Hyppää sisältöön

Hyviä ja huonoja uutisia nuorten päihdeasenteista

Nuorten asenteet päihteitä kohtaan ovat jyrkkenemässä. Silti eräs huolestuttava piirre nostaa päätään.
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat James Barr/Unsplash
Hyviä ja huonoja uutisia nuorten päihdeasenteista

Tällä viikolla (7.-13.11) vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa.

Tiedämme varsin hyvin, miksi monet nuoret ajautuvat hoitamaan ahdistustaan ja murheitaan päihteillä. Nuoret kertovat, että huumeita on helpompi saada kuin hoitoa.

Se särkee sydämeni. Ei näin saisi olla!

Uutena huolena on lääkkeiden väärinkäyttö, mikä on lisääntynyt varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa huolestuttavasti Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan. Nuoret kaipaavat kipeästi oikeaa tietoa päihteistä ja lääkkeiden väärinkäytön seurauksista.

Nuoret kaipaavat kipeästi oikeaa tietoa päihteistä ja lääkkeiden väärinkäytön seurauksista. Somelääkäri Atte Virolainen antaa niitä.

Siksi on hienoa, että A-klinikkasäätiö palkkasi suositun somelääkäri Atte Virolaisen kertomaan päihteistä nuorille. Häneltä kysytään niin huumeista, alkoholista kuin lääkkeistäkin: mitä niiden käytöstä voi seurata ja mistä voisi saada apua.

Esimerkiksi suosittuun, rauhoittavaan Ksalol-lääkkeeseen liittyy Virolaisen mukaan se ongelma, että se menettää tehoaan aika nopeasti, joten saman vaikutuksen saadakseen joutuu ottamaan aina isompia annoksia.

”Lopputuloksena on bentsodiatsepiiniriippuvuus ja myös paha ahdistus, koska lääke ei hoida ahdistuksen ja pahan olon perimmäistä syytä”, Virolainen sanoo.

Virolaisen videoilla on kuukausittain Tiktokissa noin 2.7 miljoonaa näyttökertaa ja Instagramissa noin 900 000 näyttökertaa. Tavoitteena on laajentaa somepalvelut myös Youtuben sekä Facebookin puolelle ja että Virolainen voisi entistä enemmän vastata myös nuorten henkilökohtaisiin kysymyksiin chat-kanavilla, mikä madaltaa nuorten kynnystä hakeutua hoitoon.

Suomi on nuorten huumekuolemissa Euroopan kärkimaa.

Suomi on nuorten huumekuolemissa Euroopan kärkimaa. A-Klinikkasäätiön yhteistyö päihdelääkärin kanssa on hyvä esimerkki siitä, miten nuoria voidaan auttaa matalalla kynnyksellä. Toivottavasti se auttaisi nuoria pääsemään myös hoidon piiriin ajoissa.

Nuorten päihdeasenteissa on tapahtunut myös myönteistä kehitystä, kävi ilmi EHYT ry:n Nuortenkulttuuri ja päihteet 2022 -selvityksestä, jota esiteltiin SOSTE ry:n webinaarissa. Yli puolet nuorista pitää päihteettömyyttä trendikkäämpänä kuin alkoholin-, tupakan- tai huumeidenkättöä.

Päihteettömyys on nuorten mielestä in!

 

Samasta aiheesta aiemmin:

Pidetään huolta nuoristamme – myös päihteitä kokeilevista

Vaikeita keskusteluja nuoren kanssa: alkoholi ja huumeet

Koulukiusaaminen ajaa nuoria päihdekokeiluihin

Miten vastustaa musiikkiin liittyvää päihdekulttuuria?

Sammunut nuori voi olla hengenvaarassa

 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *