat muistot syntyvät usein pienistä asioista. Vaikkapa ulkomaanmatkasta lapselle saattaa jäädä mieleen lentokentän ihmeellinen vessa, eläintarhasta hassu harmaavarpunen tai kesäteatterista yleisöstä kiinnostuneet ampiaiset.

Nuoren mielestä kesän paras hetki voi olla vanhemman kattama aamupala, joka odottaa viimeisintäkin herääjää.

On onni, että suurella osalla meistä on sykähdyttäviä muistoja kesästä. Riipaisevaa on se, että lukuisille lapsille ja nuorille näitä muistoja ei synny.

Moni nuori viettää kesän ilman ystäviä. Joissakin perheissä lasten ja vanhempien yhteistä lomaa ei ole lainkaan ja lapset viettävät paljon aikaa ilman aikuista seuraa.

Osa lapsista toivoisi pääsevänsä kesäleirille muiden kanssa, mutta syystä tai toisesta se ei ole mahdollista. Siihen voivat vaikuttaa esimerkiksi perheen käytössä olevat tulot: noin joka yhdeksäs lapsi asuu pienituloisessa perheessä.

Aikuisten päihteiden käyttö tai mielenterveyspulmat varjostavat useiden lasten ja nuorten lomaa. Moni lapsi joutuu kokemaan vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten fyysistä väkivaltaa. Ja on selvää, että kesälläkin kohdataan onnettomuuksia, kriisejä ja surua.

Lasten, nuorten ja perheiden avuntarve ei häviä kesällä, ja moni saattaa jäädä ilman apua. Lapsen tai nuoren hätä voi jäädä huomaamatta päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen loman aikana. Palveluihin voi kesälomien vuoksi olla jonoa, ja tavallisesti arkea tukeva rytmi keskeytyy.

Olisiko juuri sinun tekosi tänä kesänä ratkaiseva jonkun lapsen, nuoren tai perheen kannalta? Hymy ja muutama sana kaupassa tuntemattomalle nuorelle, kuulumisten kysyminen naapurilta, huoli-ilmoitus, jos jokin kohtaaminen herättää huolta hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta.

Nautitaan kesästä kaikilla aisteilla, ollaan rohkeita huomaamaan avun tarve ja uskalletaan auttaa!

Ulla Siimes on Lapsen Maailman päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *