Hyppää sisältöön

Nuorten ruokailutottumuksiin vaikuttavat eniten vanhemmat

Joka kolmas 13–19-vuotias suomalainen noudattaa erikoisruokavaliota. Ruoka kiinnostaa nuoria, mutta viralliset ravitsemussuositukset eivät.
Julkaistu
Teksti Antti Vanas
Kuvat Mostphotos
Nuorten ruokailutottumuksiin vaikuttavat eniten vanhemmat

Nuorten ruokailutottumuksiin vaikuttavat eniten vanhemmat, kaverit ja sosiaalinen media. Virallisilla suosituksilla ja opettajien, lääkäreiden tai terveysammattilaisten neuvoilla on vähemmän merkitystä. Suurin vaikutus alle 16-vuotiaiden ruokailutottumuksiin on vanhemmilla. Iän karttuessa vaikutusvalta alkaa siirtyä kaveriporukan ja sosiaalisen median suuntaan, selviää elintarvikeyhtiö Arlan teettämästä tutkimuksesta.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin 13–19-vuotiaiden ruoka-asenteita Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tutkimusyritys Ipsoksen viime kesänä toteuttamaan Teenagers’ perceptions of dietary guidelines & sustainable diets kyselyyn osallistui 500 nuorta kustakin maasta.

Joka kolmas 13–19-vuotias suomalainen noudattaa jotakin erikoisruokavaliota, tytöt hieman useammin kuin pojat. Ruotsissa 40 % nuorista kertoi noudattavansa erikoisruokavaliota, Tanskassa 23 %.

Laktoositonta ruokavaliota noudattaa kyselyn perusteella alle viidennes suomalaisnuorista. Pääasiassa kasvispainotteisesti syövien eli fleksaajien osuus on 6 %, samoin kasvissyöjien. Vegaaneja on n. 2 % nuorista.

Erikoisruokavaliot ovat suunnilleen yhtä yleisiä alle 19-vuotiailla ja sitä vanhemmilla, mikä tukee tulosta vanhempien vahvasta vaikutuksesta nuorten ruokailutottumuksiin.

Monet erityisruokavaliota noudattavista nuorista kertovat lipeävänsä silloin tällöin linjastaan. Kolmannes kasvisruokavaliota noudattavista ja vegaaneista oli syönyt viikon sisällä broileria.

Nuoret luulevat enemmistön noudattavan erikoisruokavaliota

Nuoret uskovat erikoisruokavalioiden noudattamisen olevan huomattavasti yleisempää kuin se todellisuudessa on. Erityisruokavalioita noudattavia oli kolmannes vastanneista, mutta nuoret uskoivat heitä olevan 60 %. Ero saattaa kertoa ystäväpiiristä tulevasta paineesta tehdä tietynlaisia valintoja.

Suomalaisnuoret tuntevat ravitsemussuositukset hieman paremmin kuin ikätoverinsa Ruotsissa ja Tanskassa. Täkäläisistä nuorista n. 60 % tuntee suositukset melko tai erittäin hyvin, ja yhdeksän kymmenestä pitää niitä luotettavina. Ruotsalaisista teineistä vain 45 %:lla on selkeä kuva ravitsemussuosituksista.

Viralliset suositukset eivät kuitenkaan innosta suomalaisnuoria. He ajattelivat naapurimaiden nuoria useammin, että suositukset ovat vanhanaikaista luennointia.

Viestintää tulisikin tutkimuksen mukaan kehittää niin, että nuoret kokisivat sen omakseen ja innostuisivat siitä.

Mahdotonta sen ei pitäisi olla, sillä nuoret ovat yleensä ottaen kiinnostuneita ravitsemukseen liittyvistä asioista ja etsivät siitä tietoa. Verkkohaut koskivat yleensä reseptejä, mutta myös terveellistä ja ympäristön kannalta kestävää syömistä koskevaa tietoa haettiin.

Tilaa Lapsen Maailma  tue Lastensuojelun Keskusliiton työtä  vain 35 e!

Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin.

Voit tukea Lastensuojelun Keskusliiton toimintaa tilaamalla lehden itsellesi, työyhteisöllesi tai lahjaksi. Näppärän digitilauksen saat puoleksi vuodeksi vain 35 eurolla, ja kestotilaus maksaa 69 € vuodessa.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

TILAA LEHTI