Miksi perhetyö on lastensuojelukoneen ainoa tukimuoto?
Olemme tätä kirjoittaessa työskennelleet lastensuojelun kanssa joitakin kuukausia. Se aika on vienyt voimiamme sen sijaan että olisi lisännyt niitä. Valitettavasti.
Olemme joutuneet kertomaan tarinamme aina uudelleen. Pelkästään viime vuoden aikana osallistuimme vähintään sadan eri tahon palaveriin. Koko ajan tavoitteena oli saada apua.
Perhetyö on yksi esimerkki niistä lastensuojelun outouksista, jotka eivät täysin kestä lähempää tarkastelua. Aluksi lastensuojelu eli asiakas tilaa yksityiseltä Oy Perhetyöyritys Ab:lta perhetyöarvion. Arviojakson aikana yritys tulee perheen kotiin noin kymmeneksi tunniksi viikossa neljän–viiden viikon ajan. Yrityksestä tulee useita ihmisiä tarkkailemaan noin 40 tunniksi, kuinka perhe hoitaa arkeaan. Tänä aikana perhe laittaa käytännössä muun elämän tauolle.
Arviojakson päätteeksi Oy Perhetyöyritys Ab tekee suosituksen asiakkaalleen eli lastensuojelulle omasta työstään eli perhetyöstä.
Perhetyöyrityksellä on taloudellinen intressi nähdä perhetyölle tarvetta. Suurimmaksi osaksi perhetyö tarkoittaa sitä, että yritys tarkkailee arkea ja raportoi siitä. Perhetyöyrityksen työntekijä ei varsinaisesti auta arjessa, vaan istuu pöydän päässä ja katsoo.
Me jouduimme perhetyöyrityksen kanssa jonkinlaiseen kummalliseen ulottuvuuteen, jossa yritys katsoi, ettei sen tarvitse noudattaa yhteisesti sovittuja sääntöjä eli lakeja.
Yritys mainostaa, että sen toiminta on dialogista – ei ollut – ja läpinäkyvää – ei ollut. Osakeyhtiö on osa isompaa hoivakonsernia, joka kertoo arvoikseen mm. välittämisen ja työn laadun.
Yrityksen toiminta tuntui meistä omituiselta ja kysyimme siitä näkemystä mm. aluehallintoviraston asiantuntijoilta ja sosiaaliasiamieheltä. Selvisi, että yritys teki arviojakson aikana karkeita virheitä, jotka rikkoivat räikeästi paitsi meidän oikeuksiamme asiakkaina myös hyvää hallintotapaa ja Suomen lakia.
Oli hyvin hämmentävää huomata, että kohtelumme muuttui yrityksen edustajien motiivien mukaan. Perhetyöntekijöiden kanssa syntyi useita mukavia kohtaamisia, joissa yhdessä todettiin, ettei perhetyö ole meille oikea tuen muoto.
Työntekijät kertoivat tulospaineistaan: kuukaudessa piti tehdä tietty määrä tunteja. Yrityksestä kirjaimellisesti valehdeltiin ja kirjauksia vääristeltiin, jotta tulos tyydyttäisi tiiminvetäjää. Lopulta yritys suositteli omaa työtään eli perhetyötä ilman lain vaatimaa konkretiaa. Se siis suositteli omaa työtään, muttei kysyttäessä osannut perustella miksi.
Yrityksen raportissa kerrottiin, että perheessämme ilmapiiri, rajat ja rakkaus olivat kunnossa. Näin olimme kertoneet alusta saakka. Mutta koska lastensuojelukone ilmeisesti lähtökohtaisesti epäili sanomaamme, jouduimme kuluttamaan liki 40 tuntia ajastamme, jotta asiasta saatiin varmuus.
Kyseinen yritys suosittaa perhetyötä 70 prosentille asiakkaistaan, siis liki kolmelle neljästä perheestä.
Ihminen, joka on joutunut käymään läpi suunnilleen samanlaisen myllyn kuin me, kuvasi: ”Perheessämme oli kaikki hyvin ennen sitä kaikkea ’auttamista’”. Samaistumme tähän 100-prosenttisesti.
Konkreettiset ehdotuksemme:
- Kaikkien lastensuojelun tahojen tulisi perehtyä lakeihin ja asiakkaan oikeuksiin.
- Lastensuojelukentän yrityksille tulisi asettaa seuranta ja viitekehys, ja puolueettoman tahon pitäisi arvioida perhetyön tarve.
- Palveluvalikoiman tulisi olla laajempi, esim. valmennusta, perheterapiaa, tukea tai konkreettista kotiapua palvelusetelimallilla. Perheen saadessa valita itselleen sopivan tukimuodon, säästetään sekä rahaa että resursseja, kun apu on oikeanlaista.
Lue myös:
Entä jos sinä päätyisit lastensuojelun asiakkaaksi? (23.3.2020)
Saavatko perheet haluamaansa tukea lastensuojelussa? (30.4.2020)
Onko lastensuojelulla sielua? (29.5.2020)
Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,
että julkaisemme aina joitakin lehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.
Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printti- tai digilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.
Painatamme lehden Punamustan painotalossa Joensuussa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.