Siirry sisältöön
Rupista rakkautta

Vanhempi, oletko vaarassa uupua? Tässä hälytysmerkit

25.04.2020

Ajatteletko usein, että lapsen tulevaisuus on sinun vastuullasi ja tuo vastuu tuntuu miltei musertavalta? Imeekö vanhemmuus kaiken voimasi? Niin, ettet pysty enää nauttimaan lasten seurasta? Romahdatko, jos päivärutiinit lasten kanssa eivät mene juuri niin kuin olit suunnitellut? Suoritatko vanhemmuutta kuin robotti? Pidätkö itseäsi usein epäonnistuneena vanhempana?

Fantasioitko salaa jättäväsi perheesi, jotta saisit edes hetken olla rauhassa?

Jos nämä kysymykset kolahtavat kipeästi kohdilleen, saatat olla vaarassa uupua. Uupuneille vanhemmille on tyypillistä ottaa henkistä etäisyyttä lapsiinsa. He tarjoavat käytännön hoivaa, mutta ovat vähemmän sensitiviisiä ja läsnäolevia lapsilleen. Kun on riittävän uupunut, ei jaksa tuntea eikä ottaa vastaan toisen tunteita. Ei jaksa kuunnella lasten huolia, lohduttaa ja olla empaattinen.

Vanhemman uupumisen merkkejä voidaan mitata tähän tarkoitukseen kehitetyllä uupumusseulalla.

Erityisesti kolme oiretta kielii uupumisesta: 1) voimakas fyysisen ja henkisen väsymyksen tunne, 2) tunteiden etäännyttäminen, kuolettaminen, jolloin ihminen toimii ikään kuin automaattiohjauksella, 3) tunne siitä, ettei pysty riittävään vanhemmuuteen.

Uupumisen ehkäiseminen on periaatteessa yksinkertaista: pitää vähentää vanhemmuuden rasitusta ja lisätä voimavaroja eli ladata sydämen pattereita. Jos on jo uupunut, voi tuntua ylivoimaiselta keksiä, miten se tehdään. Ihminen on juuttunut juoksuradalle ja ajattelee, että täytyy joka päivä yrittää pinkoa kovempaa, jotta pääsee maaliin. Uupunut ei ehkä edes huomaa, että joku ojentaa auttavaa kättään. Hän ei näe muuta kuin loputtomalta tuntuvan juoksuradan.

Erään tutkimuksen mukaan äidin, joka huolehtii autismikirjon lapsesta, hyvinvointi on suoraan verrannollinen hänen saamaansa sosiaalisen tuen määrään. Ruotsalaistutkimuksen mukaan koulun ja erikoissairaanhoidon sekä ystävien tarjoama tuki lievittivät merkittävästi tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten äitien stressiä.

Ranskalaistutkimuksen mukaan kokopäivätyö näyttäisi suojaavan äitejä uupumiselta ja parisuhteen ristiriidoilta. Ehkä työ palkitsee nopeammin kuin vanhemmuus ja tarjoaa tuikitarpeellisen sosiaalisen verkoston sekä vaihtelua arkeen. Hieman yllättäen yksinhuoltajaäidit olivat vähemmän uupuneita kuin parisuhteessa elävät. Tutkijat selittivät tätä sillä, että yksinhuoltajaäitien hankaluuksista tiedetään paljon, joten siksi heille myös tarjotaan tukea niin lähipiiristä kuin yhteiskunnaltakin. Yksinhuoltajat myös säästyvät parisuhteen mahdollisen epätasa-arvoisuuden aiheuttamilta ristiriidoilta.

Suomessa uupumusseulaa vasta kokeillaan joissakin neuvoloissa. Minusta se olisi syytä pikaisesti ottaa käyttöön erityislasten vanhemmille. Niin paljon tiedetään heidän riskistään uupua. Ja niin paljon kuitenkin tiedetään vanhemmuuden merkityksestä lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Tietenkään pelkästään uupuneiden seulominen ei riitä, vaan heille pitää myös tarjota neuvoja ja tukimuotoja.

 

Tuija Siljamäki

 

Edelliset samasta aiheesta:

Mikä on sinun pakosuunnitelmasi uuvuttavalta perhearjelta? Tee se valmiiksi jo tänään

Vanhempi, näin vältät uupumisen – perhetutkijoiden kootut vinkit

Vanhempien vaiettu stressi

2 vastausta artikkeliin “Vanhempi, oletko vaarassa uupua? Tässä hälytysmerkit”

 1. Zimba sanoo:

  Valitettavasti apua ei usein saa, vaikka kertoisi olevansa uupunut. Tukitoimet yleensäkin annetaan vain, jos tilanne lastensuojelunäkökulmasta on huolestuttava. Suku tai ystävät eivät ymmärrä ja vuosien mittaan ei enää jaksa edes pitää yhteyttä. Elämäntilanteet ovat myös niin erilaisia, ei voi ylpeillä lasten harrastuksista tai koulumenestyksestä kuten muut tai rahaa vaativista vapaa-ajan toiminnoista. Kenties sitten, kun ei kykene nousemaan vuiteesta tai oikeasti painaa oven kiinni viimeisen kerran.

  1. tuimarita sanoo:

   Se on surullista. Ikävä kyllä monen vanhemman kokemus on tämä, että apua on vaikea saada. Kyllähän vanhemman uupumisen pitäisi aina huolestuttaa myös lastensuojelullisesta näkökulmasta.

   Auttaisikohan, jos me vanhemmat myös puhuisimme vielä enemmän ja avoimemmin aiheesta? Vanhemman uupuminen on myös edelleen aika lailla vaiettu aihe…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Saat parhaat juttumme sähköpostiin kerran kuukaudessa.

Tilaa »