Hyppää sisältöön

Näin lapsi innostuu lukemaan!

Lasten- ja nuortenkirjoissa tehdään ovelaa myyräntyötä lukemisen ja kirjoittamisen hyväksi. Tärkeistä asioista ei saarnata, eikä lukijoita ahdistella. Kirjailijoiden aseina ovat huumori, hulluus ja tunteet. Lukemiseen innostamisessa on siirrytty uuteen aikakauteen.
Julkaistu
Teksti Ismo Loivamaa
Näin lapsi innostuu lukemaan!

Sanna Pelliccionin näkemys Tove Janssonista kirjasta Tove – Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin, jonka on kirjoittanut Leena Virtanen.

Kilpailut, kampanjat ja kirjallisuusvuodet edistävät lukemisen asiaa, mutta vähintään yhtä tärkeää on se, että lastenkirjoissa kerrotaan lukevista lapsista ja herätellään lasten omaa luovuutta ja uteliaisuutta.

Pienetkin maininnat voivat toimia ratkaisevina sytykkeinä. Siri Kolun persoonallisessa nuorten rakkaustarinassa Tämä liukasteleva sydän (Otava) kerrotaan päähenkilö Didin kirjoittamisesta sympaattisesti ja oivaltavasti.

”Syysloman lähestyessä kirjoitin kynä sauhuten. Hahmottelin pyöreän pöydän ritareiden hahmoja, jotta jokaisella pelaajalla olisi oma ristiriita, tarpeeksi salaisuuksia ja niiden mukaisia tavoitteita, jotta syntyisi paljon pelattavaa.”

Kalle Veirto puolestaan tulee määritelleeksi koukuttavan kirjan reseptin jääkiekkoromaanissaan Kausi karilla (Karisto).

”Ja oli siinä sekin etten oikein löytänyt sellaisia tarinoita, jotka olisivat olleet sopivalla tavalla kevyitä, helppoja ja hauskoja ja niissä olisi silti ollut Se Jokin.”

Asioita nurinniskoin vatkaava huumori on tepsivä metodi. Cristal Snown satuisassa tarinakokoelmassa Penni Pähkinäsydän – Tarinoita Tuulenpesän metsästä (Tammi, kuv. Kati Vuorento) tempaistaan näkyviin hirviömäinen kirjasto, jossa erityisen kiellettyä ovat hyppiminen, hihkuminen ja hersyvä huumori. Vanhanaikaisuuksilla leikkiminen pakottaa lapsilukijan vaivihkaa hoksaamaan, miten paljon kirjastot ovat muuttuneet ja miten vapautuneita paikkoja ne nykyisin ovat.

Käännöskirjallisuuden vahvimpia kielellä nautiskelijoita on David Walliams, jonka lastenkirjasarjan kakkososassa Gangsterimummi iskee jälleen (Tammi, kuv. Tony Ross, suom. Jaana Kapari-Jatta) vilisee omaperäisiä sanoja ja hassuja yhdistelmiä. Niiden merkitys selitetään sivujen alahelmassa Walliamsin omassa sanakirjassa.

Satupoliisi ankaralla päällä

Andy Griffithsin ja kuvittaja Terry Dentonin absurdin hauskan lastenkirjasarjan osassa Maailman paras puumaja, 117 kerrosta (Otava, suom. Anssi Alanen) kirjallisuus- ja kustannusmaailma on kiinteästi läsnä.

Kiukkuinen kustantaja kiusaa

Kaverukset Andy ja Terry rakentavat aina vain lisää kerroksia puumajaansa ja kirjoittavat siinä sivussa kirjoja. Pojat saavat tällä kertaa kintereilleen tiukan satupoliisin, joka syyttää heitä räikeistä rikoksista kerronnan lakeja vastaan. Rikollista on mm. omituisten juonien käyttäminen, naurettavat satuhahmot ja arvokkaiden opetusten puute. Satupoliisin lisäksi poikia piinaa kiukkuinen kustantaja Herra Isonenä alituisilla määräpäivillään.

Kirjassa isketään silmää lastenkirjallisuuden klassikoiden suuntaan: Beatrix Potter on nyt Beatrix Potta ja hänen teoksensa sen mukainen. Samassa sävyssä riemastellaan muidenkin kirjailijoiden kimpussa.

Tove tulee lähelle

Astrid Lindgrenistä on tehty hyvä määrä tietokirjoja, valokuvakirjoja ja vähän elämyksellisiäkin teoksia lapsilukijoiden käyttöön. Meillä on vasta viime vuosina huomattu, että myös lapsille voi kertoa Tove Janssonin vaiheista ja menestyksestä. Samalla lasten kirjallisuudentaju kasvaa.

