Hyppää sisältöön

Ensimmäinen sydänsuru

Mikä on parasta, mitä voit tehdä kun nuorella on sydänsuruja? Mikä pahinta?
Julkaistu
Teksti Tuija Siljamäki
Kuvat Ileana Skakun /Unsplash
Ensimmäinen sydänsuru

Jokaisen sydän särkyy vähintään kerran. Harva ensirakkaus kestää kiikkustuoliin saakka.

Nuoren ensimmäinen sydänsuru saattaa olla hänen siihenastisen elämänsä pahin kriisi. Se kolauttaa itsetuntoa ja ravistelee identiteettiä, joka on vielä idullaan ja hauras. Tulenko ikinä kelpaamaan kenellekään? Löydänkö ketään?

Parasta, mitä vanhemmat voivat silloin tehdä, on halata ja kuunnella.

Pahinta, mitä voi tehdä, on vähätellä. Nuoren tunteet ovat talonkokoisia. Tuntuu että sydän halkeaa. Oikeasti voi tuntua siltä, että maailma loppuu tähän. Nuori ei ole vielä kokenut niin paljon, että voisi kuvitella maailman aukeavan mutkan takana. Että tulee muita mahdollisuuksia. Toivon ylläpitäminen on välillä aikuisellekin riittävän vaikeaa.

Muistatko sinä ensirakkautesi? Entä ensimmäisen eron?

Minä muistan hyvin ensimmäisen eroni teininä. Miten paljon se romahdutti, miten vähän välineitä sitä oli käsitellä. Oli kuitenkin yksi: musiikki. Vaikkapa Genesis-bändin In Too Deep.

Oh I know you’re going, but I can’t believe
It’s the way that you’re leaving
It’s like we never knew each other at all

Sepä se: kuin emme olisi ikinä tunteneet toisiamme. Sellainen sattuu syvälle. Se mitä luulin, ei ollutkaan todellista. Mutta ei tunteitaan saa hetkessä pois päältä.

Jokainen löytää jostakin laulusta kohdan, joka auttaa oivaltamaan, mikä sattuu eniten. Love hurts. The winner takes it all. Where do broken hearts go? I will always love you. Vähintään yhtä tärkeää on löytää oma voimabiisinsä tyyliin: I will survive. It´s raining men.

Jostakin syystä koskettavimmat ja surullisimmat laulut ovat usein englanninkielisiä. Ehkä he osaavat universaalin tunteisiin vetoamisen meitä paremmin? En tiedä.

On tutkittu, että surullisessa musiikissa vellominen ei suinkaan ole pahasta. On hyvä, että kyyneleet virtaavat. On hyvä, että nuori kohtaa ja käsittelee menetyksen surun. Surullinen, kaunis musiikki myös istuttaa mieleen toivon idun. Laulujen sanoituksesta voi löytää suuntamerkin kohti uusia seikkailuja. Parhaimmillaan musiikki inspiroi lähtemään ulos muiden joukkoon.

Muita lääkkeitä sydänsuruun ovat vaikkapa ystävät, liikkuminen ja kirjoittaminen. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetissä on lisää vinkkejä sydänsurun käsittelyyn. Nuori voi myös jutella siellä ihmissuhdemurheistaan anonyymisti muiden nuorten ja aikuisten kanssa.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *