Otetaan taas lapset mukaan töihin!
– Aistitemppuradalla yritimme tunnistaa kulhoista erilaisia tuoksuja: pippuria, minttua… Jotkin tehtävät olivat vaikeampia kuin toiset. Ja sitten pipetoimme maitoa ja mehua. Ne olivat päivän kivoimmat jutut.
Näin Maunu Videnoja, 11, muistelee viime vuonna äidin työpaikalla Alkossa vietettyä Lapset mukaan töihin -päivää.
Videnoja on työasioissa kokenut konkari, sillä hän on osallistunut teemapäivään laskujensa mukaan ainakin neljä kertaa.
Maunun äiti laboratoriopäällikkö Susanna Videnoja on ollut mukana suunnittelemassa ja järjestämässä tapahtumaa työpaikallaan ja vastaa pipetointikoulutuksesta.
– Lapset tuntuvat tykkäävän siitä vuosi toisensa jälkeen. Ehkä pipetointi kerran vuodessa ei ole liikaa, hän tuumaa.
Teemapäivään osallistumisesta päättää työnantaja.
Lapset voi ottaa mukaan töihin taas perjantaina 22.11. Teemapäivää on järjestetty vuodesta 2016 lähtien. Pari vuotta jouduttiin pitämään taukoa koronan vuoksi.
Idean ”vanhempia” ovat Lastensuojelun Keskusliitto (lskl.fi) ja edellinen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.
– Ideoimme tapahtumaa yhdessä, ja ammensimme mallia aiemmin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa järjestetyistä samantapaisista teemapäivistä, viestinnän ja vaikuttamisen johtaja Juuli Hurskainen keskusliitosta kertoo.
Mukaan vaikka kummilapsi
Teemapäivä pyrkii lisäämään lasten osallisuutta ja näkyvyyttä yhteiskunnassa. Ottaa lapset mukaan sinne, minne he eivät yleensä pääse.
– Ajatus on tehdä työelämää ja yhteiskuntaa tutuksi lapsille. Työpaikoilla lapset pääsevät näkemään, mitä aikuiset puuhaavat, kun ovat päivät töissä. Kaikille lapsille se ei ole niin selvää. Toinen puoli on lasten ja perhe-elämän näkyväksi tekeminen työpaikoilla. Työelämässäkin pitää ottaa huomioon ihmisten perhetilanteet, Hurskainen summaa.
Susanna Videnojan mukaan Alko avaa ovensa lapsille nimenomaan näyttääkseen, mitä lapsille tärkeät aikuiset tekevät töissä. Millaiselta työpaikka näyttää, ja millaisia työtehtäviä aikuisilla ylipäätään voi olla?
Myös sosiaali- ja terveysministeriö on osallistunut teemapäivään jo vuosien ajan.
– Olennaista on, että vierailu tuo iloa sekä lapsille että virkakunnalle. Taustalla häämöttää myös ajatus perhe- ja työelämän onnistuneesta yhteensovittamisesta. Päivä nostaa lapset näkyville, erityisasiantuntija ja ministeriön työhyvinvointiryhmän puheenjohtaja Hanna Onwen-Huma selittää.
Usein lapsi lähtee visiitille nimenomaan vanhempansa työpaikalle. Mikään ei kuitenkaan estä ottamasta töihin mukaan vaikkapa kummilasta, lastenlasta tai sisaruksen tai naapurin lasta. Kurkistuksen työelämään voi tarjota myös lapselle, jonka omien vanhempien työpaikalle ei pääse vierailemaan.
Päivän ideaa voi toteuttaa myös kutsumalla vierailulle kokonaisen päiväkotiryhmän tai koululuokan. Myös työntekijöiden vierailut päiväkoteihin tai kouluihin sopivat teemapäivän henkeen.
– Monenlaiset näkökulmat työelämään ovat tervetulleita. On hienoa, jos lapsia voidaan tutustuttaa erilaisiin työpaikkoihin ja ammatteihin, Juuli Hurskainen sanoo.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Roolit ylösalaisin
Sosiaali- ja terveysministeriössä lasten vierailuun on varauduttu aina huolella. Työpaikkaruokalaan on varattu lapsille erikoisannos.
