Pidetään huolta nuoristamme – myös päihteitä kokeilevista
Pian on taas se aika vuodesta, kun nuoret kokoontuvat puistoihin ja rannoille juhlimaan koulujen päättymistä. Vanhemmille kesälaitumille kirmaavien nuorten parveilu merkitsee varpaillaan oloa.
Tulinhan kertoneeksi nuorelle päihteistä? Niin, että se meni perille? Ilmestyyhän hän kotiin sovittuna aikana?
Voinko luottaa häneen?
Mikä kauhea tunne, jos nuori ei vastaa puhelimeen tai viesteihin! Toisilla on onni saada tietoa nuorensa olinpaikasta vaikkapa Snapchat-sovelluksen kautta. Mutta sekään ei paljasta, missä kunnossa nuori on.
Kunpa nuoreen voisi asentaa videoivat etäseurantalaitteet!
Olisiko se kauhufilmi? Haluaisinko edes tietää kaikkea?
Kotona iltaa viettäessä pulpahtelee mieleen helposti myös muistikuvia omasta nuoruudesta, mitä kaikkea silloin tapahtuikaan. Kuka sekoili ja miten.
Lopulta ei auta kuin luottaa, että nuori osaa pitää huolta itsestään. Tai jos ei osaa, niin edes joku hänen kavereistaan osaisi. Ellei, niin mitä sitten?
Olisipa hyvä, jos me vanhemmat voisimme sopia kollektiivisesti, että pidämme huolta toistemme nuorista!
Olisipa hyvä, jos me vanhemmat voisimme sopia kollektiivisesti, että pidämme huolta toistemme nuorista!
Toisista välittäminen opitaan kotona. Nuorille tulisi teroittaa, ettei ketään saa jättää juhlimisen huumassakaan yksin. Huolenpito toisista tarkoittaa esimerkiksi sitä, että soittaa huonossa kunnossa olevan nuoren kotiin. Tai ellei vanhempia saa kiinni, sitten vaikka hätänumeroon.
Voihan nimittäin olla, että nuori on huonossa kunnossa perussairautensa vuoksi, kuten tyypin 1 diabeteksen. Se on sairaus, joka on erityisen vaarallinen alkoholiin yhdistettynä. Tai voi olla, että nuori kokeilee päihteitä ensimmäistä kertaa ja vaikutus on yllättävä. Tajuton nuori tarvitsee aina apua.
Vanhemmat voivat auttaa hädässä olevaa nuorta myös tarjoamalla vaikkapa yösijan viimeisestä bussista myöhästyneelle ja ilmoittamalla siitä hänen vanhemmilleen. Voihan olla, että nuoren puhelimesta on tyhjentynyt akku eivätkä vanhemmat tavoita häntä. Miten huojentavaa onkaan tietää, että oma nuori on turvassa.
Tiedetään, että nuoria ajaa päihdekokeiluihin uteliaisuus, yhteenkuuluvuuden tunteen ja hauskanpidon hakeminen. Ehkäisevän päihdetyön yhdistyksen EHYT ry:n mukaan alkoholin maku tai humaltuminen ovat harvoin nuorten pääasiallisia syitä juoda alkoholia.
Music Against Drugs -järjestö kysyi viime vuonna nuorilta itseltään, mitä motiiveja heillä on käyttää päihteitä. Suurimmat syyt päihteidenkäytölle ovat kokeilunhalu, sosiaaliset paineet ja halu päästä porukkaan. Kärkipäässä ovat myös tapa purkaa pahaa oloa ja keino saada ystäviä.
Music Against Drugs -järjestö löysi kyselytutkimuksissaan ikävän yhteyden koulukiusaamisen ja päihteidenkäytön välillä. ”Kiusatuksi joutuminen moninkertaistaa päihdekokeilujen riskin”, kertoi Sampo-Ilmari Tuhkalehto SOSTEn Lasten terveyskäräjillä 5.11.21. Todennäköisyys kokeilla alkoholia, kannabista tai muita huumeita on kiusatuksi joutuneilla 2,5-3-kertainen. Se on loogista, kun tietää, mitä motiiveja nuorten päihteidenkäytön taustalla on.
Ideaalimaailmassa nuoret osaavat pitää hauskaa selvin päin.
Ideaalimaailmassa nuoret osaavat pitää hauskaa selvin päin. Onneksi yhä useammat osaavatkin. Mutta kaikesta valistuksesta huolimatta monet nuoret haluavat edelleen kokeilla päihteitä. Meidän aikuisten yhteinen vastuu on huolehtia, että he ovat silti turvassa.
Selvin päin kesään -kampanjaa vietetään nyt 20. kertaa. Sen on tarkoitus rohkaista nuoria ja heidän vanhempiaan päihteettömään hauskanpitoon. Kampanjan sivuilta löytyy päihteettömiä kesävinkkejä nuorille ja vanhemmille: www.selvinpainkesaan.fi
Lisää päihteistä ja nuorista:
Kommentit (0)