Hyppää sisältöön

Atte Ahokkaan mielestä meidän pitää tehdä yhdessä hyvä (ilmasto)tulevaisuus

”Tarvitsemme tulevina vuosina ennennäkemättömän määrän painetta päättäjille, joten lamaantumiseen ei yksinkertaisesti ole varaa”, kirjoittaa kolumnissaan Atte Ahokas. Hän on Helsingissä asuva opiskelija ja ilmastoaktivisti.
Julkaistu
Teksti Atte Ahokas
Kuvat Mara Leppä
Atte Ahokkaan mielestä meidän pitää tehdä yhdessä hyvä (ilmasto)tulevaisuus

YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi 20.3.2023 raporttinsa ilmastokriisin etenemisestä (ilmatieteenlaitos.fi). Raportti ei ollut järin mieltä nostattava.

Maapallon keskilämpötila on noussut jo 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. Jos maailman hallitukset toteuttavat nyt luvatut ilmastotoimet, maapallo kuumenee vielä jopa 2,2–3,5 astetta.

Jotta pahimmat seuraukset voidaan välttää, tulisi ilmaston kuumeneminen pysäyttää 1,5 asteeseen. Tämä tavoite näyttää tällä hetkellä hyvin kaukaiselta, vaikkei olekaan vielä mahdoton. On tärkeää sanoa ääneen, että tilanne on vakava ja elämme kriisissä.

Epätoivoon vaipuminen voi lamaannuttaa. Jos haluamme suojella tulevaisuuden elämää, tarvitsemme tulevina vuosina ennennäkemättömän määrän painetta päättäjille, joten lamaantumiseen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Käsissämme on koko elonkehän tulevaisuus. Vaikka yritys luoda ekologisempaa ja parempaa tulevaisuutta voi joskus tuntua ylitsepääsemättömältä ja raskaalta, meillä ei ole oikeutta luovuttaa.

Ihmiskunnasta on tullut planetaarisen tason voima, joka muuttaa kaikkia maapallon ekosysteemejä ja globaalia ilmastoa. Muilla eläimillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa elinolosuhteisiinsa, eikä tulevilla sukupolvilla ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa siihen, millaiseen maailmaan ne syntyvät.

Meillä on.

Jaksaaksemme ilmastokamppailua tarvitsemme myös iloa, elämistä ja toivoa. Ihminen on sosiaalinen eläin, ei kylmän rationaalisesti toimiva kone. Siksi pelkät luvut ja tiede eivät riitä, vaan tarvitsemme rakkautta, empatiaa ja taidetta. Niitä tarvitaan yrityksessämme saada muut ihmiset ymmärtämään nykytilanteen vakavuus, mutta erityisesti pitääksemme elämä elämisen arvoisena.

Minulle henkilökohtaisesti yksi parhaista tunteista on, kun pääsen kokemaan yhteyttä tuhansien ihmisten kanssa mielenosoituksessa ja huutamaan iskulauseita. Sellaista joukkovoiman tunnetta ja solidaarisuutta on vaikeaa saavuttaa muualla. Samoin ajan viettäminen ja keskusteleminen ilmastoasioista toisten kanssa on äärimmäisen terapeuttista.

Jaa siis huolesi lähipiirisi kanssa. Lähde mukaan mielenosoituksiin ja järjestöihin, jotka tekevät ilmastotyötä. On helpottavaa huomata, ettei ole huoltensa ja murheidensa kanssa yksin, vaan pystyy jakamaan yhtä ihmistä suuremmat uhat ja ahdistuksen aiheuttajat toisten ihmisten kanssa.

Ilmastoaktivismini alkoi, kun lähdin 15-vuotiaana eduskunnan portaille mielenosoitukseen. Sää oli karmea ja paikan päällä kymmenkunta ihmistä. Kokemus oli yksi elämäni merkityksellisimmistä, sillä löysin ihmisiä, joiden kanssa jakaa huoleni ja toimia yhdessä.

Yhteisön voi löytää eduskunnan portailta, järjestöistä, internetistä tai taiteen parista. Tärkeintä on löytää itselle sopiva kanava vaikuttaa ja uskaltaa ottaa ensimmäinen askel kohti yhteistyötä ja -eloa paremman huomisen rakentamiseksi.

Joukossa on voimaa. Maailmassa on todella paljon äärimmäisen empaattisia, lahjakkaita, ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, jotka toimivat yhdessä luodakseen maailmaa, jossa meidän ei tarvitse huolehtia ilmastokriisistä ja luontokadosta. Tällaisia ihmisiä ei kuitenkaan voi koskaan olla liikaa. Siksi: ole osa muutosta, yhdessä kaikkien muiden kanssa.

Atte Ahokas

Atte Ahokas on Helsingissä asuva opiskelija ja ilmastoaktivisti FridaysForFuture-liikkeessä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *