Viikonlopun tarinaniskijät
Tulevaa viikonloppua odotetaan Kiikkuvan kirjapyllyn perheessä kuin kuuta nousevaa. Luvassa on tarinankerrontaa laidasta laitaan.
Lauantai on paitsi lasten rakastama aprillipäivä, myös Keken syntymäpäivä. Nämä kaksi hienoa juhlaa sekoittuvat tietysti hauskasti keskenään ja perinteisesti Keke saakin jälkikasvultaan lahjaksi huikeita huijausyrityksiä. Usein niihin liittyy monipäisiä eksoottisia eläimiä, jotka sattumalta seikkailevat lähistöllä.
Syntymäpäiviin yleisesti ottaen liittyy perheessämme eräänlainen tarinaniskemisen perinne. Kirjojen lukemisen sijaan syntymäpäivinä muistellaan sitä, kun päivänsankari oli pieni, tai ainakin vähän pienempi. Jokainen saa vuorollaan kertoa omia muistojaan ja joskus tarinoihin lipsahtaa mukaan myös aimo annos luetuista lastenkirjoista tuttuja fiktiivisiä elementtejä.
Lapsille tärkeää on kerta toisensa jälkeen kuulla, kuinka söpöjä ja ihania he olivat vauvoina. Lisäksi Karhuntassu haluaa nähdä dramaattisia esityksiä siitä, kuinka kovaäänisesti hän pienenä nauraa räkätti, kun häntä kutitettiin leuan alta. Sudenkuono tahtoo kuulla jännittäviä juttuja unissakävelyistään ja Ketunhäntää kiinnostaa tietää, minkä ikäisenä ja miten hän oppi puhumaan.
Usein yhdistämme tarinaniskentään metsäretken. Kaikki muistot ja jutut maistuvat vielä pikkuisen paremmalta nuotiolettujen äärellä.
Sunnuntaina viikonlopun juhlaputki jatkuu. 2.4. on sekä kansainvälinen lastenkirjapäivä että maailman autismitietoisuuden päivä. Molemmat teemat kiinnostavat meidän perhettä.
Lastenkirjapäivää juhlitaan monin paikoin jo lauantaina 1.4. Kannattaa siis tarkistaa oman lähikirjaston ohjelmatarjonta. Meidän lähikirjastossa näytti olevan lauantaina tarjolla ainakin runojumppaa ja lastenkirjavinkkausta. Siis juuri sellaista toiminnallista ohjelmaa, jota peräänkuulutin täällä. Ja jos liikkuu Helsingin suunnalla, niin sunnuntaina on mahdollisuus osallistua Annantalon Lue lapselle -tapahtumaan.
Myös autismitietoisuuden päivää juhlistetaan ympäri Suomea. Lapsille tarjolla on ainakin autismiystävällisiä elokuvanäytöksiä sekä sisäleikkipuistohulinoita. Lisäksi autismitietoisuuden parantamiseksi on käynnissä Autismi- ja aspergerliiton hieno #munekko-somekampanja, jossa kerrotaan ihmisten erilaisista mielenkiinnonkohteista. Jälleen yksi mahdollisuus moderniin tarinaniskentään.
Kansainvälistä lastenkirjapäivää koordinoiva IBBY (International Board on Books for Young people) muuten ylläpitää maailman suurinta erityislapsille ja -nuorille suunnatun kirjallisuuden kokoelmaa Torontossa. Mukana on myös noin 60 suomenkielistä teosta. Jos siis kaipaat vinkkejä vaikkapa erityislapsista kertovista lastenkirjoista, niin kokoelmaa voi helposti selailla verkossa.
Mukavaa viikonloppua kaikille!