Hyppää sisältöön

10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja

Julkaistu
10 syytä rakastaa Roald Dahlin lastenkirjoja

Yksi kaikkien Kiikkuvan kirjapyllyn perheenjäsenten yhteisistä suosikkikirjailijoista on Roald Dahl. Melkein kaikki Dahlin kirjoittamat lastenkirjat voidaan ylipäänsäkin luokitella lastenkirjallisuuden klassikoiksi

Miksi tämän viime vuosituhannella kuolleen kirjailijan teokset ovat edelleen ihan huippuja? Tässä 10 syytä rakastaa Roald Dahlin kirjoja:

 

1. Outo huumori

Meidän perheen lapset arvostavat kirjoja, jotka ovat hauskoja. Roald Dahlin kirjojen huumori on ihan omaa luokkaansa. Kaikista Dahlin kirjoista löytyy kohta, jonka kohdalla lapset kiljuvat naurusta.

 

2. Tunnistettava tyyli

Roald Dahlin kirjat ovat omaperäisiä. Niiden tapahtumaketjut ovat täysin päättömiä, eikä ikinä voi tietää, päättyykö tarina hyvin vain huonosti tai jotenkin siitä väliltä. Samaan aikaan Dahlin tyylin kuitenkin tunnistaa aina, vaikka tarinoiden aihet vaihtelevat. Teksteissä on aina sama täysin absurdi ote.

 

3. Yhteys leikkiin

Tämä liittyy edelliseen kohtaan. Kenties juuri Dahlin kirjojen yllätyksellisyys ja absurdius ovat piirteitä, jotka yhdistävät leikillisyyteen. Kirjojen lukeminen on kuin virtuaalista leikkimistä; tarina vääntäytyy yllättävän helposti kummallisiinkin asentoihin. Samalla tavalla lasten leikki rönsyilee ja poukkoilee, joten lapsista Dahlin kerrontatyyli tuntuu varmaankin äärimmäisen luontevalta.

 

4. Jokaiselle jotakin

Meidän perheessä jokaisella on oma suosikkinsa Dahlin kirjoista. Itse pidän eniten Matildasta, Ketunhännälle Iso kiltti jätti taas on äärimmäisen tärkeä teos. Sudenkuono nukkuukin Nilviöt-kirjan kanssa ja Karhuntassu rakastaa Suunnattoman suuri krokotiili -tarinaa. Pitääkin vielä varmistaa, mikä Dahlin kirjoista on Keken suosikki, ehkä Jali ja suklaatehdas.

 

5. Kiinnostava elämäntarina

Roald Dahl eli eriskummallisen elämän. Hän syntyi Walesissa norjalaisille vanhemmille. Perheen isä kuoli ja äiti elätti Roaldin köyhissä oloissa. Aikuisena Roaldista tuli hävittäjälentäjä ja hänen koneensa putosi Libyan autiomaahan. Lentoturman jälkeen Dahl lopulta aloitti kirjoittamisen. Myöhemmin hän sai viisi lasta ja kasvatti vinttikoiria.

 

6. Ajattomuus

Vaikka Dahlin viimeinenkin lastenkirja ilmestyi jo melkein 30 vuotta sitten, hänen tyylinsä on ihan erityisellä tavalla ajaton. Ehkä tämä johtuu teemoista, jotka toistuvat Dahlin kirjoissa. Niissä kuvataan usein köyhyyttä ja kiusaamista ja ne korostavat lasten oikeuksia ja kekseliäisyyttä. Samat teemat kiinnostavat lapsia edelleenkin.

 

7. Dahl ei vähättele lapsilukijoita

Monissa Dahlin kirjoissa on pelottavia, ilkeitä ja pahojakin hahmoja, ja Dahl kuvaa heitä suorastaan inhorealistisesti. Näin tehdessään Dahl ikään kuin pakottaa lukijat kohtaamaan monenlaisia, kiellettyjäkin tunteita: sääliä, pelkoa ja vihaa. Erilaisten tunteiden käsittely tarinoiden kautta on paitsi terveellistä, myös inspiroivaa. Kuin huomaamattaan tarinaa seuraava lapsi tulee käsitelleeksi itselleen pelottavia, ärsyttäviä tai vihastuttavia tilanteita. Ja vertaamalla omaa toimintaansa tarinoiden henkilöhahmojen toimintaan, lapsi oppii erilaisia käyttäytymismalleja ja syy-seuraussuhteita.

 

8. Aktiiviset lapsihahmot

Dahlin lastenkirjoissa lapset ovat usein älykkäämpiä kuin aikuiset. Heillä on monia taitoja, he ovat aktiivisia toimijoita ja jopa heidän moraalikäsityksensä on monesti terveempi kuin tarinoiden aikuisilla. Vaikka monet ja taas monet lastenkirjat kirjoitetaan nykyään lapsen näkökulmasta, vain harva teos onnistuu siinä, että se oikeasti tarjoaisi lapselle aktiivisen toimijaroolin ja näyttäisi, että lapsuus ja keskeneräisyys ovat voimavaroja. On äärimmäisen tärkeää, että maailmasta löytyy tällaisia kirjoja.

 

9. Kirjat sopivat myös aikuisille

Roald Dahlin lastenkirjat ovat sellaisia, joita olen itse aikuisiälläkin lukenut täysin vapaaehtoisesti uudestaan ja uudestaan. Jotkut lapsille suunnatut kirjat vain sopivat aikuisille ja Dahlin teokset ovat juuri sellaisia.

 

10. Dahl oli lukutaidon asialla

Tiesittekö, että Dahl on myöntänyt, että hän kirjoittaa lapsille siksi, että hän haluaa lisätä lasten lukuharrastusta? Täydellistä!

 

 

Lue myös: 10 syytä rakastaa Tatu ja Patu -kirjoja