Hyppää sisältöön

Ilmastoveivi veivaa maailman kuntoon

Nuorten alulle panema Ilmastoveivi-liike haluaa nostaa politiikan ykkösaiheeksi ilmastonmuutoksen. Kampanja antaa äänen myös niille, jotka eivät vielä saa vaaleissa äänestää.
Julkaistu
Teksti Anu Vallinkoski
Kuvat Liisa Huima
Ilmastoveivi veivaa maailman kuntoon

Ilmastoveivin aktiivi Laura Kolehmainen ja lukiolainen Konsta Laaksonen eivät halua vähempää kuin pelastaa maailman.

Ilmastonmuutos, hälyttävät ennusteet ilmaston lämpenemisestä, sulavat jäätiköt, muutokset kasvi- ja eläinlajistossa – kylmäävät uutiset ovat saaneet nuoret koululakkoilemaan ja osoittamaan mieltä ympäri maailmaa.

Myös suomalainen opiskelija Laura Kolehmainen, 25, päätti, että jotain pitää tehdä, kun keski-ikäinen päättäjäkunta ei sitä tee:

– Ynnäsin yhteen ilmastopaneeli IPCC:n viimeisimmät ennusteet ja sen, että Suomi toimii tänä vuonna EU:n puheenjohtajamaana. Ajattelin, että tässä voisi olla mahdollisuus tehdä jotain suurta. Kukaan ei näyttänyt kuitenkaan tekevän mitään, joten päätin ryhtyä toimeen.

Talkoovoimin syntyi Ilmastoveivi-kampanja, johon on muutaman kuukauden aikana ilmoittautunut mukaan liuta opiskelijajärjestöjä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitosta korkeakoulujen ylioppilaskuntiin. Mukana on peruskouluja, lukioita, ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Tukijoukoissa ovat myös esimerkiksi Helsingin ja Espoon kaupungit sekä joukko ammattiliittoja ja järjestöjä, esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto.

– Kai tätä voisi kuvailla nuorten vetämäksi kansanliikkeeksi, Kolehmainen sanoo.

Ilmastoveivi pyrkii nostamaan ilmastonmuutoksen hillinnän politiikan ykkösaiheeksi.

Sen verkkosivuilta löytyy vetoomus tulevalle Suomen hallitukselle. Sen allekirjoittaneet vaativat, että Suomen pitää EU-puheenjohtajakaudellaan tehdä kaikkensa sen eteen, että unioni asettaisi tavoitteeksi rajata ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen ja ryhtyisi tarvittaviin päästövähennyksiin. Tavoite pitää kirjata myös hallitusohjelmaan.

Tarkoitus on kerätä puoli miljoonaa allekirjoittajaa.

– Tuollainen joukko osoittaisi päättäjille, että suomalaiset haluavat puuttua toden teolla ilmastonmuutokseen. Että näin monta meitä nyt tässä on, Kolehmainen sanoo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on luvannut olla 500 000. allekirjoittaja.

Tekevällä on toivoa

Vetoomuksen allekirjoittamiselle ei ole ikärajaa. Myös alle 18-vuotiaat saavat äänensä kuuluviin.

– Tuntuuhan se epäreilulta, että tulossa on eduskunta- ja eurovaalit, mutta ne, joihin ilmastonmuutos kovimmin tulee koskemaan, eivät pääse äänestämään, Kolehmainen jyrähtää.

Maailmalla juuri nuoret aikuiset ja teini-ikäiset ovat pitäneet meteliä ilmastonmuutoksesta.

Huoli näkyy myös meillä. Viime vuoden Nuorisobarometrissä liki 70 prosenttia vastaajista oli melko tai erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kysely tehtiin 15–29-vuotiaille suomalaisnuorille ennen ilmastopaneeli IPCC:n viimeisintä raporttia, jonka mukaan lämpötila on noussut hälyttävällä vauhdilla.

– Meille parikymppisille ja meitä nuoremmille ilmastonmuutoksen merkitys on kirkas. Nyt me emme pysty suunnittelemaan tulevaisuuttamme. On mahdoton kuvitella, miltä maailma näyttää kymmenen tai 20 vuoden päästä. Vanhemmat sukupolvet eivät ole rakentaneet meille kestävää tulevaisuutta.

Vaikka ikävät uutiset voisivat ajaa epätoivoon, Ilmastoveivin eetos on tekeminen ja toivo. Meillä on vielä hetki aikaa toimia.

– Tätä kampanjaa tekemällä voi nujertaa myös ahdistuksen. Lohduttomuushan kumpuaa sellaisesta ajattelusta, että mitään ei ole enää tehtävissä. Tässä tehdään nyt jotain suurta.

