Hyppää sisältöön

Tubetähti Tuure Boelius tahtoo olla esikuva

Teini-ikäinen Tuure Boelius on tubekansan suosikki, joka haluaa esimerkillään hälventää homouteen liittyviä ennakkoluuloja. Nuoren Touko Laaksosen rooli Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa on hänelle kuin lottovoitto.
Julkaistu
Teksti Sanni Salonen
Kuvat Pasi Leino
Tubetähti Tuure Boelius tahtoo olla esikuva

– Äiti, mä oon raskaana!

– Niin varmaan, mitä asiaa?

Porilaisen Tuure Boeliuksen, 16, äiti on saanut tottua siihen, että oman pojan aivoitukset eivät aina ole ihan tavallisimmasta päästä. Tälläkin kertaa keskustelu tallentuu videolle, joka julkaistaan Tuuren omalla YouTube-kanavalla.

Sinä sanot, minä teen -haasteessa Tuure ottaa koppia seuraajiensa lähettämistä tehtävistä: omituisen puhelinsoiton lisäksi viisiminuuttisella videolla nähdään muun muassa, kun hän syö sitruunaa selällään maaten ja yrittää laittaa päänsä jalan alle.

Tuurella on ollut oma kanava nyt puolentoista vuoden ajan, ja sillä on tällä hetkellä lähes 100 000 seuraajaa. Iloisen ja avoimen nuorenmiehen edesottamuksille on selvästi tilausta.

Itse hän on suosiostaan melko ymmällään.

– En minä tiedä, mistä se johtuu. Olen vain oma itseni, ihan tavallinen Tuure, hän miettii.

Musikaalirooli ja levytyssopimus

Jos totta puhutaan, kovin tavallinen tämä nuorimies ei ole. Tanssia, musiikkia ja teatteria harrastava Tuure nähdään suositun tubekanavan lisäksi tänä keväänä Turun kaupunginteatterin lavalla Tom of Finland -musikaalissa ja myöhemmin tänä vuonna häneltä kuullaan myös musiikkia: levytyssopimus Kaiku Entertainmentin kanssa on jo takataskussa.

Kun Tuure saa peruskoulun päätökseen, edessä on muutto omilleen Helsinkiin ja siirtyminen täyspäiväiseksi tubettajaksi. Ei siis ihan jokaisen 16-vuotiaan elämää.

– Tämä kaikki on vaatinut aikaa ja vaivaa, mikään asia ei ole tupsahtanut taivaalta lahjana. Yleensä kaikki hyvin tehty näyttää ulkopuolisesta helpolta, Tuure miettii.

Iso merkitys on myös kotiväellä, vanhemmilla ja vuotta nuoremmalla siskolla, jotka ovat varauksettomasti kannustaneet häntä. Vaikka kotoa muutto tapahtuu varsin varhain, sillekin poika on saanut vanhempiensa hyväksynnän.

– En kuvittele, että tubettamisesta tulee elämänura, mutta se on ponnahduslauta muihin esiintyvän artistin hommiin: laulajaksi, näyttelijäksi tai juontajaksi. Esillä olosta nautin ja sen parista toivon löytäväni itseni myös tulevaisuudessa.

Siitä, millaista elämää Tuure aikuisena haluaisi viettää, hänellä ei ole vielä aavistustakaan. Jos nyt ensin eläisi pitkän nuoruuden, niin sitten nelikymppisenä voisi viettää tasaista arkea elämänsä miehen ja koirien kanssa jossain pääkaupunkiseudulla. Ja valkoiset marmorilattiat – ne olisivat ”todella mageet”.

Turha kohu ikärajoista

Lahjakas nuorimies on tullut viimeisen puolen aikana tunnetuksi paitsi taidoistaan myös seksuaalisesta suuntautumisestaan. Tai oikeastaan siitä, millä tavalla asiaa on puitu julkisuudessa.

Viime marraskuussa Tuure kertoi omalla YouTube-videollaan olevansa homoseksuaali, minkä jälkimainingeissa QX-lehti valitsi hänet Vuoden homoksi helmikuun alussa järjestetyssä gaalassa. Perussuomalaisten kansanedustajan Jari Ronkaisen johdattamana somekansa älähti, että valinta loukkaa lapsen koskemattomuuden suojaa.

– Perustava virhe tapahtui, kun iäkseni ilmoitettiin 15, vaikka olin valinnan aikaan jo ylittänyt suojaikärajan eli 16 vuotta. Tätä virhettä monet mediat toistivat, vaikka asian olisi voinut helposti tarkistaa.

Itse asiassa koko suojaikärajakeskustelu oli Tuuren mielestä täysin turha.

– Mitään seksuaalista tekoahan ei edes ollut. Sain palkinnon, koska kerroin avoimesti omasta seksuaalisesta suuntautumisestani.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kirjoitti Facebook-päivityksessä 6. helmikuuta:

”Tänään yhteydenottoja kansalaisilta ja eduskunnasta Vuoden homo -palkinnon myöntämisestä 16-vuotiaalle. Lapsen yksityisyyttä täytyy aina kunnioittaa – tässä lasta on suojeltava. Mutta lapsella on myös täysi oikeus ilmaista itseään – tähän lasta on kannustettava. Mitä enemmän lapsille puhutaan avoimesti seksuaalisuudesta ja annetaan tähän liittyvää kasvatusta, on jokaisen helpompi hengittää. Ja aikuinen – kohtaa omat pelkosi ennen kuin kohtaat lapsen.”

Kohun keskiössä Tuure sai huomata joutuneensa tikun nokkaan. Koulussa kaikki tuijottivat, vaikka kukaan ei sanonut mitään.

– Normiarjessa saan olla rauhassa, mutta silloin näin ilmeistä, että juttuja on luettu ja mielipiteitä muodostettu. Se ei ollut kiva tunne.

Jälkeenpäin hän miettiikin, että parin viikon aikana hän sai raskaan oppitunnin ihmisten asenteista, mediasta ja aikuisuudesta. Se, mitä hän oppi, on varovaisuutta ja itsesuojeluvaistoa: nyt hän pyytää kaikki lehtijutut luettavaksi ennen julkaisua ja varoo paljastamasta omasta yksityiselämästään liikoja.

Ennakkoluulojen hälventämistä

Vuoden homo -tittelistä Tuure sanoo olevansa otettu ja kantavansa sitä ylpeänä, sillä seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat hänelle tärkeä asia.

– Olen erittäin iloinen, jos voin persoonallani hälventää homouteen liittyviä ennakkoluuloja ja olla esikuvana jollekin seksuaali-identiteettiään etsivälle nuorelle, hän muotoilee.

Tästä syystä myös rooli Tom of Finland -musikaalin nuorena Touko Laaksosena oli Tuurelle kuin lottovoitto. Turun kaupunginteatterin lavalle nouseminen on niin iso asia, että koulukin on saanut jäädä kakkossijalle. Rooli on kaksoismiehitetty, joten poissaoloja hillitsee se, että Tuuren esitykset painottuvat loppuviikkoon.

Onneksi myös opettajat ovat suhtautuneet nuorukaisen harrastuksiin pääsääntöisesti hyvin.

– Peruskoulun viimeinen vuosi on tietysti iso juttu, mutta niin on tämäkin. Rautaa on taottava, kun se on kuuma, Tuure Boelius sanoo.

Tutustu Tuuren Youtube-tiliin.

Tuure Boelius | Lapsen Maailma

Lue myös:

Homoparit hyväksytään, mutta vanhemmuus epäilyttää

YouTube teki Mikael Hertellistä eli Deatasta staran