Hyppää sisältöön

Lasten lukuhaaste

Julkaistu
Lasten lukuhaaste

Kuten kerroinkin, meidän perheessä on kaksi lukemaan oppinutta lasta. 6-vuotias Sudenkuono oppi lukemaan nopeasti ja yllättäen viime syksynä. Nyt hän lukee jo vaikeitakin sanoja ja lauseita sujuvasti, mutta ei vielä ihan ymmärrä kaikkea lukemaansa.

Ketunhäntä sen sijaan luki ensimmäiset sanansa viisivuotiaana, mutta sujuvaksi lukeminen hänelläkin muuttui vasta eskarivuoden aikana. Nyt ensimmäisellä luokalla Ketunhännän lukutaito on kehittynyt paljon juuri luetun ymmärtämisessä. Lisäksi hän on alkanut lukea myös äänettömästi.

Molemmat kuuntelevat mielellään tarinoita, mutta vuoden alussa kiinnitin huomiota siihen, ettei kumpikaan pojista vielä juurikaan lukenut kirjoja ihan itse.

Samaan aikaan kuulin, että ystäväni oli kehittänyt omille lapsilleen lukuhaasteen: Jos lapset lukisivat pääsiäiseen mennessä ikävuosiensa verran kirjoja, koko perhe saisi yhteisen palkinnon.

Lasten ensimmäiset ihan itse luetut kirjat

Idea oli niin hyvä, että päätin siltä seisomalta varastaa sen. Halusin kokeilla, saisinko lapset heräteltyä itsenäiseen lukemiseen pienen lahjonnan avulla. Näin sai alkunsa Kiikkuvan kirjapyllyn perheen ensimmäinen lukuhaaste.

Lukuhaasteen säännöt

Lapset lukevat ikävuosiensa verran kirjoja (Ketunhäntä 7kpl, Sudenkuono 6 kpl, Karhuntassu 4kpl). Kirjat voi valita täysin vapaasti, mutta ne pitää lukea ihan itse alusta loppuun. Karhuntassun tapauksessa vanhemmat lukevat lapsen valitsemat kirjat.

Aikuiset lukevat 12 kirjaa samalla periaatteella. Luetut kirjat merkitään listaan.

Kun kaikki ovat lukeneet kirjahaasteen kirjat, perhettä odottaa yhteinen kiva palkinto. Neuvotteluiden päätteeksi sovimme, että palkinnoksi pääsemme koko perhe Tallinnan Lennusadam–museoon katsomaan oikeaa sukellusvenettä.

Kuinkas sitten kävikään?

No, kilpailuhenkiset pojat tietysti innostuivat haasteesta välittömästi. Sekä Sudenkuono että Ketunhäntä urakoivat listansa täyteen parissa viikossa. Sen sijaan tämä vihertävä tässä oikealla on aikuisten kirjalista. Näyttää pahasti siltä, että koko lukuhaasteen onnistuminen lepää nyt vahvasti meidän vanhempien suoritusten varassa. O-ou.

Oman listani tyhjyyttä perustelen sillä, että haluan merkitä listaan vain kirjat, jotka luen ihan vain omaksi ilokseni ja huvikseni. En siis merkitse listaan esim. työn takia luettuja kirjoja. Seliseli, tiedän.

P.S. Onko Helmet-lukuhaaste 2017 lapsille jo tuttu? Sopii vähän edistyneemmille lukjoille. Lisäksi Lastenkirjainstituutin ja Lukukeskuksen Suuri lukuseikkailu -hanke tarjoaa tänä vuonna hauskoja tempauksia lukeville lapsille. Mukana myös lukuhaasteita.