Hyppää sisältöön

Kiinnostaako lapsia lukudiplomi?

Julkaistu
Kiinnostaako lapsia lukudiplomi?

Viime keväänä sain kaikki Kiikkuvan kirjapyllyn perheen jäsenet innostettua mukaan yhteiseen lukuhaasteeseen. Jotenkin vähän yksinkertaisesti ajattelin, että sama onnistuisi tänäkin vuonna.

Niinpä olinkin aivan suunniltani ilosta, kun törmäsin Helsingin kaupunginkirjaston uuteen satudiplomiin. Luettuaan 10 kirjaa satudiplomia varten kootulta kirjalistalta, kuka tahansa voi käydä lähikirjastossaan pokkaamassa itselleen ihka aidon, virallisesti allekirjoitetun diplomin.

Tässä perheessä lapset innostuvat takuulla omista lukudiplomeista, ajattelin.

Toisin kävi.

”Ääh, ei kiinnosta”, huokaisi Ketunhäntä, ja lysähti sohvalle lukemaan Aku Ankan taskukirjaa.

”Voiko lukea 10 saman kirjasarjan kirjaa?”, kysyi Sudenkuono. ”Ei”, vastasin. ”No annas kun mä vilkasen sitä listaa”, Kuonolainen pyysi.

”Me ollaan luettu tästä jo kaikki kiinnostavat”, hän tokaisi hetken kuluttua ja poistui vähin äänin paikalta.

Ainut, joka edes hieman innostui lukudiplomista, oli siis 5-vuotias Karhuntassu.

”Voisitko sä sitten lukea mulle uudestaan tämän Peter Panin?”, hän kyseli tarkastellessaan kirjalistaa.

Katsoin Karhuntassua hieman ihmeissäni. Luin Peter Panin lapsille iltasaduksi juuri viime viikolla.

”Ja lukisitko sä mulle uudestaan tän Kolme rosvoa? Ja tän Jali ja suklaatehdas? Ja tän missä on tää kiljuva herrasväki?”

Tässä vaiheessa tajusin, että mikäli haluan suorittaa Karhuntassun kanssa tämän kirjaston hienon lukudiplomin, se tarkoittaa käytännössä sitä, että luemme jälleen kerran läpi kaikki lasten suosikkiklassikot. Siis samat kirjat, joita olen tankannut ees taas nyt suunnilleen kahdeksan vuoden ajan.

Ja koska itse haluan lukea välillä jotain muutakin, käänsin puheenaiheen vaivihkaa toisaalle.

Itsekseni mietin, että täytyypä taas kehitellä lasten kanssa ihan omanlaisia, räätälöidympiä lukuhaasteita. Ketunhäntä voisi kenties innostua jostain sarjakuvalukuhaasteesta tai toisaalta fantasialukuhaasteesta. Sudenkuono taas inspiroituisi ehkä johonkin kirjasarjaan liittyvästä lukuhaasteesta. Hän on tällä hetkellä innoissaan Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjasarjasta.

Ja Karhuntassulle ja minulle voisimme kehitellä jonkun yhteisen lastenkirjauutuuksiin keskittyvän lukuhaasteen. Karhuntassu raukka kun joutuu vielä tyytymään niihin kirjoihin, joita vanhemmat suostuvat lukemaan.