Kukin veivaa tyylillään

Vetoomuksen on allekirjoittanut parissa kuukaudessa noin 26 000 henkeä. Tällä hetkellä allekirjoittaneita on jo yli 40 000. Tieto kampanjasta leviää koko ajan somessa ja perinteisessä mediassa.

– Eri puolilla Suomea on veivattu monin tavoin. Tyylillä ei ole väliä, kunhan asia tulee selväksi, Kolehmainen sanoo.

Vaskivuoren lukiossa Vantaalla on parhaillaan meneillään biisikisa, jossa etsitään tunnuskappaletta kampanjalle.

Peruskoululaiset ovat tehneet kuvataiteessa ilmastoaiheisia töitä ja laittaneet ne esille someen tunnuksella #ilmastoveivi2019.

Kaikki voivat osallistua. Ilmastoveivistä voi tehdä videon vaikkapa Tik tok -videosovellukseen, levittää sanaa Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä tai haastaa kaverit mukaan WhatsAppissa. Ilmastoveivistä voi kertoa myös vanhemmille ja isovanhemmille – ja tietenkin itse allekirjoittaa vetoomuksen.

– Jos haluat tehdä vielä enemmän, ole yhteydessä verkon tai somen kautta. Yhdessä tehdessä toivo voittaa, Laura Kolehmainen kannustaa.

www.ilmastoveivi2019.fi

Biisikisalla ilmastotietoutta

Tää pallo
Ja kaikki se
Tää pallo
Ei oo ikuinen
Eikä näitä oo kun yks

Vantaalaista Vaskivuoren lukiota toista vuotta käyvä Konsta Laaksonen, 17, runoilee näin kappaleessa, jolla hän aikoo osallistua opinahjonsa ilmastonmuutosaiheiseen biisikisaan. Voittajasta tulee Ilmastoveivi-kampanjan tunnuskappale.

– Biisi on vielä keskeneräinen. Siinä päähenkilö miettii tupruttelevaa savua ja päästöjä. Ajatus on, että se on vähän sellainen herätys tähän tilanteeseen. Äänimaailma on rauhallisen luontomainen, vähän indierock-henkinen. Aika vaikea kuvailla, Laaksonen koettaa pukea hengentuotettaan sanoiksi.

Hän kertoo olevansa hyvin huolissaan hurjasti etenevästä ilmastonmuutoksesta:

– Kyllä se mietteisiin nousee, millainen maailma on, kun olen aikuinen. Tai millaisiin oloihin mahdolliset lapseni syntyvät.

Laaksonen kertoo pohtivansa, miten voi itse vaikuttaa arkisilla valinnoillaan. Lukiolaisen lautasella on entistä useammin kasvisruokaa. Julkisilla pääsee, eikä aina tarvitse pyytää kyytiä vanhemmilta. Vaatteita hän hankkii kirppareilta.

Isot muutokset ovat kuitenkin päättäjien vallassa:

– Olen allekirjoittanut vetoomuksen tulevalle hallitukselle. Toivon, että eduskuntavaaleissa ilmastoasiat nousevat ykkösaiheiden joukkoon.

 

Lue myös: Ilmasto on vaalien tärkein teema – tällä hetkellä nuoret kokevat, ettei heidän näkemyksiään kuulla
Kuuntele: Kirjanmerkki-podcast: Ilmastonmuutos
Lue myös: #ilmastovaalit: nuoret mielenosoittajat vaativat päättäjiltä ilmastotekoja


Nyt, kun olet lukenut jutun, haluaisimme kertoa Sinulle,

että julkaisemme aina joitakin printtilehden juttuja verkossa ilmaiseksi. Näin siksi, että tärkeä ja asiantunteva tieto lapsista ja perheistä olisi mahdollisimman monen saatavilla.

Lehtitilauksista saatavilla tuloilla pystymme kuitenkin tekemään laadukkaampaa ja monipuolisempaa lehteä. Haluaisitko auttaa meitä siinä? Tilaamalla Lapsen Maailman printtilehden tuet samalla Lastensuojelun Keskusliiton työtä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

Painatamme lehden Punamustan painotalossa. Punamustalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen Ympäristömerkki. Lehti painetaan PEFC-sertifioidulle paperille, johon käytetty puu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä ja valvotuista kohteista. Tämä tiedoksi sinulle, jota paperisen lehden ekologinen jalanjälki huolettaa.

Voit halutessasi tilata lehden lahjaksi esim. lähimmälle koululle, päiväkodille, sairaalalle tai neuvolalle. Lasten parissa työskentelevät ammattilaiset arvostavat lehtemme sisältöjä suuresti.

Tuethan työtämme tilaamalla lehden! Lämmin kiitos jo etukäteen.