Hyppää sisältöön

Teinityttöjen käytöshäiriöt näkyvät aivomittauksissa

Tyttöjen käytöshäiriöiden ja tunteiden hallintaan liittyvien vaikeuksien takana saattavat vaikuttaa neurobiologiset syyt, kertoo Zürichin yliopistossa toteutettu kansainvälinen tutkimus.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Teinityttöjen käytöshäiriöt näkyvät aivomittauksissa

Little sad child is lonesome

Käytöshäiriödiagnoosin saaneilla tytöillä havaittiin mittauksissa kontrolliryhmää vähemmän aktiivisuutta niillä aivokuoren etuosan ja ohimolohkon alueilla, jotka osallistuvat toiminnanohjaukseen. Lisäksi nämä alueet olivat tavallista vähemmän yhteydessä muihin tunteiden ja toiminnan säätelyn kannalta tärkeisiin aivojen alueisiin.

Lasten ja nuorten käytöshäiriöillä (conduct disorder) tarkoitetaan Lääkärikirja Duodecimin mukaan toistuvaa ja itsepintaista muiden oikeuksia ja sosiaalisia normeja rikkovaa käytöstä, jolle on ominaista aggressiivisuus, toisten omaisuuden tahallinen tuhoaminen, vilpillisyys ja sääntöjen rikkominen.

Tutkimukseen osallistui kuusikymmentä 15–18-vuotiasta nuorta naista, joista puolet oli saanut äskettäin käytöshäiriödiagnoosin. Kontrolliryhmänä toimineella ryhmän toisella puolikkaalla kehitys oli edennyt normaalisti. Tutkijat mittasivat kokeeseen osallistuvien aivotoimintoja näiden pyrkiessä aktiivisesti säätelemään tunteitaan.

Havaitut erot aivojen aktiivisuudessa saattavat tutkijoiden mukaan liittyä perustavanlaatuisiin eroihin tunteiden säätelyssä. Toisaalta ne voivat kertoa myös käytöshäiriöistä kärsivien nuorten viivästyneestä aivojen kehityksestä.

Teini-ikäisille pojille ei vastaavia kokeita ole vielä tehty. Tutkijat löysivät kuitenkin viitteitä siitä, että havaitut käyttäytymisen ja aivotoimintojen väliset yhteydet olisivat ominaisia nimenomaan naissukupuolelle.

Tuloksista voi olla käytännöllistä hyötyä mm. interventio-ohjelmien testipenkkinä. Ennen interventiota ja sen jälkeen tehtyjen aivomittausten tuloksia vertailemalla voidaan ehkä päätellä jotakin kyseisen ohjelman tehokkuudesta.

Tutkimus Atypical dorsolateral prefrontal activity in females with conduct disorder during effortful emotion regulation julkaistiin Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging -lehdessä toukokuussa.

Lue myös: Nuori ei ole tahallaan laiska tai vaikea
Lue myös: Riistämme teinien yöunet

Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.