Hyppää sisältöön

Koulukiusaaminen ajaa nuoria päihdekokeiluihin

On hyvä, että koulut tarjoavat päihdevalistusta, mutta riittääko se, ellei koulu pysty tarjoamaan turvallista kasvuympäristöä?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Elijah Boisvert /Unsplash
Koulukiusaaminen ajaa nuoria päihdekokeiluihin

Me vanhemmat yritämme kaikin tavoin varjella nuoriamme turhan varhaisilta päihdekokeiluilta. Yritämme jutella rennosti valistushengessä, vaivihkaa varoittavia esimerkkejä esitellen ja faktoja tarjoillen. Yritämme skannata kaverisuhteet, nuuhkia vaatteet, koluta taskut, kuulustella. Olemme varsinaisia salapoliiseja!

Miksi nuori juo tai pössyttelee?

Nykyisin tiedämme syistä jo paljon. Ehkäisevän päihdetyön yhdistyksen EHYT ry:n mukaan alkoholin maku tai humaltuminen ovat harvoin nuorten pääasiallisia syitä juoda alkoholia. Päihdekokeiluihin ajaa tutkimusten mukaan uteliaisuus, yhteenkuuluvuuden tunteen ja hauskanpidon hakeminen.

Myös Music Against Drugs -järjestö on kysynyt nuorilta itseltään, mitä motiiveja heillä on käyttää päihteitä. Suurimmat syyt päihteidenkäytölle ovat kokeilunhalu, sosiaaliset paineet ja halu päästä porukkaan. Kärkipäässä ovat myös tapa purkaa pahaa oloa ja keino saada ystäviä.

”Kiusatuksi joutuminen moninkertaistaa päihdekokeilujen riskin”

Music Against Drugs -järjestö löysi kyselytutkimuksissaan ikävän yhteyden koulukiusaamisen ja päihteidenkäytön välillä. ”Kiusatuksi joutuminen moninkertaistaa päihdekokeilujen riskin”, kertoi Sampo-Ilmari Tuhkalehto SOSTEn Lasten terveyskäräjillä 5.11.21. Todennäköisyys kokeilla alkoholia, kannabista tai muita huumeita on kiusatuksi joutuneilla 2,5-3-kertainen. Se on loogista, kun tietää, mitä motiiveja nuorten päihteidenkäytön taustalla on.

On hyvä, että koulut tarjoavat päihdevalistusta, mutta riittääko se, ellei koulu pysty tarjoamaan turvallista kasvuympäristöä? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskysely 2021:n mukaan kiusaaminen on vähentynyt, mutta silti 6 % yläkoulun oppilaista kertoi kokeneensa kiusaamista viikoittain. Myös lukioissa ja ammattikouluissa kiusataan, tosin vähemmän. Joka tapauksessa kymmenet tuhannet nuoret joutuvat kiusatuiksi joka viikko.

”Kun pidetään huolta siitä, ettei ketään kiusata, ehkäistään päihdekokeiluja ja niiden myötä mahdollista myöhempää ongelmakäyttöä”, sanoo Tuhkalehto.

Pidetään siis huolta, että kaikki nuoret voisivat tuntea kuuluvansa porukkaan ilman päihteitä. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus harrastuksiin ja päihteettömiin vapaa-ajanviettotapoihin. Kuten EHYT ry ehdottaa, kuntien pitää tarjota nuorille turvallisia tiloja ja tapahtumia vapaa-ajan viettämiseen.

kuntien pitää tarjota nuorille turvallisia tiloja ja tapahtumia vapaa-ajan viettämiseen.

Me vanhemmat voimme avata kotimme ovet ja tarjota nuorillemme mahdollisuuden viettää aikaa kavereidensa kanssa luonamme. Kyllä, he ovat äänekkäitä, ehkä kiroilevatkin, mutta kestämme sen kyllä. Sillä pian he jo pyrähtävät maailmalle.

Lue lisää nuorista ja päihteistä:

Nuorten päihdepalvelut: onko niitä?

Vaikeita keskusteluja nuoren kanssa: alkoholi ja huumeet

Miten vastustaa musiikkiin liittyvää päihdekulttuuria?

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *