Hyppää sisältöön

Mistä syntyy lapsuuden kesien taika?

Jäätelön tahmaamista suupielistä, heinämiekkailusta metsässä, sukelluksista kimaltelevaan järveen... Tärkeintä on leikki ja aika, jota on loputtomasti. Seurasimme kolmen lapsen kesäpäivää.
Julkaistu
Teksti Sanni Saarinen
Kuvat Sanni Saarinen
Mistä syntyy lapsuuden kesien taika?

KUIN KEIJUT…

Espoossa asuva Kanerva Martin (vas.), 5, ja kirkkonummelainen Aada Ringborg, 6, retkeilevät paljon. He viihtyvät luonnossa, jossa ideat leikkeihin eivät ehdy koskaan. Nyt sukelletaan keijuina metsän siimekseen, sitten taiotaan heinistä miekat ja loihditaan kallion laen mäntyjen katveeseen linna. Tänään tytöt ovat retkellä Kirkkonummella Linlon ulkoilualueella äitiensä kanssa.

Pienet tytöt heittävät kiviä veteen kalliolta kesäisissä maisemissa.

KUKA HEITTÄÄ KAUIMMAS?

Kaiku toistaa kysymyksen. Kesä on Aadan ja Kanervan suosikkivuodenaika. Kesässä ihanaa on lämpö ja ohuet vaatteet, pehmeä hiekka kakkuja varten ja polkupyöräily, ulkona olo ja auringonpaiste, itse poimitut mustikat ja kauniin väriset vadelmat, paljaat varpaat ja se, ettei aamuisin ole kiire päiväkotiin tai muuallekaan. ”Kesällä saa tehdä mitä huvittaa!” Lomareissut kuuluvat kesään, mutta kiireettömät päivät lähiluonnossa tai kotipihan kahluualtaassa ovat yhtä mukavia.

Kaksi tyttöä polskivat iloisesti luonnonvedessä kesällä.

VIELÄ KERRAN!

Aadan ja Kanervan mielestä kesän paras juttu on leikkimisen lisäksi uiminen. Tytöt ovat harjoitelleet uimista uimahallissa. Kesän alkaessa he pysyivät pinnalla, mutta päivittäisen pulikoinnin myötä uimataito on parantunut roimasti. Kanervasta on erityisen hauska hypätä laiturilta uimarenkaan kanssa, Aadasta kivointa on sukeltelu – kunhan muistaa pitää nenästä kiinni! Vedessä viihdytään tuntikausia, eikä kylmyyskään aja tyttöjä maalle.

Kaksi tyttöä istuvat puisen kuistin portailla ja tutkivat hymyillen metsästä löytynyttä matoa.

ULKONA KAIKEN AIKAA

Aada asuu rivitalossa ja livahtaa usein pihaan muun perheen vielä nukkuessa. Sisälle ei tarvitse mennä edes syömään.

Grillaten saa tytöistä maukkainta kesäruokaa. Sitä voi tehdä melkein missä vain: kotipihalla, isovanhempien mökillä ja luontoretkillä. Nyt grillikatoksessa kypsyvät makkarat, porkkanapihvit ja juustovoileivät ja tytöt tutkivat odotellessa metsästä löytynyttä matoa.

Kanerva on jopa nukkunut kesällä ulkona – teltassa. Makuupussissa on jännittävä kuunnella yön ääniä. Pimeää ei tule kunnolla lainkaan.

Kaksi pientä tyttöä istuvat selin kameraan päin intiaanikanootissa. Kanoottia meloo ja ohjaa aikuinen nainen.

HIPIHILJAA

Aadan äiti, Sanna Ringborg meloo intiaanikanoottia kotia kohti. Rauha laskeutuu saariston iltaan. Melasta tipahtavat vesipisarat muodostavat renkaita veteen. Pitkän päivän leikit, loikat ja vauhti, aurinko, uinti ja seikkailut tuntuvat kehossa. Uni painaa Aadan ja Kanervan silmiä. Kanootissa ollaan hetki ihan hiljaa.

Vanha mies ja pieni poika poimivat kasvimaan antimia yhdessä. Aurinko paistaa.

Lippispäinen pieni poikaa ihmettelee käsissään pellolla kasvavaa heinää kesäisessä maisemassa.

SADONKORJUUN AIKAA

Felix Lamoureux’n 5, kesäparatiisi on oma piha Kustavin Käsityökylässä, jonka toimitusjohtaja on Felixin äiti Essi Vuontisjärvi. Pihassa on pupuja ja lampaita, polkuautorata ja leikkipuisto. Keinu on Felixin suosikki. Kesän ykkösjuttu on kasvimaa.

Felix on istuttanut isänsä Stefanin kanssa tomaatteja ja pihan perälle perunaa, joiden kasvua on ollut mielenkiintoista seurata. Hauskinta on kastelu: silloin saa suihkuttaa letkulla vettä perunamaalle. Välillä on kastunut myös isä ja pikkuveli!

Nyt on sadonkorjuun aika: Felix nostaa perunaa ystäväperheen isoisän Peter Gustavsonin kanssa.

Puun juurelle kepeistä rakennettu pieni maja.

Pieni tyttö rakentaa puun juurelle pientä majaa.

KOTI MADOLLE

Aada ja Kanerva löytävät metsästä karvaisen madon ja tekevät sille kodin puun juureen. Aada varmistaa, että kodissa on kaikki kuten pitääkin: pehmeä sammalvuode, kylliksi maittavaa ruokaa sekä havuja ja kanervan kukkia kaunistamassa ja ilahduttamassa madon mieltä. Ennen kotiin lähtöä tytöt toivottavat madolle hyvää kesän jatkoa.

Lippispäinen pieni poika istuu hymyillen tuolilla ulkona ja syö jääteloä.

KERRAN PÄIVÄSSÄ

Felix nappaa Käsityökylän kahvilasta joka päivä kesän maistuvimman herkun eli jäätelön. Turistikautena käy kuhina. Käsityöläiset, kesätyöntekijät, serkut ja tädit asuvat pihapiirissä, myös isovanhemmat ja ystävät vierailevat usein. Pikkuveli Max, 1, on Felixistä hyvää seuraa. Hänen kanssaan Felix juoksee, hyppii (varovasti) trampoliinilla ja leikkii.

Koska kesä on yrittäjävanhemmille kiireistä aikaa, Felix on päiväkodissa muutaman päivän viikossa. Siellä mukavinta ovat mielikuvitusleikit zombieina tai autoilla parhaan kaverin kanssa.

Hyvä lukija,  

Lastensuojelun Keskusliiton julkaisema Lapsen Maailma -lehti on journalistisin periaattein toteutettava aikakauslehti, joka katsoo maailmaa uteliaan lapsen silmin. 

Tue Lastensuojelun Keskusliittoa sekä laadukasta journalismia tilaamalla Lapsen Maailma  joko diginä tai painettuna lehtenä

Hanna Heinonen, päätoimittaja ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja  

Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *