Hyppää sisältöön

Pukemisen haasteita ja kirjavinkki alle 3-vuotiaille

Julkaistu
Pukemisen haasteita ja kirjavinkki alle 3-vuotiaille

Kun ulkona tihuttaa vaakasuoraan ja lämpömittari näyttää kahdeksaa, Karhuntassu kaivaa kaapin perältä esiin sandaalit.

”Voiko tänään laittaa nämä kengät? Nämä on mun parhaimmat suosikkikengät!”

Kun uninen viisivuotias kömpii arkiaamuna sängystä, hänellä on yleensä aina valmiina mielessä tarkka näkemys siitä, kuinka hän haluaisi pukeutua.

”Tänään mä laitan päiväkotiin samat vaatteet, jotka mulla oli eilen futistreeneissä: ensin pelishortsit ja pelipaita, sitten säärisuojat, polvisukat ja nappikset.”

On tylsää aina sanoa ei tai keksiä laimeita kompromisseja. Mutta toistaiseksi Kiikkuvan kirjapyllyn perheen lapset ovat vain hyvin harvoin halunneet pukeutua säänmukaisesti tai ylipäänsä juuri tilanteeseen sopivalla tavalla.

Erityisesti näin kesän jälkeen, kun ilmat kylmenevät nopeasti, pukeutumisesta väännetään meillä päivittäin. Tällä hetkellä koululaiset eivät haluaisi käyttää lainkaan ulkohousuja tai vedenpitäviä kenkiä. Lisäksi Ketunhäntä haluaa aina ”mahdollisimman joustavat vaatteet” ja Sudenkuono tahtoo kulkea reikäisissä lenkkareissa, sillä ”nää uudet kengät on jotenkin tosi ankeet”.

On olemassa vain ja ainoastaan yksi asukokonaisuus, johon perheemme lapset mielellään pukeutuisivat kaikissa tilanteissa: peliasu.

Uskallan väittää, että en ole ainut vanhempi, joka hieman tuskaisesti pohtii näitä lasten pukeutumisiin liittyviä asioita. En itse tunne yhtäkään lasta, joka ilomielin pukisi talvella ensin kerraston, sitten villapuvun, toppahaalarin, kaulurin, kurahanskat, kypärämyssyn, villasukat, kurahousut ja kumisaappaat. Ja kun lapsi itse ei halua, vastuu sen huolehtimisesta, että kaikki tarvittava saadaan kasattua lapsen päälle, on tietysti aikuisella.

Kuinka opettaa lapsille itsenäistä ja vastuullista pukeutumista hauskasti ja motivoivasti? Kuinka varmistaa se, että lapset, jotka itsenäisesti lähtevät kouluun, pukeutuvat säänmukaisesti?

Olen aina antanut lasten itse vaikuttaa siihen, millaisia vaatteita he käyttävät. Haluan, että lapset saavat vaatetuksellaan ilmaista omaa persoonaansa ja omia mieltymyksiään. Olen hommannut lapsille vaatteita, jotka ovat omasta mielestäni ihan kammottavia. Olen oppinut, että lapset ovat keskenään hyvin erilaisia pukeutujia. Pikkuveli voi ihan konkreettisesti saada isoveljen vanhoista keltaisista pillifarkuista päänsärkyä.

Mutta oma tyyli ja säänmukaisuus ovat kaksi täysin eri asiaa. Olen viime aikoina yrittänyt metsästää lastenkirjoja, jotka käsittelisivät nimenomaisesti säänmukaista pukeutumista, mutta en ole toistaiseksi löytänyt juuri sitä oikeaa kirjaa, joka sopisi meidän perheen lapsille tässä ikävaiheessa.

Sen sijaan löysin kerrassaan huipun pukeutumista käsittelevän kirjan alle 3-vuotiaille: Nathalie Chouxin Kurkkaa! Vaatteet -pahvikirja vuodelta 2014 kuuluu Sanoma Pro Oy:n Oppi ja Ilo -sarjaan. Se esittelee vaatteita ja pukeutumista riemukkaasti ja toiminnallisesti, samalla harjoituttaen lapsen hienomotoriikkaa. Mukana on keskusteluun innostavia kysymyksiä ja yksinkertaisia nimeämistehtäviä. Ja kirjaan on sisällytetty myös pedagoginen kaari: lopussa kerrataan opittuja asioita. Kerta kaikkiaan ihanan kasvatuksellista!

Jos saisin palata menneisyyteen ja tehdä jotain toisin, lukisin alle 3-vuotiaille lapsilleni tätä Chouxin kirjaa ja opettaisin heitä jo pienestä pitäen tutkimaan lämpömittaria ja säätiedotuksia ja itse arvioimaan sitä, miten eri keleillä ja eri tilanteissa kannattaa pukeutua. Uskon, että näin säästyisin paljolta vaivalta kouluikäisten lasten kanssa.

Mutta kaikkea ei tajua ajoissa. Tässä vaiheessa ei taida auttaa enää muu kuin askarrella seinälle iso lämpömittarin kuva ja sen viereen tarkat ohjeet siitä, kuinka paljon vaatteita milläkin kelillä täytyy pukea.

 

P.S. Hyvää kansainvälistä lukutaitopäivää! Käsittelen lukutaitoa ainakin tässä ja tässä postauksessani.