Ministerit ovat valmistautuneet lasten kyselytunnille. On järjestetty aarteenetsintää, lääkäriopiskelijoiden pitämä klinikka pehmoleluille, ministeriön leijonamaskotin vierailu ja odotettu herkkuhetki.
– Kyselytunti on monista lapsista jännittävä hetki. Ministerit vastaavat paljolti lapsilta ennalta kerättyihin kysymyksiin, mutta muutama rohkaistuu esittämään tiukan kysymyksen paikan päälläkin. Mieleen on jäänyt esimerkiksi tiedustelu siitä, miten ministerit ehtivät käydä vessassa, Hanna Onwen-Huma kertoo.
Päivän aikana selvisi, miten ministerit ehtivät käydä vessassa.
Maunu Videnoja sanoo, että päivän ohjelmaan kannattaakin satsata. Jos äidin työpaikalla joutuisi katselemaan vain sitä, miten aikuiset näpyttelevät tietokonetta, lähtisi Videnoja omien sanojensa mukaan seuraavalla bussilla kotiin.
Juuli Hurskainen toivookin, että ohjelma olisi sellainen, että lapset pääsisivät mukaan työpaikan tapahtumiin ja saisivat käsityksen siitä, millaisia töitä siellä tehdään.
– Tarkoitus ei ole laittaa lapsia töihin. Päivän idea ei tosin toteudu niinkään, että hankitaan työpaikan taukotilaan pomppulinna ja palkataan päiväksi lastenhoitaja huolehtimaan lapsista.
Teemapäivän verkkosivuilta (lapsetmukaantoihin.fi) löytyy ideoita päivän toteutukseen.
Lapset voivat osallistua vaikkapa tekemällä päivityksen työpaikan sosiaaliseen mediaan tai kuvaamalla sen esittelyvideon.
Rakennusalan yrityksessä tuntumaa alaan voi saada vaikkapa suunnittelemalla ja rakentamalla palikoista oman pienen talon.
– Oikein hienoa olisi, jos työpaikoilla vaihdettaisiin karnevalistisesti rooleja. Annettaisiin lasten suunnitella aikuisten töitä. Johtoryhmä voisi lukea lapsille sadun tai esihenkilöt voisivat kysellä lapsilta, miten työelämä olisi aikuisille kivempaa, Hurskainen ehdottaa.
Yhteisöllisyys kasvaa
Parhaimmassa tapauksessa Lapset mukaan töihin -päivä antaa jotain kaikille: lapsille, aikuisille ja työnantajalle.
Lapset saavat tukun tietoa ja pääsevät viettämään merkityksellisen päivän läheisen aikuisen kanssa. Työnantaja saa tuntumaa työntekijöiden perhe-elämään ja mahdollisesti uusia ideoita työpaikan käytäntöjen kehittämiseen.
– Minulle tapahtuma on hauska, erilainen työpäivä. On suoraan sanoen ihanaa nähdä tutut työkaverit vähän eri roolissa, lasten kanssa puuhaamassa. Kaikkiaan päivä lisää yhteisöllisyyttä. Lapset luovat uudenlaista yhteyttä meidän työntekijöidenkin kesken, Susanna Videnoja sanoo.
Lastensuojelun Keskusliiton teemapäivissä lapset ovat solmineet keskenään ystävyyssuhteita. Näin lasten kaverisuhteet ovat tuoneet uusia sävyjä myös työkaveruuteen.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Lapset mukaan töihin -päivä 22.11.2024
- Päivään voi ilmoittautua aina H-hetkeen eli 22.11. Lapsetmukaantoihin.fi-sivustolla.
- Teemapäivää vietetään perjantaina Lapsen oikeuksien viikolla (Lapsenoikeuksienviikko.fi).
- Viime vuonna mukaan ilmoittautui reilu tuhat organisaatiota. Todellisuudessa päivää vietettiin vielä tätä useammalla työpaikalla.
- Mukana on ollut työpaikkoja laidasta laitaan: yrityksiä, kuntia, ministeriöitä, järjestöjä…
- Tänä vuonna päivää vietetään seitsemännen kerran.
- Teemapäivän takana ovat Lastensuojelun Keskusliitto (lskl.fi) ja lapsiasiavaltuutetun toimisto (lapsiasia.fi).
Kommentit (0)