Norjassa perhe saa apua ajoissa
Tämä on totta jo Norjassa, jossa kuntien käyttöön on juurrutettu muutama tarkkaan valikoitu työmenetelmä. Tästä TIBIR-menetelmästä kävi suomalaisille esitelmöimässä norjalaisen Atferdssenteretin johtaja Terje Christiansen.
Hän vieraili Suomessa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston (Itlan) kutsumana. Itlan Kasvun tuki -tietolähteen kautta pyritään rakentamaan pohjaa keskukselle, joka tukisi varhaisen tuen arviointia, levittämistä ja seurantaa osana hallituksen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa.
Kuulostaa uskomattoman hyvältä. Mistä oikein on kyse?
TIBIR-malli tarjoaa kunnallisissa peruspalveluissa varhaista, räätälöityä tukea esim. perheelle, jonka lapsella on käytöshäiriöitä. Mallia alettiin kehittää, kun huomattiin, ettei peruspalveluilla ollut tarjota juuri mitään apua vanhemmille, joiden lapsi käyttäytyi tavallista haastavammin.
Kehitystyön aikana havaittiin, että tarvittiin ennaltaehkäisevää tukea, joka kohdentuu paitsi lapsiin ja nuoriin, myös laajemmin koko perheeseen ja lähiyhteisöön.
Mallia pilotoitiin vuosina 2004–2006 muutamassa Norjan kunnassa. Tänä päivänä sitä tarjotaan yli 30 prosentille koko väestöstä.
Millaista tukea menetelmä tarjoaa?
Hyvin käytännönläheistä tukea vanhemmille. He oppivat mm. huomaamaan, että kehumalla lasta vaikkapa hampaiden harjaamisesta ja yöpuvun pukemisesta saa aikaan parempia tuloksia kuin riitelemällä. Tiedämme myös, että äänen korottaminen voi johtaa fyysiseen väkivaltaan. Niinpä tunteiden tunnistaminen ja niiden sääntely on tärkeää. Kun tilanteet kotona eivät kärjisty, myös vanhempien elämänlaatu kohenee.
Vanhempien vanhemmuutta on tärkeää tukea ja heidät tulee pitää mukana prosessissa koko ajan. Oleellista on huolehtia työmenetelmän korkeasta laadusta. Jotta laatu säilyy, tarvitaan laadunvarmistusjärjestelmä.
Millaista palautetta vanhemmat ovat antaneet?
Vanhemmat pitävät mallia hyödyllisenä ja käytännönläheisenä. Sillä on kyetty tukemaan tuloksellisesti myös muista kulttuureista kotoisin olevia perheitä.
Vanhemmille tarkoitetut materiaalit on käännetty saameksi, englanniksi, puolaksi, urduksi, arabiaksi ja somaliksi.
Lue myös: Kynnykset sileiksi perhetuen tieltä
Norjalainen Atferdssenteret: https://www.atferdssenteret.no/
Suomalainen Kasvun tuki -sivusto: https://kasvuntuki.fi/