Hyppää sisältöön

Jokaisen kylillä kulkevan pakettiauton ratissa ei ole pedofiili – kannattaa miettiä mitä someen laittaa!

Julkaistu
Teksti Pasi Huttunen
Jokaisen kylillä kulkevan pakettiauton ratissa ei ole pedofiili – kannattaa miettiä mitä someen laittaa!

Tekoälyn luoma kuvituskuva.

Tällä hetkellä näyttää vähän joka toinen puskaradioryhmä tulvivan päivityksiä erilaisista lapsia ja nuoria väijyvistä ja kyytiin pyytelevistä pakettiautoista siellä ja täällä. Aika usein sellaisia on, mutta nyt tuntuu olevan joku piikki. On tietysti mahdollista, että pakettiautolliset pedofiilit ovat juuri nyt päättäneet tehdä tehoiskun, mutta kyse voi olla myös siitä, että tämä kulttuuriseen kuvastoon iskostunut ilmiö ruokkii ihmisten mielikuvitusta vähän turhan paljon ja jokainen pakettiauto näyttää epäilyttävältä.

Varovainen kannattaa olla epäilystensä julkistamisessa sosiaalisessa mediassa. Poliisi tiedotti hiljattain, että Etelä-Karjalan alueellisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä oli keskusteltu valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan väitettiin houkutelleen lapsia autonsa kyytiin. Keskusteluissa sitten julkaistiin kuvia valkoisista pakettiautoista, jotka kuulemma liittyvät tapaukseen. Poliisille on tehty seurauksensa sitten rikosilmoitus kunnianloukkauksesta, koska asiaan liittymättömän henkilön autosta on julkaistu kuvia keskustelupalstoilla.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että houkutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tallaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan, poliisi kertoo.

Lappeenrannan valkoinen pakettiauto näyttää tosiaan myös saaneen ihmiset muuallakin kyttäilemään ympäristöään tavallista tarkemmin.

Laita tiedot poliisille, ei someen

Eli jos joku tosiaan houkuttelee kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa toimia ja ohjeistaa lapsi/nuori toimimaan niin, että poistuu turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta yleiseen hätänumeroon 112. Tai tilanteesta ja lapsesta riippuen lapsen tapauksessa kertomaan vanhemmalle tai muulle luotettavalle läheiselle, joka voi hoitaa asiaa eteenpäin.

Lisäksi voi ottaa ylös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntumerkit) kunhan ei itseään vaaranna tässä onnistuakseen.

Mutta älkää hyvät ihmiset laittako niitä tunnistetietoja someen älkääkä ainakaan lasta ohjeistako niin tekemään! Saatatte leimata täysin syyttömän tosi pahasti ja joutua vieläpä itsekin todella pahoihin vaikeuksiin.

Erinäisissä puskaradioryhmissä olen pyrkinyt tapauksen tullessa myös tuoreeltaan varoittamaan, että nyt muuten laitoit tänne postauksen, joka rikkoo lakia ja saatat joutua kuseen. Joskus ollut tämänkaltaisia postauksia tai sitten esimerkiksi on epäilty nuorisojoukkoa ilkivallasta ja laitettu tunnistettavia kuvia. Nopeasti kyllä poistuvat yleensä kun seurauksista varoittaa. Yleensä on kyse siitä, että ihmiset eivät tiedä toimivansa laittomasti.

Ryhmien ylläpitäjien toiminta asiassa ikävä kyllä vaihtelee paljon. Onneksi ryhmissä on yleensä muitakin ihmisiä, jotka eivät ole oitis teroittelemassa keppejä, keräämässä höyheniä ja kuumentamassa tervaa.

Yleisohjeet poliisilta

  • Mikäli joku yrittää houkutella autonsa kyytiin karkin, tai muun viattomalta kuulostavan asian tiimoilta, kannattaa poistua turvallisen välimatkan päähän ja ilmoittaa asiasta välittömästi yleiseen hätänumeroon 112.
  • On tärkeää opettaa lapsia yleisen hätänumeron käytöstä.
  • Lisäksi voi ottaa ylös auton tuntomerkit (rekisteritunnus, väri, merkki) sekä houkuttelijan tuntomerkit (sukupuoli, hiustenväri, ikä, pituus, vaatetus sekä muut ehkä huomiota herättävät ulkoiset tuntumerkit).
  • Tärkeintä on kuitenkin ohjeistaa lasta ja nuorta ottamaan välimatkaa houkuttelijaan, ja kertoa tapahtuneesta välittömästi vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa asian hoitamisessa.
  • Kunnianloukkaus on luonnollista henkilöä kohtaan kohdistuva rikos, jossa rikoksentekijä esittää toisen henkilön kunniaa loukkaavia, yleensä paikkaansapitämättömiä väitteitä.
  • Kunnianloukkaukseen syyllistyy se, joka ”esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa” tai muuten halventaa toista.
  • Rikoslaki tuntee myös kohdan yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Se merkitsee paikkansapitävän tiedon levittämistä toista loukkaavalla tavalla.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *