Hyppää sisältöön
Lapsen Maailma 5/2023 kansi, jossa on Isänsä sylissä oleva pieni vauva käärittynä vaaleanvihreään pyyhkeeseen

Lapsen Maailma 5/2023

Jasmin Littman, 4 kk, käy joka viikonloppu saunassa. Hän polskii riemuissaan saunan lattialla olevassa ammeessaan. Hän hihkuu, kiljuu, taputtaa käsiään, polskii ja roiskii vettä. Kenellekään ei jää epäselväksi, että hän taitaa tykätä saunomisesta.

Kun lapsi hakee turvaa toisesta maasta yksin, hän on YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan valtion erityisessä suojeluksessa. Koska lapsen huoltaja ei ole käyttämässä lapsen puhevaltaa tätä koskevissa asioissa, käräjäoikeus määrää hänelle Suomessa edustajan. Toimiiko systeemi? Kansallinen lapsistrategia tilasi Lastensuojelun Keskusliitolta selvityksen ilman huoltajaa tulleiden lasten edustajajärjestelmästä (valtioneuvosto.fi).

Onko ChatGPT mainio apulainen vai katala oikotie? Kouluissa ei ole välttämättä vielä noteerattu tekoälyä juuri mitenkään, vaikka se tulee mullistamaan kaiken opiskelun ja työnteon. Mitä tapahtuisi, jos tulevaisuudessa opetuksessa jätettäisiin vähemmälle ne asiat, joita voidaan tehdä sujuvasti tekoälysovellusten avulla?

Lammas on lauhkea mutta yllättävän ovela eläin. Sen tietää parikymmenpäisen katraan kaitsija Aino Kaskioja, 15. Lampaiden kanssa voi pärjätä loistavasti, vaikkei olisi ennen niitä edes nähnyt. Aluksi kannattaa silti kerätä perustietoa, lukea alan kirjallisuutta ja tutustua lajiin yleisesti. Yllätyksiä varmasti tulee, mutta niistäkin oppii.

Tilaa lehti

ja tuet Lastensuojelun Keskusliiton työtä!

Tässä numerossa

Harrastus & luonto
Tutustuimme luontoharrastaja Matias Parveen
Aino Kaskioja kaitsee lammaskatrasta

Osallisuus sekä lasten ja nuorten ääni
Mä oon kuitenki lapsi -esityksessä ääneen pääsevät tosielämän lapset
Liikenteellä on suuri merkitys lasten jokapäiväiselle turvallisuudelle

Perhe
Nämä vauvat pitävät saunomisesta!
Perheenyhdistämisprosessi on lapselle liian hidas ja epävarma

Kasvu & koulu
Tekoälyn käyttö koulussa
Mitä nuorten oikeusedustaja oikein tekee?

Tue Lastensuojelun Keskusliiton työtä!

Tilaa lehti!

Edullinen kestotilaus verkkokaupasta vain
69€ / vuosi! Tutustu myös muihin tilausvaihtoehtoihimme.

Tilauslomake

Tutustu uusimpaan numeroon