Porvoolainen Maijaliisa Dieckmann hoksasi muutama vuosi sitten, mitkä mahdollisuudet Toven saaristolaiskesät tarjoavat. Muistoista syntyi komediallinen lastenkertomus Ville Romusen ja mummon saaristoseikkailu (Mäkelä, kuv. Raimo Huittinen).

Originelli mummo Mutikainen vie lapset Toven tärkeisiin maisemiin, sillä ”lasten tiedot kuuluisasta Tovesta ja Muumipeikon ystävistä näyttävät olevan hataralla pohjalla”.

Sopii myös aikuisille lukijoille!

Leena Virtasen ja kuvittaja Sanna Pelliccionin Suomen supernaisia -sarjassa esiteltävä Tove Jansson on ensimmäinen lastenkirjailija. Aiemmin on tutustuttu mm. Eeva Kilpeen ja Minna Canthiin.

Tove! – Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin -tietokuvakirja (Teos) keskittyy Janssonin ja Tuulikki Pietilän maailmanmatkoihin. Matkoilla kamera surisi ja piirroksia syntyi. ”Nyt me ollaan vapaita!” Tove hihkui. Kirjan oivallisimpia havaintoja on se, ettei Tove koskaan hylännyt muumeja kokonaan, vaan ne seurasivat häntä koko elämän.

Epäsovinnaisesti taitettu ja sommiteltu sekä sitaatein höystetty kokonaisuus sopii mainiosti myös aikuisille lukijoille.

Kirjakaupan salaisuudet

Kirjastosta on tehty paljon kuvakirjoja, mutta kirjakauppa on koluamatonta maaperää. Alexa Brown ja Julia Christians herkuttelevat kirjakaupan tunnelmalla ja salaisuuksilla Herra Leopardin kirjakauppa -kuvakirjassa (Mäkelä, suom. Katariina Kallio).

Sohvi lähtee äidin kanssa etsimään lahjaa parhaalle ystävälleen, pikkuruiselle Nöpö-koiralle. Kaupungin keskustassa he ihastuvat kirjakaupan houkuttelevasti valaistuun näyteikkunaan. Varsinainen yllätys paljastuu puodin takahuoneessa: ahkerat eläimet piirtävät ja kirjoittavat täyttä päätä kirjoja.

Kaatuvien kirjakasojen valtakunnassa riittää pientä tutkittavaa, hyöriviä eläimiä ja kulttuurin hehkua. Kirjasta välittyy sydämellinen tunne kirjoihin ja kirjakauppoihin. Toivottavasti suomalaisetkin taiteilijat alkavat tehdä tällaisia hyvän mielen kirjoja niiden maailmasta!

Monta tapaa ilmaista

”Ota rento asento ja sulje silmät. Anna ajatuksesi harhailla”, innostaa yläkouluikäinen Huppu Jani Kiiskilän nuortenkirjassa Ihan hupusta – ajatuksia lukemisesta ja kirjoittamisesta (Otava, kuv. Jussi Anttonen).

Teokseen sisältyy kaunokirjallisia kohtauksia Hupun elämästä, kirjoitusharjoituksia sekä nuorten suosimien vaikuttajien pieniä, henkilökohtaisia kommentteja lukemisesta.

Rap-artisti Pyhimyksen puheenvuoro kirjassa muistuttaa positiivista henkäisyä.

”Mä tykkäsin tosi paljon kirjoista. Mä luen edelleen.”

Päähenkilö Huppu ei tunnustaudu intohimoiseksi lukijaksi, mutta pikkuhiljaa asenteeseen hiipii suopeutta, ja poika ryhtyy kehittelemään eloisia ja kekseliäitä kirjoitustehtäviä.

Hyvä idea yhdistää nuortenkirja ja kirjoittamisopas!

Lukemisesta hän voisi puhua hiukan enemmän, mutta huomaa silti, että itseään voi ilmaista monella tapaa, mistä seuraa lukijalle pelkkää hyvää.

Kiiskilän kirja houkuttelee ilmaisemisen, lukemisen ja leikkimisen pariin lukijaystävällisellä tavalla.

Hupun kertomukset vappubileistä, köksätunnilta ja kodista toimivat sisäänheittäjinä kirjan maailmaan. Vaikka ei heti tarttuisikaan harjoitustehtäviin, riittää kirjassa muuta lukemista yllin kyllin. Hyvä idea yhdistää nuortenkirja ja kirjoittamisopas!

Kuukauden kirjojen 2/2024 kansikuvat.

Hyvä lukija,

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa (lskl.fi) sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Ulla Siimes, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *