Hyppää sisältöön

Mitä tapahtuu kun vuoroviikkovanhempi haluaa tilata lapselleen aikakauslehden? Koko kesän mittainen sekoilu

Lehden tilaamisesta lapselle "väärään osoitteeseen" tuli melkoinen seikkailu. Suomi voisi hypätä nykyaikaan myös tässä asiassa, pohtii Pasi.
Julkaistu
Teksti Pasi Huttunen
Kuvat Pasi Huttunen
Mitä tapahtuu kun vuoroviikkovanhempi haluaa tilata lapselleen aikakauslehden? Koko kesän mittainen sekoilu

Vaikka olen elänyt lasteni kanssa tätä vuoroviikkoarkea jo kuusi vuotta ja pääpiirteissään sen hoitamiseen on löydetty hyvät ja toimivat mallit, tulee välillä edelleen eteen outoja tilanteita. En tiedä kuinka suurena yllätyksenä kenellekään tulee se, että tällä kertaa vaikeuksia oli Suomen Postin kanssa.

Tilasin lapselleni erän aikakauslehden ihan paperisena sillä ajatuksella, että kumpikin lapsistani voi sitten sitä lueskella ja toki se kiinnostaa minuakin. Myönnän, että vaakakupissa ehkä painoi myös mahdollisuus hyödyntää opiskelijahintainen tilaus. Tietenkin tilasin lehden omaan osoitteeseeni, joka ei käytännön syistä eron jälkeen enää ole ollut lasten virallinen osoite. Taustalla on se, että nykylain mukaan vuoroasumisen voi kirjata väestötietojärjestelmään, mutta lapsella voi edelleen olla vain yksi virallinen osoite. Siitä alkoivat ongelmat.

Lehden numero ilmestyi tilauksen jälkeen, mutta eipä kuulunut lehteä. Laittelin viestiä lehden asiakaspalveluun, että mitäs ihmettä nyt. Sieltä reagoitiin nopeasti ja asiallisesti ja luvattiin lähettää lehti ihan kirjepostina. Sitä kirjepostiakaan ei kuulunut, vaikka aikaa oli kulunut. Kyselin taas perään ja asiakaspalvelusta taas pahoiteltiin kovasti. Sillä kertaa laittoivat uudemman kerran postia ja mukaan muutaman aiemmankin numeron.

Lopulta sitten kävi ilmi, että sekä se tilattu lehti että nämä kaksi kirjettä olivat menneet lasten viralliseen osoitteeseen, koska Posti oli nämä osoiteselvittänyt ja ohjannut halutun osoitteen sijaan viralliseen osoitteeseen.

Posti auttoi mallikkaasti

Tässä kohtaa tulee tietämättömyyteni mukaan. Vuoroviikkosysteemi on edelleen yhteiskunnan näkökulmasta kummajainen vaikka se on tavattoman monelle normaalia arkea. Minulla on ollut muutakin tekemistä kuin selvitellä kaikkia siihen liittyviä byrokratian koukeroita. Siksi tämä arjen hoitaminen on vähän väliä ollut tällaista lennosta oppimista.

Soitto Postin asiakaspalveluun (kauhean puuduttava jonotusmusiikki muuten!) selvitti minulle, että sinne Postin järjestelmiin voi laittaa rinnakkaisosoitteen, jolla tämä ongelma ratkeaa. Rinnakkaisosoitteen voi näköjään ilmoittaa kirjautumalla Omapostiin tai Postin täyden palvelun toimipisteessä.

Omapostissa ilmoitus on tehtävä itse eli tässä tapauksessa lapseni pitäisi kirjautua palveluun omilla tunnuksillaan ja ilmoittaa rinnakkaisosoite. Toinen vaihtoehto on, että minä marssin Postiin ja täyttelen paperisen lomakkeen.

Minä kun olin vain olettanut, että Posti luottaisi tilaajan tilanneen lehden oikeaan osoitteeseen. Oli tässä varmaan vähän sitä jääräpäisyyttäkin, että minua tympii suomalaisen järjestelmän takapajuisuus ja ripustautuminen jäykkään ydinperhemalliin.

Asia selvisi helposti, koska välit lasteni äitiin ovat mutkattomat. Jos emme olisi väleissä, olisi tieto saattanut kulkea hitaammin ja asia selvitä paljon myöhemmin. Koska kaikella rakkaudelle noita teinejä kohtaan on sanottava, että heidän välittämänään tieto ei aina kulje tai jos kulkee niin rikkinäisen puhelimen ilmiötä saattaa olla.

Tällä kertaa kuitenkin Postin asiakaspalvelu palveli mallikkaasti ja olen taas vähän viisaampi näiden arjen kikkojen suhteen. Noin muuten olen sitä mieltä, että tätä vain yhden virallisen osoitteen mallia voisi miettiä uudestaan.

Pasi Huttunen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *