Hyppää sisältöön

Tällaista taidetta ja kulttuuria ei ole missään muualla – mikä minua pitää Joensuun seudulla? 4/4

Joensuu on erityislaatuinen paikka niin musiikin, teatterin kuin tanssinkin suhteen. Mutta jos kulttuurin rakenteita päästetään murenemaan, on niiden jälleenrakentaminen kallista ja vaikeaa.
Julkaistu
Teksti Pasi Huttunen
Kuvat Pasi Huttunen
Tällaista taidetta ja kulttuuria ei ole missään muualla – mikä minua pitää Joensuun seudulla? 4/4

Teatteri-Traktori esiintymässä Rokumentissa 2017.

Nyt kun kulttuuri ja taide ovat aivan poikkeuksellisen rankan kurituksen kohteena ja joudumme oikeasti vähän pelkäämään sitä, millaiseksi niiden tulevaisuus muodostuu, olen taas ymmärtänyt kipeän konkreettisesti, kuinka tärkeästä asiasta on kysymys.

Jonkinlainen tyhjyyden ja onttouden tunne istuu minussa kun olen käynyt teatterissa viimeisen vuoden aikana niin vähän. Edes elokuvateatterissa ei ole päässyt käymään normaaliin tahtiin. Puutostilaa vain pahentaa se, että en ole yli vuoteen päässyt Kerubin saliin seisomaan musta huppari päällä, kädet puuskassa ja oluttuoppi lähellä miksauskopin lähettyville.

Läheskään kaikkea ei vain millään ehdi.

On ankeaa ajatella jo toista sellaista kesää, jossa ei vajaaksi viikoksi heinäkuussa hyppää tästä arkisesta todellisuudesta Ilosaarirockin ja Popkadun festaritodellisuuteen. Pelottaa hiukan jo etukäteen, että pääseekö Rokumentissa marraskuussa vaihtamaan loskaisen pimeyden elokuvateatterikeskus Tapion salien pimeyteen.

Joensuu on aika erityislaatuinen paikka niin musiikin, teatterin kuin tanssinkin suhteen. Minulla oli joskus vilpittömästi vaikeuksia ymmärtää ihmisiä, jotka valittivat, että täällä ei oikein tapahdu mitään, että kyllä siellä Helsingissä sentään. Itse samaan aikaan pähkäilin, että mitä kaikkea kiinnostavaa näkemistä, kuulemista ja kokemista sovittelisin aikatauluihin kun läheskään kaikkea ei vain millään ehdi.

Näitä kulttuurin ilmentymiä ei tällaisina olisi voinut syntyä missään muualla.

Taide ei pandemiaan kuole

Kulttuuri ja taide eivät pandemiaan kuole. Ne ovat sikäli sitkeää laatua, että ne kitkuttelevat eteenpäin vielä aivan nälkäkuoleman partaallakin täysin rahattomina. Se raha – julkinen raha siis – on kuitenkin tavattoman keskeinen tekijä taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden, saatavilla olon kannalta. Ja siksi tilanne on nyt äärimmäisen huolestuttava.

Pitää olla poliittista tahtoa. Onko sitä kulttuuriin ja sivistykseen?

Jos kulttuurin rakenteita päästetään murenemaan, on niiden pystyttäminen uudelleen periaatteessa kyllä mahdollisuus rakentaa parempaa, mutta samalla se on pelkkää ylläpitoa kalliimpaa ja siihen pitää olla poliittista tahtoa. Tätä nykyä ei voi koskaan olla varma, onko sitä kulttuuriin ja sivistykseen.

En varmasti ole ainut, jolle tämä on yksi keskeinen asia siinä, kuinka paljon juuri täällä kiinnostaa asua.

Lapsetkin marinoitu taiteessa

Lapsenikin on marinoitu monipuolisessa kulttuuritarjonnassa pienestä saakka. Ollaan hangailtu kahden taaperon kanssa Hullujen Hattusten keikalla ja kuunneltu mestaruustason tarinankerrontaa naapurikunnassa kylätapahtumassa. Ollaan käyty ihmettelemässä taidemuseossa ja maakuntamuseossa. Ollaan istuttu teatterissa – lastenteatteri on Joensuun kaupunginteatterisa usein ollut erittäin laadukasta.

Lapsenikin on marinoitu kulttuurissa

Se tuntuu hauraalta ja ohuelta, mutta on oikeasti yllättävän vahva side tähän kaupunkiin, tähän seutuun ja tähän maakuntaan. Koska ei tällaista taidetta ja kulttuuria oikeasti missään muualla ole. Ja tätä rakastan.

Toivon, mutta uskallanko uskoa, että tämän kaiken taiteen ja kulttuurin merkitys täällä aidosti ymmärretään?

Neljän tekstin sarjassa pohdin näin kuntavaalien alla syitä siihen, miksi olen kaikista maailman paikoista niin tiukasti kiinni juuri täällä Joensuun seudulla.

1. Rakkaus ja erään vanhan männyn juuret 26.4.2021
2. En halua liikaa kasvua, lisäsutusta ja lisärakentamista 27.4.2021
3. Sikäli kuin se mitään tarkoittaa olen karjalainen 28.4.2021
4. Tällaista taidetta ja kulttuuria ei ole missään muualla 29.4.2021

Lisäksi kannattaa tutustua Lastensuojelun keskusliiton Anna ääni lapselle -kampanjaan, jonka tarkoitus on varmistaa, etteivät kunnat leikkaa lasten hyvinvoinnista tulevalla valtuustokaudella. Kampanjaan voi osallistua kuka tahansa lasten hyvinvoinnista kiinnostunut henkilö, kuntavaaliehdokas tai organisaatio tilaamalla ja hyödyntämällä kampanjan vaikuttamismateriaaleja. Kuntavaaliehdokkaat voivat myös julkisesti sitoutua kampanjan tavoitteisiin Ääni lapselle -ehdokkaina.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *