Joulun kirjavinkit
Tänään Karhuntassun kummisetä kyseli, mitä lapsi toivoisi joululahjaksi. Olin hyvilläni, mutta hämmästynyt, kun Tassulainen vastasi, että ”vaikka jonkun kirjan”.
Ilmeisesti tämä 5-vuotias intohimoinen jalkapalloilija kokee edelleen olevansa myös lukumies.
Lastenkirjainstituutti listasi blogissaan 10 syytä, miksi lapselle kannattaa antaa lahjaksi kirja. Itsehän annan aina kaikille lapsille lahjoiksi kirjoja, vaikka tiedän, että monelle lapselle kirja ei ehkä ole se kaikista himottavin toivelahja.
Siksi onkin tärkeää miettiä tarkasti, minkä kirjan kenellekin lapselle lahjoittaa. On punnittava sitä, kestääkö kirja useita lukukertoja. Ja on varmistettava, että kirja on jollakin tapaa lahjan saajalle ajankohtainen. Sen täytyy olla samaistuttava tai hauska tai käsitellä juuri niitä aiheita, joita lapsi muutenkin pohtii. Hyvä kirja suorastaan vahvistaa lapsen identiteettiä.
Tässä kolme kirjalahjavinkkiä erilaisille lukijoille:
1. Oppi&ilo: Tutki kakkaa
Tutki kakkaa -kirjassa on paksut pahvisivut ja se sopii siksi nuorille ja ronskiotteisillekin lukijoille.
Villi veikkaukseni on, että jokainen lapsi käy noin 2–3-vuotiaana läpi vaiheen, jossa kakka kiinnostaa ihan erityisesti. Tuossa vaiheessa tökitään koirankakkoja kepeillä ja hihitellään kakkajutuille. Tutki kakkaa -kirja tarjoaakin tähän lapsen erityislaatuiseen kehitysvaiheeseen mielettömän tietopaketin. Kirja ei viljele vessahuumoria, vaan lapsen tasoista informaatiota kenenkään henkilökohtaista kakkavaihetta vähättelemättä.
Kirjasta saattaa myös olla apua lapsille, jotka jostain kumman syystä haluavat pitäytyä vaipoissa, vaikka he vanhempien mielestä olisivatkin jo niin sanotusti pottailukypsiä. Monesti kirjat ja tietopläjäys saattavat sysätä lapsen toimintamallit uudelle tasolle.
Lisäksi kirjassa on läppiä. Oi kyllä!
Jotenkin oudosti lapsen kiinnostus läppäkirjoihin osuu monesti yksiin kakkavaiheen kanssa. Jos siis lähipiiristäsi löytyy lapsi, joka nauttii läppäkirjoista tai kakkajutuista, olet löytänyt hänelle täydellisen joululahjan.
2. Elina Hirvonen & Mervi Lindman: Prinsessa Rämäpään talviaika
Tämä kirja selvittää, minkälaisia prinsessat ihan oikeasti ovat. Samalla kirja kertoo vanhemmuudesta ja elämästä uhmaikäisen tahtoikäisen kanssa.
On ihanaa, että prinsessat ovat nykyään niin monissa saduissa oikukkaita ja aktiivisia toimijoita. Olen aina vähän säälinyt lapsia, joiden prinsessavaihe kestää kestämistään ja joiden mielestä kaikki romanttinen on ihanaa. No, en sääli enää. Tässä ajassa prinsessa ei jää kirkuen odottelemaan valkoisella ratsulla saapuvan prinssin suukkoa, vaan hyppää itse konin selkään ja katkaisee lohikäärmeen kaulan.
Olen lisäksi pöyristynyt siitä, kuinka nerokkaasti Elina Hirvonen yhdistää keijumaisen leijailevan tunnelman lapsiperheen arkiseen ihmissuhdedraamaan. Prinsessa Rämäpään talviaika näyttää, miten samalla tavalla lapset ja aikuiset kiukustuvat ja miten voimakas lapsen oma sisäinen maailma on. Mikä tahansa voi olla, ja on, totta.
Ja kaiken lisäksi Mervi Lindmanin kuvitus on mieletön.
Prinsessä Rämäpään talviaika on täydellinen lahja tahtoikäiselle prinsessalle.
3. Riina Katajavuori & Salla Savolainen: Mennään jo naapuriin
Tämä Katajavuoren ja Savolaisen kirja valittiin juuri Ylen Kirjojen Suomi -hankkeen vuoden 2017 kirjaksi. Vaikka itse ehdotin vuoden 2017 kirjaksi Jukka Itkosen Aprillipäivää, olen tyytyväinen myös tähän valintaan. Mennään jo naapuriin piirtää kuvan monikulttuurisesta Suomesta, jossa on tilaa olla oma itsensä.
Tätä kirjaa suosittelenkin lahjaksi lapselle, joka on syntynyt vuonna 2017. Se kuvaa hänen syntymävuotensa suomalaisuutta ja värikästä arkea.
Vaikka pieni vauva ei kenties ihan heti pääsekään nauttimaan kirjasta, uskon, että se kiinnostaa sitten myöhemmin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun oma kaveri opettaa, miten hyvää päivää sanotaan somaliaksi.
Sitä paitsi voihan vauvalle lukea ääneen kaikenlaista, ainakin silloin kun se nukkuu. Tämä kirja rentouttaa ja avartaa kyllä ääneen lukevia aikuisiakin.