Hyppää sisältöön

Atte Ahokas kehottaa hoivaamaan rauhan siemeniä

”Yhdenkään lapsen ei tule menettää kotiaan, kuolla tai traumatisoitua riippumatta siitä, sattuuko hän syntymään Suomessa, Gazassa tai Kongossa”, kirjoittaa kolumnissaan Atte Ahokas. Hän on helsinkiläinen opiskelija ja ilmastoaktivisti.
Julkaistu
Teksti Atte Ahokas
Kuvat Mara Leppä
Atte Ahokas kehottaa hoivaamaan rauhan siemeniä

Rauha on yksi tärkeimmistä asioista, jonka voimme antaa lapsille. Jotta he voivat leikkiä, iloita ja kuvitella, kasvaa turvallisesti aikuisiksi, he tarvitsevat rauhaa elää ja olla lapsia.

Suomessa pidetään rauhantyön ajatuksesta. Martti Ahtisaari ja Euroopan Unioni nostetaan usein esiin merkittävinä rauhantyön saavutuksina. Panostuksemme ei kuitenkaan ole yksiselitteinen. Suomalainen rauhantyö on linnake-Euroopan rakentamista, kun tuhannet hukkuvat Välimereen. Suomalainen rauhantyö on katseen kääntämistä pois, kun Israel pommittaa Gazaa maan tasalle. Suomalainen rauhantyö on ilmastotoimissa jarruttamista, kun kaikkien tulevien sukupolvien tulevaisuus on vaakalaudalla.

Rauha ei synny vain valtioiden välisissä neuvottelupöydissä ja kansainvälisten diplomaattien käsissä. Se tarkoittaa kaikkien ihmisten jakamattomien ja universaalien ihmisoikeuksien tunnustamista. Se on konkreettista työtä, jossa autetaan hätää kärsiviä ja ojennetaan käsi sitä tarvitseville.

On sanomattakin selvää, ettei maailmanrauhaa saavuteta hetkessä tai yksipuolisesti armeijoita lakkauttamalla. Diktatuureja, raakoja hyökkäyssotia ja kansanmurhia tulee vastustaa kiivaasti.

Jos emme pidä kiinni siitä, mikä on todella tärkeää eli ihmiset, rakkaus ja elämä, kulkeudumme synkälle polulle.

Militarismi, sisäänpäin kääntyvä kansallismielisyys ja empatiakyvyttömyys toisia kohtaan luovat maailman, jossa rauhaa ei voida koskaan saavuttaa. Tästä on historiassa liikaakin esimerkkejä.

Meidän täytyy luoda toisenlainen maailma. Yhdenkään lapsen ei tule menettää kotiaan, kuolla tai traumatisoitua riippumatta siitä, sattuuko hän syntymään Suomessa, Gazassa tai Kongossa. Tämän ei pitäisi olla radikaali ajatus vaan itsestäänselvyys.

Onneksi löytyy myös positiivisia signaaleja. Euroopan unioni on kiistatta tuonut rauhaa jäsenmaiden välille. Monet kansainväliset organisaatiot ja verkosto auttavat hädänalaisia.

Nämä ovat kuitenkin vasta siemeniä, jotka tarvitsevat hoivaa voidakseen kasvaa. Rauhan, turvallisen elämän ja vakauden tulee olla maailmanlaajuinen projekti.

Meissä kaikissa on potentiaalia tehdä hyvää. Se ei ole aina helppo valinta, mutta mitä vaikeampia aikoja elämme, sitä tärkeämmäksi tulee välittää ja rakastaa toisiamme. Rakennetaan siis rauhaa – ei muureja, rajoja ja jakolinjoja.

Atte Ahokas on Helsingissä asuva opiskelija ja ilmastoaktivisti FridaysForFuture-liikkeessä.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *