Hyppää sisältöön

Pidetään kaikki lapset leikissä mukana!

Kaverisynttärit on nuorehko, mutta keskeinen lapsiperheiden arkeen liittyvä pieni instituutio. Pahimmillaan ja prosessin huonoimmassa kohdassa se voi näyttää uhalta vailla mahdollisuuksia, mutta se on tullut jäädäkseen. Parasta opetella elämään sen kanssa. Tämä kirjoitus tarjoaa apua yhteen keskeisimmistä pulmista.
Julkaistu
Teksti Petri Paju
Kuvat Anniina Mikama
Pidetään kaikki lapset leikissä mukana!

Järjestäjäpuolella kova työ alkaa paljon ennen kuin ensimmäistäkään keksipakettia on avattu.

Kutsuttujen lista pitää aina lopettaa johonkin, mikä voi olla hankala tehtävä. Standardiratkaisut, kuten ”kaikki luokan tytöt”, helpottavat tätä tehtävää, mutta yksinkertaista se ei ole.

Ja muistetaan, hei, kysyä ne allergiat ajoissa! Vaativatko vegaaniset mokkapalat viikon leirityksen?

Toisaalta kutsun saaminen on iloinen asia. Päällekkäisyydet muiden menojen kanssa ovat ainainen haaste – ja sitten on se lahja. Siinäkin tapauksessa, ettei lahjan ostaminen tee toimeentuloa hankalammaksi, pitää päättää millainen ja minkä arvoinen sen pitäisi olla. Pienikin diplomaattinen selkkaus voi laukaista varustelukierteen, niin kuin toki on myös järjestelyjen puolella.

Selvältä vaikuttaa ainoastaan se, että kaverisynttäreiden lahjat eivät ole viemässä joulupukilta työpaikkaa. Joululahjat on saavutettu etu.

Niille, jotka miettivät sopivaa lahjan hintaa, apu on jo matkalla.

Kysyimme tuhannelta perheelliseltä, mikä olisi sopiva hinta luokkakaverin synttärilahjalle. Vastaus oli 14,39 euroa. Ihan tarkalleen ottaen tämä oli saatujen vastausten painottamaton keskiarvo.

Jos haluaa poiketa valtakunnallisesta konsensuksesta mahdollisimman vähän, kannattaa hankkia 14,39 euron arvoinen lahjakortti. Lahjan saaja voi tosin hieman summaa ihmetellä, mikäli tieto tästä konsensuksesta ei saavuta koko kansakuntaa.

On syytä myös painottaa, että näkemys on rajattu rahoittajapuolelle eli vanhempiin.

Miehet arvioivat sopivan lahjan arvon pari euroa naisia korkeammaksi. Kysymyksessä lienee silkka näyttämisenhalu, ei lapsiystävällisyys. Naiset nimittäin kertovat lahjoittavansa rahaa hyviin tarkoituksiin miehiä enemmän.

Suurimmissa kaupungeissa arviot asettuvat lähelle valtakunnallista keskiarvoa: Helsingissä euron verran alle ja Tampereella, Espoossa, Vantaalla sekä Turussa euron verran päälle keskiarvon. Harmi kyllä Laihialta ei osunut otokseen ketään.

Jos päivänsankari tahtoisi maksimoida lahjapöydän rahallisen arvon, kannattaisi lähettää kutsuja Naantaliin, Saloon ja Pirkkalaan saatteella ”lahjakauppaan iskän kanssa”. Mutta onneksi lapset eivät ajattele näin.

Jyväskylän konsensusarvio jää reilusti alle kympin. Tämä saattaa viitata niin sanottuun paikalliseen sopimiseen, jolla liukumia on otettu hallintaan. Hyvä, Jyväskylä! Tämä on järjenkäyttöä ilman, että se olisi lapsilta pois.

Myös Vaasassa voisi olla jotain tekeillä, sillä konsensusarvio on alle 10 euroa, mutta vastaajia hieman vähemmän kuin Jyväskylässä.

Epätieteellisen mutta tuoreen havainnoinnin perusteella sanoisin, että lahjat osuvat myös hyvin lähelle edellä mainittua keskiarvoa. Sopivaa summaa voisi mieluummin hieman laskea kuin nostaa. Tätä perustelen sillä, että glitterliimaa sen hienoudesta huolimatta kuluu vain rajallisesti. Pienten legojen matka kaupan hyllyltä imuriin on yllättävän lyhyt.

Painavampi syy summan pienelle laskemiselle ovat kokonaiskustannukset. ”Kaikki luokan pojat/ tytöt” tyyppiset standardiratkaisut tarkoittavat helposti kymmentä kutsua vuodessa. Ja sekin per lapsi.

Jos talous on valmiiksi tiukalla, tästä näennäisen harmittomasta muistamisesta alkaa kertyä oikeaa rahaa, joka on pois jostain muusta.

Vielä hankalampaa on, jos kutsujärjestelyjen varustelukierre karkaa käsistä. Siinä tapauksessa juhlat voivat jäädä kokonaan juhlimatta, mikä on täysin kohtuutonta.

Omien kokemusteni perusteella edullisia ja hyviä tiloja on kyllä tarjolla, jos niitä vain osaa etsiä. Kotipuolessa kiitos menee pitkälti paikalliselle liikuntahalliyhtiölle – kehutaan nyt, kun on aihetta!

Lahjapuolella elokuvaliput ja lahjakortit paikallisiin kahviloihin mahtuvat talousraamiin, tukevat paikallista liiketoimintaa, eivätkä täytä kodin lelukoreja. Suosittelen!

Esimerkiksi täällä Hämeenlinnassa juuri nyt mukava aineeton lahja olisi lahjakortti pienelle summalle maauimalaan. Lahjalla on ainakin kansanterveydellisiä positiivisia vaikutuksia kahdessa sukupolvessa.

Parhaimmillaan hyvä lahja voi olla aiheellinen tönäisy myös päivänsankarin taustajoukoille. Puhun siis kokemuksesta.

Synttärit on positiivinen ja hauska asia, mutta vaaditaan pientä malttia aikuisilta, että ne pysyisivät sellaisena. Ja ne pysyvät sellaisena, kun pidämme ne sellaisena.

Ota se lahjakortti summalle 12 tai vaikka 10 euroa. Tällainen pieni ele voi olla hyvin lapsiystävällinen, jos se auttaa pitämään kaikki lapset tässä leikissä paremmin mukana.

Mitä mikäkin saa maksaa? Infografiikka

Lue myös: Paljonko lasten synttärit saavat maksaa?
Lue myös: Emilian pesue: Simppelit kotisynttärit